توسعه نامتوازن در همکاری‌های بین‌المللی موجب غفلت از کشورهای هم زبان شده است ایران فرهنگی؛ از رودکی تا نسل جدید، میراثی که باید زنده بماند رودکی؛ گنجینه‌ای برای تحکیم پیوند‌های فرهنگی ایران و تاجیکستان ضرورت بهره‌گیری از فرصت‌های فرهنگی مشترک ایران و آسیای میانه سفیر تاجیکستان در ایران: رودکی، حلقه پیوند فارسی‌زبانان است وضعیت قرمز عمومی اختتامیه نخستین همایش «رودکی و پیوند‌های فرهنگی ایران و تاجیکستان» برگزار شد رییس نظام پزشکی مشهد: آمار مرگ‌های ناشی از آلودگی هوا نگران کننده است ضرب‌وشتم پرستار در بیمارستان قائم(عج) مشهد، این بار توسط پزشک بانوی وزرشکار مشهدی به چهار بیمار زندگی دوباره بخشید (۵ دی ۱۴۰۳) پروژه جایگزین یک باب مدرسه سنگی در خراسان رضوی ۹۴ درصد پیشرفت فیزیکی دارد هواشناسی خراسان رضوی در پی آلودگی هوا هشدار نارنجی صادر کرد (۵ دی ۱۴۰۳) تاخیر طولانی پرواز تهران به مشهد به علت برخورد خودرو به هواپیما روی باند (۵ دی ۱۴۰۳) درباره خواص بی‌شمار کدو حلوایی | نارنجی پرخاصیت ویدئو | چند توصیه خودمراقبتی در روز‌های آلودگی هوا نارضایتی مردم از کاهش ساعت کاری کارمندان | ادارات در خواب نیم‌روزی! دستگیری زنی که از ۲ فرزندش برای پوشش فروش مواد مخدر استفاده می‌کرد | زندان، انتهای عشق شیرین و فرهاد پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (چهارشنبه، ۵ دی ۱۴۰۳) | ورود سامانه بارشی از بعدازظهر شنبه ورزش عملکرد مغز را تقویت می‌کند پیوند ۶۵۳ عضو و بافت از بیماران مرگ مغزی در مشهد انجام شد (۵ دی ۱۴۰۳) سالانه ۳۵۰ هزار نفر زیر پوشش غربالگری سرطان قرار می‌گیرند سامانه بارشی جدید از روز جمعه (۷ دی ۱۴۰۳) وارد کشور خواهد شد مدیرکل جدید بهزیستی خراسان رضوی منصوب شد (۵ دی ۱۴۰۳) خراسان رضوی، رتبه دوم بیشترین اعزام زائران عمره مفرده با غذا‌هایی که خطر سرطان روده بزرگ را افزایش می‌دهند، آشنا شوید با سیگار کشیدن نوجوانمان چطور رفتار کنیم؟ اثر داروی فشار خون در جلوگیری از صرع اجرای برنامه شیر مدرسه نیاز ۹ همتی می‌طلبد آخرین اخبار از برگزاری آزمون استخدامی برای تامین معلم در مهر ۱۴۰۴ پرداخت وام ضروری ۳۰ میلیون تومانی برای ۵۱ هزار نفر از بازنشستگان کشوری حکم امیر تتلو در دیوانعالی شکست |خواننده پرحاشیه دوباره محاکمه می‌شود اطلاعیه دانشگاه پیام نور برای برگزاری امتحانات در روزهایی که به علت آلودگی هوا تعطیل شده‌اند
سرخط خبرها

همه چیز درباره تعداد انسان‌هایی که تاکنون روی زمین زندگی کرده‌اند

  • کد خبر: ۲۳۵۷۸۷
  • ۰۶ تير ۱۴۰۳ - ۱۶:۲۸
همه چیز درباره تعداد انسان‌هایی که تاکنون روی زمین زندگی کرده‌اند
آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده‌اید که در تاریخ چند انسان روی سیاره زمین زندگی کرده و از بین رفته‌اند. این سوال ذهن جمعیت‌شناسان، محققان و افراد کنجکاو را به خود جذب کرده است. تخمین تعداد کل انسان‌هایی که تاکنون وجود داشته‌اند، کاری پیچیده‌ و مستلزم حدس‌های علمی درباره اندازه جمعیت، نرخ تولد و میزان مرگ‌ومیر در گستره وسیع تاریخ بشر است.

