مستأجران چگونه می‌توانند وام ودیعه مسکن را دریافت کنند؟ + شرایط قیمت طلا و سکه بازار طلای مشهد در روز مذاکرات اعلام شد (۳۰ فروردین ۱۴۰۴) آیا مشکل تعطیلی پنجشنبه‌ها حل می‌شود؟ قیمت امروز دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۳۰ فروردین ۱۴۰۴) | نوسان دلار در کانال ۸۵ هزار تومان در روز مذاکرات گلایه های مردمی از دهک بندی یارانه ها و آنچه مردم از تغییر دهک باید بدانند تغییر در نحوه واریز سهمیه سوخت | قیمت و میزان سهمیه بنزین هم تغییر می‌کند؟ مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خراسان رضوی: بیش از ۲۷۲ میلیون دلار سرمایه‌گذاری خارجی برای خراسان رضوی جلب شد شاخص کل بورس شگفتی آفرید | فتح قله ۳ میلیونی (۳۰ فروردین ۱۴۰۴) زمان واریز یارانه نقدی فروردین ماه ۱۴۰۴ دهک‌های چهارم تا نهم مشخص شد قیمت امروز میوه و صیفی‌جات در مشهد (۳۰ فروردین ۱۴۰۴) | توت‌فرنگی، کیوی و نارنگی، گران‌ترین میوه‌ها سقوط دوباره تتر در آستانه دومین جلسه مذاکرات (۳۰ فروردین ۱۴۰۴) متقاضیان تسهیلات مشاغل خانگی به بانک‌ها مراجعه نکنند طرح جدید مسکنی دولت برای مردم | دولت صاحبخانه مردم می‌شود! جزئیات حذف یارانه نقدی در سال ۱۴۰۴ اعلام شد افزایش خودسرانه قیمت خودرو‌های وارداتی توسط واردکنندگان جایگاه‌های سوخت به ایستگاه شارژ خودرو برقی مجهز می‌شوند رشد ۱۰۰ درصدی اعتبار تسهیلات اشتغال خرد در سال ۱۴۰۴ پیش بینی بورس (شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴) | صعود ادامه دارد؟ رئیس سازمان بورس: معتقدم ۱۴۰۴، سال بازار سرمایه است پیش بینی قیمت طلا و سکه (شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴) وضعیت بازار سکه و طلا پس از دور دوم مذاکرات چگونه خواهد بود؟ صنایع خراسان رضوی در مسیر بازار‌های جهانی | از معاهده تاریخی ایران و اوراسیا چه می‌دانید؟ آغاز فروش محصولات ایران‌خودرو از امروز (جمعه، ۲۹ فروردین ۱۴۰۴) تخصیص ۵ همت برای تکمیل مطالعات پروژه‌های زیرساختی استان | پیش‌بینی جهش در سهم اعتبار خراسان رضوی از بودجه ۱۴۰۵ مشهد، کانون نام‌های تجاری کشور | «ویژند»، راه میان‌بر برای تقویت تولید و صادرات خراسان رضوی جزئیات پرونده‌های قاچاق کالا در خراسان رضوی | ثبت ۸۹۶ پرونده قاچاق کالا در سال ۱۴۰۳ روند دلار زدایی از اقتصاد کشور با مبادلات ارزی دوجانبه با کشور‌های همسایه قیمت امروز خودرو‌های خارجی و مونتاژی (۲۸ فروردین ۱۴۰۴) نمایشگاه‌داران خودرو قیمت خودرو‌های داخلی را اعلام کردند (۲۸ فروردین ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

آیا دست‌های نامرئی آدام اسمیت معجزه می‌کند؟

  • کد خبر: ۲۰۴۶
  • ۲۷ تير ۱۳۹۸ - ۰۸:۲۷
آیا دست‌های نامرئی آدام اسمیت معجزه می‌کند؟
سید محسن موسوی زاده

