به گزارش شهرآرانیوز؛ نشست مشترک دبیرخانه سلامت کشور با شبکه ملی پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر امروز (۲۶ آبان ۱۴۰۳) با حضور نمایندگان دستگاههای مختلف در جمعیت پیشگیری و مبارزه با مصرف دخانیات برگزار شد.
محمداسماعیل مطلق، رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی با اشاره به تأسیس این شورا در سال ۹۵، بیان کرد: ۷ وزیر و ۹ معاون رئیسجمهور و دستگاههای مختلف عضو این شورا هستند و قرار است به این تعداد وزیر هم اضافه شود. این شورا در ۶۸ دانشگاه علوم پزشکی کشور وجود دارد و در تمام شهرها و روستاها خانههای مشارکتی داریم که با همکاری مردم نسبت به ارتقای سلامت مردم اقدام میکنند.
وی با بیان اینکه تنها ۲۵ درصد سلامت مربوط به وزارت بهداشت است، عنوان کرد: ۷۵ درصد موضوع سلامت جامعه مربوط به سایر دستگاهها و مردم است. اکنون امید به زندگی در ایران ۷۵ سال برای مردان و ۷۸ سال برای زنان بوده، اما هدف بالا رفتن امید زندگی به بالای ۸۰ سال است تا از نظر کیفی امید به زندگی افزایش پیدا کند.
مطلق بیان کرد: حدود ۱۸ سند تصویب شده که مهمترین سندها سند امنیت غذایی و تغذیه است. بیش از هزار نفرساعت از اساتید مشارکت داشتند، بیش از ۲۰۰ راهبر دارد، تا سال ۱۴۱۱ تصویب شده و اگر اجرایی شود در آینده سفره مردم غذای سالم مورد استفاده قرار گیرد. سند پیشبیمارستانی یکی دیگر از سندهای تصویب شده است، ضمن اینکه سندهایی دیگری مانند ترافیک و سلامت وجود دارد که میتواند از حادثههای ترافیکی پیشگیری کند.
رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت کشور با اشاره به اینکه ایران جزو ۱۰ کشور حادثهخیز دنیا است، تصریح کرد: سند دیگر مربوط به بیماریهای غیرواگیر بوده و مورد تأیید بهداشت جهانی و دیگر دستگاهها است که نقش بسیار بزرگی در ارتقای سلامت جامعه دارد.
محمدرضا مسجدی، رئیس شبکه ملی پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر با بیان اینکه مهمترین علت مرگومیر بیماریهای غیرواگیر است، گفت: حدود ۳۰۰ بیماری غیرواگیر وجود دارد که در رأس آنها بیماری قلبی و عروقی و سکتهها است، ضمن اینکه سرطانها، بیماریهای مزمن تنفسی و دیابت در رتبههای بعدی قرار دارند. سالی ۴۱ میلیون نفر یعنی سهچهارم مرگومیرهای دنیا مربوط به بیماریهای غیرواگیر بوده و ۸۶ درصد مرگهای زودرس مربوط به کشورهای با درآمد کم و متوسط است.
مسجدی افزود: استعمال دخانیات، کمتحرکی، مصرف الکل، رژیم غذایی نامناسب و آلودگی هوا از جمله علل مهم ابتلا به بیماری غیرواگیر همچون بیماریهای قلبی، عروقی، سرطانها و دیابت هستند. در سال جاری ۴۵۰ هزار نفر در کشور فوت میکنند که ۱۶۰ هزار نفر به دلیل بیماری قلبی، ۵۵ هزار نفر بر اثر سرطان و ۱۳۵ هزار نفر بر اثر سکته مغزی خواهد بود.
رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت کشور ادامه داد: ۸۲ درصد مرگومیرهای ایران مربوط به بیماریهای غیرواگیر است. ۲۰ درصد مرگهای مربوط به بیماریهای قلبی مربوط به دخانیات و ۸۰ درصد علت مرگومیرهای مربوط به بیماریهای تنفسی مربوط به دخانیات است. مراکز تولید دخانیات از ۶ مرکز به ۳۸ مرکز افزایش یافته و ۱۵ درصد مردم در ایران دخانیات مصرف میکنند.
وی با انتقاد از کاهش مالیات دخانیات عنوان کرد: عمده این ۶ هزار میلیارد تومان مالیات به شهرداریها برای مبارزه با دخانیات اختصاص پیدا کرده است. یکی از مهمترین محلهای تولید پنبه و دانههای روغنی در کشور استان گلستان بوده، اما مزارع کشت دانههای روغنی به کشت تنباکو اختصاص یافته است.
مسجدی اضافه کرد: سالانه ۷۰ میلیارد نخ سیگار در ایران و ۷۳ درصد سیگار داخل کشور توسط دو شرکت بینالمللی تولید میشود. استعمال سیگار و قلیان در دختران ۱۳ تا ۱۵ سال، ۱۳۵ درصد رشد داشته است و ۱۶ درصد اعتیاد از سیگار و قلیان ایجاد میشود. مصرف قلیان در دانشآموزان پایه هفتمی در کشور به ۳۶ درصد رسیده است.
مجتبی کریمی، مسئول دبیرخانه سلامت وزارت ورزش و جوانان با اشاره به برنامه ملی ورزش در کشور، عنوان کرد: براساس چشمانداز این وزارتخانه باید تا سال ۱۴۱۰ که جمعیت ایران به ۹۰ میلیون نفر میرسد، ۴۰ درصد مردم ورزش کنند.
وی با اشاره به اولویتبندی آزادسازی اماکن ورزشی برای استفاده رایگان مردم، بیان کرد: سالنهای چندمنظوره وزارت ورزش و سایر دستگاهها، سالنهای تخصصی فدراسیونها و بوستانها و باشگاههای خصوصی برای ورزشکردن مردم باز شوند.
شریف ترکمننژاد، مشاوره جمعیت پیشگیری از دخانیات با اشاره به اینکه ۲۲ درصد جمعیت جهان دخانیات مصرف میکنند، تصریح کرد: بیش از ۱۴ درصد ایرانیها دخانیات مصرف میکنند که سنین ۲۵ تا ۶۴ سالگی شایعترین سن مصرف دخانیات است. مصرف دخانیات در روستاها بیشتر از شهرها و مصرف قلیان به ویژه در خانمها بیشتر از مصرف دخانیات شده است.
وی خاطرنشان کرد: افرادی که دخانیات مصرف میکنند سلامت روان همراه با مشکل خواهند داشت، ضمن اینکه دوسوم کسانی که سیگار مصرف میکنند دچار اختلاف در سلامت روان هستند. حدود ۶۰ هزار نفر بر اثر مصرف دخانیات در ایران در سال جان خود را از دست میدهند، حدود ۱۰ درصد نوجوانان ما دخانیات مصرف میکنند.
منبع: فارس