به گزارش شهرآرانیوز، «۶۸ درصد آزمایشهای کرونا در مشهد مثبت است.» خبری که پنجشنبه هفته گذشته در رسانهها منتشر شد و نگرانیهای کرونایی را دوباره دوچندان کرد. آمارها نشان میدهد روند ابتلا به سویه جدید کرونا در روزها و هفتههای اخیر روند رو به افزایشی بوده است، که در این میان موضوع واکسیناسیون با دز یادآور برای سالمندان و کسانی که دارای بیماریهای زمینهای هستند یا ممکن است دز یادآور قبلی را دریافت نکرده باشند، دوباره اهمیت ویژهای به خود میگیرد.
اطلاع رسانی نکردن دقیق واکسیناسیون مانند دورههای قبل، لزوم دریافت دز یادآور برای گروههای خاص و نبود امکان تزریق دز یادآور برای گروههای خاص با روند افزایشی ابتلا در سویه جدید کرونا مهمترین موضوعاتی است که در انتقادهای شهروندان به دستمان رسیده است.
شهروندی در یک پیام نوشت: «اگر روند ابتلا به بیماری کرونا رو به افزایش است، چرا هیچ اطلاع رسانی دقیقی درباره واکسیناسیون و دریافت دز یادآور انجام نمیشود؟» شهروند دیگری نیز در همین زمینه این گلایه را مطرح کرده است که «مادرم سالمند بالای شصت سال است. دز یادآور واکسن کرونا را در همان روزهای اوج بیماری دریافت کرده و یک سال هم از تزریق آن گذشته است. گفته میشود با تشدید سویه جدید باید دوباره تزریق دز یادآور وجود دا شته باشد، اما به دو مرکز بهداشت مراجعه کرده ایم اصلا برایشان عجیب بود. لطفا اطلاع رسانی کنید باید به کجا مراجعه کنیم؟»
برای پیگیری گلایههای شهروندان و اینکه بالاخره تزریق دز جدید واکسن یادآور در چه مراکزی فراهم است، به سراغ رئیس گروه پیشگیری بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد میرویم. زهرا نهبندانی در این باره میگوید: مطابق آ خر ین دستورالعمل کمیته علمی واکسیناسیون کوو ید۱۹ وزارت بهداشت و درمان، به کلیه افراد بالای شصت سال و کلیه بیماران مبتلا به بیماریهای زمینهای که یک سال از آ خر ین نوبت تزریق واکسن کرونای آنها گذشته است توصیه میشود برای تزر یق نوبت یادآور واکسن اقدام کنند.
نهبندانی در ادامه میافزاید: ضمنا واکسن کرونا در مراکز بهداشت شهرستانها موجود است.
برای پیگیری مهیا بودن شرایط واکسیناسیون کرونا در مراکز بهداشت، تصادفی با مرکز بهداشت واقع در خیابان آب و برق مشهد تماس میگیریم که در پاسخ به امکان واکسیناسیون پاسخ «خیر» را دریافت میکنیم. نهبندانی در پاسخ به این سؤال که چرا برخی از مراکز بهداشت در مشهد امکان تزریق دز یادآور را ندارند، میگوید: دو ماه است که به مراکز اعلام کرده ایم. از زمانی که دستور العمل کمیته علمی را دریافت کرده ایم، افرادی که واجد شرایط هستند، باید دز یادآور را دریافت کنند.
وی بیان میکند: به دلیل اینکه مراجعه کم است در حال حاضر در همه مراکز تزریق دز یادآور انجام نمیشود. شهروندان باید به مراکز بهداشت مرجع مراجعه کنند. در مشهد پنج مرکز مرجع داریم.
نهبندانی درباره نحوه دریافت اطلاعات اظهار میکند: شماره ۱۹۱ فعال است. شهروندان میتوانند سؤالهای خود را در این زمینه از کارشناسان این سامانه بپرسند.