احتمالا همه ما کمابیش تعبیر «دست نامرئی» به عنوان راه‌حل طلایی تمامی مشکلات اقتصادی را از زبان افراد مختلف شنیده و یا در نشریات آن را خوانده‌ایم. دست نامرئی واژه‌ای است که آدام اسمیت برای توصیف مزایای اجتماعی ناخواسته و ناشی از اقدامات فردی استفاده کرد. این عبارت فقط سه‌بار در نوشته‌های اسمیت استفاده شده‌است، اما این مفهوم را به خود اختصاص داد که تلاش افراد برای حداکثر کردن منافع خود بیشتر ممکن است به جامعه نفع برساند تا زمانی که مستقیما می‌کوشند به جامعه نفعی برسانند. این روزها این نظریه اسمیت بسیار مورد توجه علاقه‌مندان به حوزه اقتصاد و تحول‌خواهان در کشورهای رو به توسعه است. علاقه این افراد به کاهش عقب‌ماندگی کشورهای جهان سوم و جست‌وجو برای یافتن راه‌حل این مسئله سبب شده است تا آن‌ها راه‌حل را در دست‌های نامرئی آدام اسمیت بیابند و آن را نسخه نهایی همه دردهای اقتصادی جهان سوم معرفی کنند. اما آیا این نسخه‌پیچی دوای درد کشورهای رو به توسعه است؟ واقعیت این است که درک اندیشه اسمیت بدون توجه به زمانی که در آن می‌زیسته ناممکن است و همین مسئله می‌تواند سبب سوءبرداشت از آرای او بشود. اسمیت در سده هجدهم می‌زیست که تحولات فنی و علمی به‌مرور در حال تأثیرگذاری بر حوزه اقتصاد در کشورهای اروپایی بود. در آن زمان به نظر می‌رسید که علم دارویی برای همه دردهاست. با این حال در همین زمان پیشرفت‌های علمی و تکنیکی چشمگیر در کنار مزایای خود، باورهای مذهبی کلیسا را به چالش کشید. یکی از این چالش‌ها یافتن انگیزه و عامل تغییر و تحولات جامعه بشری بود. اگر تا پیش از این کلیسا این مسئله را به مشیت‌الهی نسبت می‌داد حال، دخل و تصرف انسان در طبیعت و تسخیر آن و از طرفی نیاز طبقه بورژوای روبه‌توسعه کشورهای اروپایی سبب شده بود تا این توضیحات دیگر برای آن‌ها (بورژوازی) قانع کننده نباشد و به دنبال عامل دیگری برای این مسئله باشند. در این زمان سؤالاتی مانند اینکه چه عاملی سبب همکاری انسان‌ها در یک جامعه می‌شود و چه چیزی علاقه بشر برای کار و تلاش را تحریک می‌کند به صورت بحثی جدی مطرح شد. برخی این مسئله را با استفاده از انگیزه خیرخواهی انسان و علاقه به هم‌نوع تبیین کردند، اما طبقه بورژوا که در آن زمان در کشورهای اروپایی درحال بسط و گسترش نفوذ خود در حوزه‌های اقتصادی و اجتماعی بود، چنین تبیینی را بر نمی‌تافت. این طبقه نیازمند توضیحی بود که به انگیزه‌هایش در حوزه اقتصاد مشروعیت دهد و در عین حال منافعش را در تضاد با جامعه تعریف نکند. در این میان آدام اسمیت با ارائه نظریه دست‌های نامرئی و اعلام اینکه پیگیری نفع شخصی از سوی افراد می‌تواند در نهایت به نفع جامعه باشد، کمک زیادی به تبیین علایق این طبقه در اروپا کرد.
با توجه به نقش طبقه بورژوا در توسعه و رشد اقتصادی اروپا این مسئله سبب شد بخشی از ‌اندیشمندان و کنشگران اقتصادی و سیاسی تصور کنند که این اندیشه اگر به‌عینه در کشورهای شرقی اجرا شود، می‌تواند راه‌حل بسیاری از مشکلات اقتصادی باشد. اما دراین میان، این افراد مسائل تاریخی و به‌ویژه تاریخ تحول دولت در شرق را نادیده گرفته‌اند و همین مسئله اجرای این تفکر آن‌ها را با چالش‌هایی مواجه می‌کند. بررسی سیر تحولات دولت در شرق و اروپا نشان می‌دهد که هر یک از این دو، مسیری متفاوت از یکدیگر را در قرن‌های متمادی طی کرده‌اند و از این رو دولت به گونه‌ای که در اروپا شکل گرفته در شرق ایجاد نشده است. سیر تحولات دولت در کشورهای شرقی به خصوص غرب آسیا نشان می‌دهد دولت در قرن‌های گذشته برخلاف اروپا همواره نقش مهمی در انباشت و جمع‌آوری ثروت و همچنین توزیع منابع اعم از مالی و اعتباری داشته است. در کشورهای غرب آسیا برخلاف کشورهای اروپایی در قرون گذشته و به خصوص قرون میانه به دلیل تسلط اقتصاد عشایری در عمل امکان تثبیت مالکیت خصوصی کمتر وجود داشته است و معمولا با تغییر خاندان‌های حکومتی و حتی شخص حاکم، مالکیت در مناطق مختلف دچار تحولات اساسی می‌شده است. این مسئله در عمل از شکل‌گیری طبقه بورژوا در کشورهای غرب آسیا جلوگیری کرد. براساس روند تاریخی، این طبقه از زمانی در این منطقه شکل گرفت که کشورهای منطقه وارد مراودات تجاری با کشورهای اروپایی شدند و شروع به عرضه محصولات خام خود به بازارهای اروپا کردند. با این حال همین امر نیز به دلیل تسلط دولت در توزیع منابع، عاملی برای رشد اقتصادی کشورهای غرب آسیا در سده 18 نشد. در این میان در سده بیستم نیز در عمل شاهد روی کار آمدن دولت‌هایی در غرب آسیا هستیم که با نظریه دخالت در حوزه اقتصاد سعی داشتند عقب‌ماندگی چند قرن گذشته را در فاصله کوتاهی جبران کنند، مسئله‌ای که در عمل نقش دولت را از حافظ امنیت جامعه فراتر برد و تسلطش بر بسیاری از جنبه‌های اقتصادی و اجتماعی را افزایش داد. براین اساس به نظر می‌رسد در کشورهای این منطقه به‌کارگیری نظریه آدام اسمیت بدون توجه به سیر تحول تاریخ دولت سخت است و مجریان را با مشکلات متعددی مواجه می‌کند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->