به گزارش شهرآرانیوز؛ برای شروع سفر خود، باید نقطه شروعی برای اولین پیدایش انسان مدرن (هوموساپینس) ایجاد کنیم. بسیاری از انسان‌شناسان موافق هستند که انسان‌های مدرن حدود ۳۰۰ هزار سال پیش ظهور کردند.

با این حال، برای اهداف تخمین جمعیت‌شناختی، محققان اغلب نقطه شروع محافظه‌کارانه‌تری را حدود ۵۰ هزار سال پیش در نظر می‌گیرند، زمانی که انسان‌ها شروع به نشان دادن ویژگی‌های رفتاری مدرن، مانند خلق هنر و استفاده از ابزار کردند.

دوره پارینه سنگی فوقانی، حدود ۴۰ هزار سال پیش آغاز شد و شاهد ظهور ابزار‌ها و فناوری‌های پیچیده‌تر بود. پیشرفت‌هایی که توسط این انسان‌های مدرن انجام شد شامل استفاده از سوزن‌های با جنس استخوانی، قلاب ماهی، زوبین، نجاری و چسب بود. این ابزار‌های پیچیده امکان شکار، ماهیگیری و ایجاد لباس‌های پیچیده و سایر اشیاء را فراهم می‌کرد.

علاوه بر این، دوران پارینه سنگی بالایی، برای اولین نمونه‌های شناخته شده بیان هنری، مانند نقاشی‌های غار و مجسمه‌های حکاکی شده، قابل توجه است که نگاهی اجمالی به توانایی‌های شناختی و خلاق اجداد ما ارائه می‌دهد.تخمین اندازه جمعیت انسان‌های اولیه به دلیل فقدان سوابق مکتوب و شواهد باستان‌شناسی محدود کار چالش‌برانگیز است.محققان برای حدس‌های آگاهانه به روش‌های غیرمستقیم مختلفی تکیه می‌کنند. آنان ظرفیت تحمل محیط‌های باستانی را بررسی و تنوع ژنتیکی را مطالعه می‌کنند تا بینشی در مورد پویایی جمعیت اولیه به دست آورند.

در طول تاریخ بشر، اجداد ما بیشتر به‌عنوان شکارچی زندگی می‌کردند. برآورد‌ها نشان می‌دهد که جمعیت جهان در این دوره نسبتاً کوچک بوده و احتمالاً بین یک تا ۱۰ میلیون نفر بوده است. رشد جمعیت به دلیل نرخ بالای مرگ‌ومیر و منابع محدود، کند بود. با این حال، حدود ۱۰ هزار سال قبل از میلاد، انقلاب کشاورزی به طور قابل‌توجهی مسیر جامعه انسانی و پویایی جمعیت را تغییر داد.
جمعیت انسانی با توانایی تولید غذای اضافی، با سرعت بیشتری شروع به رشد کرد. تا سال یک پس از میلاد، تخمین‌ها جمعیت جهان را تقریباً ۳۰۰ میلیون نفر می‌دانند.

درک نرخ زادوولد تاریخی در تخمین تعداد کل انسان‌هایی که تاکنون زندگی کرده اند بسیار مهم است. نرخ زادوولد تحت تأثیر عوامل متعددی ازجمله شیوه‌های فرهنگی، شرایط اقتصادی و میزان مرگ‌ومیر است.در جوامع ماقبل صنعتی، نرخ زادوولد بالا بود و اغلب از ۴۰ تولد در هر ۱۰۰۰ نفر در سال فراتر می‌رفت. با این حال، نرخ بالای مرگ‌ومیر نوزادان و کودکان به این معنی است که بسیاری از این تولد‌ها منجر به رشد طولانی‌مدت جمعیت نمی‌شود.

۱۰۸ میلیارد نفر از زمان طلوع بشریت روی زمین زندگی، راه‌رفته و از بین رفته‌اند

انقلاب صنعتی تغییرات قابل‌توجهی از جمله بهبود در پزشکی، بهداشت و تولید مواد غذایی به وجود آورد. این پیشرفت‌ها منجر به کاهش نرخ مرگ‌ومیر و رشد پایدار جمعیت شد. در نتیجه، جمعیت جهان از حدود یک میلیارد نفر در سال ۱۸۰۰ به بیش از ۷میلیارد نفر در اوایل قرن بیست‌ویکم رسید.جمعیت‌شناسان برای دستیابی به تعداد کل انسان‌هایی که تاکنون زندگی کرده اند، رویکرد سیستماتیک را دنبال می‌کنند. آنان تاریخ بشر را بر اساس تغییرات عمده تکنولوژیکی، فرهنگی و اجتماعی به دوره‌های مختلف تقسیم می‌کنند.