رئیس گروه پیشگیری بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد در پاسخ به این سؤال که چرا مانند دورههای قبل اطلاع رسانی دقیقی در این باره صورت نگرفته است که نام مراکز به همراه واکسنهای موجود در اختیار شهروندان قرار بگیرد، میگوید: در گذشته ۴ یا ۵ میلیون نفر متقاضی دریافت واکسن داشتیم، گروههای مختلف سنی بودند و اطلاع رسانی گسترده بود، در حال حاضر جمعیت بالای شصت سال و گروههای خاص را داریم، اما با این همه از دو ماه قبل در مصاحبههایی که با رسانهها انجام داده ایم بارها گفته ایم دستور العمل تزریق دز یادآور واکسن از کمیته علمی آمده است و افراد بالای شصت سال و با شرایط مطرح شده مراجعه کنند.
یک بام و دو هوای تزریق دز یادآور به سالمندان در مراکز بهداشت مشهد
با توجه به تأکید رئیس گروه پیشگیری بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد مبنی بر آماده بودن پنج مرکز مرجع واکسیناسیون برای تزریق دز یادآور به افراد سالمند بالای شصت سال و گروههای خاص که البته یک سال از آخرین دز دریافتی واکسن آنها گذشته است، با مرکز بهداشت فرامرز عباسی یکی از مراکز مورد تأیید دانشگاه برای تزریق دز یادآور سالمندان در مشهد تماس میگیریم.
فرد پاسخگو در پاسخ به این سؤال که آیا در این مرکز واکسیناسیون انجام میشود یا خیر؟ میگوید: خیر تزریق دز یادآور نداریم. در حال حاضر دستور العمل این است که فقط سه دز واکسن تزریق کنیم. به خبرها و صحبتهای اخیر رئیس گروه پیشگیری بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد درباره دستور العمل جدید اشاره میکنیم که کارشناس مربوط در این باره ابراز بی اطلاعی میکند و کارشناس ناظر مرکز را برای پاسخگویی به پشت تلفن صدا میزند.
کارشناس ناظر در پاسخ میگوید: سال قبل دستور العمل برای ما ابلاغ و در اخبار هم اعلام شد. سازمان جهانی بهداشت هم اعلام کرد کسانی که سه دز واکسن زده اند، نیاز به تزریق مجدد ندارند، اما سالمندان یعنی کسانی که بالای شصت وپنج سال هستند و بیماریهای زمینهای دارند دز چهارم را میتوانند دریافت کنند. کسی که دز چهارم را زده است نیاز به تزریق دز جدید ندارد. دستور العمل جدید هم نیامده است. حتی پارسال دز پنجم کرونا را هم یک ماه شروع کردیم که طبق همین دستور العمل که سال گذشته رسید ما برای بقیه افراد دیگر دز پنجم را هم تزریق نکردیم.
آنچه برآورد میشود سردرگمی و ابهامی است که برای بسیاری از شهروندان اتفاق افتاده است. اینکه در یک مرکز بهداشت ابتدا در پاسخ به شهروندی که دارای یک فرد سالمند بالای شصت سال در خانواده است، گفته میشود دستور العمل جدید نیامده و سه دز کافی است، اما با تأکید و اصرار بیشتر ما، کارشناس ناظر توضیح میدهد که دز چهارم هم لازم است و بیشتر از آن نیازی نیست. از یک سو خبرها و صحبتهای رئیس گروه پیشگیری بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد که تأکید دارد همه سالمند بالای شصت سال و کسانی که دارای بیماریهای زمینهای هستند لازم است اگر یک سال از آخرین دز دریافتی واکسنشان گذشته است، برای دز یادآور مراجعه کنند و از سوی دیگر این موضوع شهروندان را با سردرگمی و نگرانی همراه کرده است.
متولیان بهداشتی شهر باید مراقب باشند تا بار دیگر سویه جدید کرونا حتی با فرض آمار مرگ پایین، در روند همه گیری و افزایش ابتلای دوباره غافل گیرمان نکند.