هر دوره دارای اندازه جمعیت و نرخ تولد متفاوت است. محققان میانگین اندازه جمعیت را برای هر دوره تخمین می‌زنند و تعداد کل تولد‌ها را با ضرب میانگین جمعیت در نرخ تولد و طول دوره محاسبه می‌کنند. این محاسبه نشان دهنده این واقعیت است که جمعیت‌ها ساکن نبودند و در طول زمان رشد کردند. در نهایت، محققان تعداد تولد‌ها را در تمام دوره‌ها جمع می‌کنند تا به کل برسند.جمع‌بندی این تخمین‌ها در مجموع حدود ۷۸.۴۸ میلیارد تولد را نشان می‌دهد. تعدیل‌ها و تخمین‌های دقیق‌تر، مانند آنهایی که از PRB انجام می‌شود، معمولاً منجر به رقمی می‌شود که به‌طور گسترده مورد استناد قرار می‌گیرد و تقریباً ۱۰۸ میلیارد نفر از زمان طلوع بشریت روی زمین زندگی، راه‌رفته و از بین رفته‌اند.در حالی که رقم ۱۰۸ میلیارد تخمینی است، نگاهی اجمالی به مقیاس عظیم وجود انسان بر روی زمین ارائه می‌دهد. این عدد ما را به یاد تاریخ طولانی و متنوع گونه ما و زندگی‌های بی‌شماری می‌اندازد که داستان انسان را شکل داده است.

حرکت جمعیت مردم ایران یه سوی سالخوردگی

مردم ایران ساکنان کشور ایران در باختر آسیا هستند که جمعیت آن نزدیک به ۸۸/۵۹۲/۸۳۴ تن است. بر پایه آمار سال ۱۳۹۸، جمعیت ایران در حدود یک سده، ۸ برابر شده‌است. هرچند که در دهه‌های اخیر، باروری در این کشور کاهش داشته و حرکت جمعیت به سوی سالخوردگی است. میان سال‌های ۱۳۳۵ تا ۱۳۹۵، هر سال به‌طور میانگین، یک میلیون تن به جمعیت ایران افزوده شد. میزان کلی باروری در این کشور، نزدیک به ۲٫۱ است.

بر اساس آمار سال ۲۰۱۸ میلادی گروه بانک جهانی، رشد جمعیت سالانهٔ ایران، ۱٫۴ درصد بوده‌است.آمار سال ۲۰۲۰ نیز اعلام می‌کند که میزان زاد ولد ۱۶٫۳ در هر ۱۰۰۰ تن و میزان مرگ‌ومیر ۵٫۳ در هر ۱۰۰۰ تن بوده‌است؛ بر پایه همین آمار، نسبت جنسی نیز ۱۰۲٫۸ مرد به ازای هر ۱۰۰ زن بود. مناطق شهری تهران، مشهد، اصفهان، کرج، شیراز و تبریز، به ترتیب، بزرگ‌ترین کانون‌های جمعیتی ایران هستند.

همچنین، بر پایهٔ سرشماری همگانی در آبان ۱۳۹۵، جمعیت این کشور ۷۹٬۹۲۶٬۲۷۰ میلیون تن، تراکم جمعیت در هر کیلومتر مربع ۴۸٫۵ تن، و میانگین رشد سالانهٔ جمعیت معادل ۱٫۲ درصد بوده‌است. در چند سال اخیر، رشد موالید نزدیک ۱٫۴ درصد بوده و در سال ۱۳۹۲ یک‌میلیون و ۴۷۱ هزار و ۸۳۴ موالید به ثبت رسیده‌است.بر پایهٔ سرشماری سال ۱۳۹۵ دارای ۷۹٬۹۲۶٬۲۷۰ تن جمعیت است که شامل ۷۸٬۱۶۶٬۸۲۲ ایرانی، ۱٬۵۸۳٬۹۷۹ افغانستانی، ۳۴٬۵۳۲۰ عراقی، ۱۴۰٬۳۲۰ پاکستانی، ۷۱٬۳۱۰ ترکیه ای، ۲۰۸٬۰۴۴ سایر کشور‌ها و ۱۰۵٬۰۶۰ اظهار نشده می‌باشد.

نزدیک یک و نیم تا دو میلیون تن اتباع غیرمجاز افغانستانی و ایرانیان خارج از کشور که بین سه تا شش میلیون تن برآورد می‌شوند، لحاظ نشده‌اند و در برخی مناطق شرقی و جنوبی ایران هم گروه زیادی بدون شناسنامه و مدارک هویتی هستند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->