به گزارش شهرآرانیوز؛ سامان دهی شب بازارها و بازارهای روز این روزها موافقان و مخالفان زیادی دارد. تعدادی از این کسبه با سامان دهی این بازارها، موافق هستند و برخی از آن ها، این اقدامات را خلاف نظرشان میدانند.
تعدادی که صدایشان را به صدای شهرآرا رسانده اند؛ معتقدند باید این نان رسانی برای همه باشد نه تعدادی خاص، اما برخی از آنها بر این نظر تأکید دارند که یک عمر برای جایی که بوده اند، زحمت کشیده و اسم و رسمی به پا کرده اند و در این میان اگر غیر این بود شاید این همه سال به فکر شغل دیگری میافتادند و انرژی جوانی شان را صرف کار دیگری میکردند.
پیگیری این بار صدای مردم درباره فرجام این بازارهای سیار در شهر مشهد است.
یکی از این متقاضیان همیشگی شب بازارها، از ثابت بودن مکان تعدادی از همکاران در برخی مناطق پرمشتری گلایهمند است. تاکیدات او بر محور چرخشی بودن بازارها برای همه غرفهداران استوار است. این غرفهدار میگوید: باید شرایط گرفتن غرفه برای تمام متقاضیان یکسان باشد. بعضی از بازارها از نظر موقعیت مکانی شرایط مناسبی برای فروش دارند. به همین دلیل متقاضیان گرفتن غرفه در این بازارها نیز بیشتر هستند. اگر قرار براجرای عدالت است باید این غرفهها چرخشی شود تا امکان استفاده برای همه متقاضیان فراهم شود.
این غرفهدار به چرخشی شدن غرفهها توسط شهرداری اشاره دارد و میافزاید: این عدالت محض است که در فرایند ثبت نام مکان موردنظر مشخص شود. او که سابقه هشت ساله غرفهداری در عصر بازار و شب بازار دارد، اینطور ادامه میدهد:سئوالی که تا قبل از اجرای چرخشی شدن غرفهها در ذهن غالب متقاضیان غرفه نقش بسته بود این بود که چرا تعدادی از افراد باید در بازارهامکان ثابتی داشته باشند و در این باره نیز خیالشان از بابت سهمیه و مجوز بازارهایی مناسب به لحاظ زمان یا مکان راحت باشد؟ بی شک این شرایط زمینه ساز درآمدهای خوبی است.
یکی دیگر از گلایهمندان به طرحهای ثابت شب بازارها نیز اینطور توضیح میدهد: حوالی برخی از شب بازارها هتلهای اسم و رسم دار زیادی وجود دارد و به واسطه همین هتلها زائران خارجی حتی به دلار از آنها خرید میکنند و کار و بارشان، سکه است. بعضی از این افراد شانزده، هفده سال ثابت مانده اند. البته شهرداری مدتی است آنان را سامان دهی کرده و دست واسطهها نیز قطع شده است.
او در ادامه میافزاید: با شیوه ثبت نام غرفه، همه افراد میتوانند از همین مکانهایی که فروش بیشتر دارد مجوز بگیرند. نکته دیگر این است که غرفه داری کار تخصصی نیست که بگوییم هر کسی باید در یک حوزه بوده در همانجا بماند تا استادکار شود و از این شاخه به آن شاخه نپرد. در این چند وقت اخیر سازمان میادین با تصمیم هایش کاری کرده که حق و حقوق همه متقاضیان بازارهای سیار این چنینی رعایت شود.
غرفه دار روزبازار پنجتن یکی از مخالفان تغییر وضعیت است و در این باره میگوید: اینکه هر ماه یک جایی باشیم، زیاد جالب نیست. بهتر است حداقل قرارداد سالانه باشد. این گونه مشتری ثابت پیدا میکنیم.
حسن کلیدری، مدیر عامل سازمان سامان دهی مشاغل شهری و فراوردههای کشاورزی شهرداری مشهد بازارهای سیار مشهد را در چند دسته تقسیم بندی میکند. تقسیم بندی که به گفته او بر پایه ساعت کار است: روزبازارها از ساعت ۹ صبح تا غروب آفتاب فعالیت دارند و عصربازارها از ساعت ۱۷ تا ۲۴، شب بازار از ساعت ۲۲ شب تا نیمه شب غرفه شان، برپاست.
کلیدری با بیان اینکه طبق درخواستها و ضرورت سامان دهی نحوه توزیع غرفههای بازارهای سیار، ثبت نام افراد فقط به صورت الکترونیکی است، میافزاید: همه افراد علاقهمند به داشتن غرفه میتوانند به صورت هوشمند ثبت نام خود را انجام دهند.
مدیر عامل سازمان سامان دهی مشاغل شهری و فراوردههای کشاورزی شهرداری مشهد درمورد نحوه ثبت نام در بازارهای سیار هم این طور توضیح میدهد: هر فردی متقاضی بازار اعم از روزبازار، عصربازار یا شب بازار، باید در سامانه www.bazar.mashhad.ir غرفه اش را انتخاب کند و پس از قرعه کشی، غرفه را به صورت ماهانه در اختیار بگیرد. در واقع این افراد باید هر ماه برای اجاره غرفه در بازارهای موقت در سامانه ثبت نام کنند و مجوز بگیرند؛ بنابراین قرار نیست کسی جای آنها را بگیرد یا فقط جای این افراد ثابت باشد.
کلیدری با اشاره به اینکه سه ماه از اجرای این طرح برای ایجاد عدالت اجتماعی میگذرد، میافزاید: با این شیوه جایگاه هرغرفه دار مشخص میشود. چنانچه بازار مدنظر اشباع و غرفهها رزرو شود فرد به بازار دیگری ارجاع داده میشود تا این گونه عدالت اجتماعی در همه بازارهای سیار رعایت شود.
مدیر عامل سازمان سامان دهی مشاغل شهری و فراوردههای کشاورزی شهرداری مشهد در ادامه خبری از راه اندازی شب بازاری دیگر میدهد. او میگوید: انتهای خیابان ایثارگران معبری است که شب بازار شده و مورد استقبال ساکنان واقع شده است.
او درباره شب بازار خیابان دانش نیز میگوید: این شب بازار در خیابان پرترافیک نزدیک حرم مطهر رضوی بود و بار ترافیکی نیز ایجاد میکرد. از طرفی بسیاری از علاقهمندان به دلایلی نمیتوانستند غرفهای از آن را در اختیار خود داشته باشند و تصمیم بر این شد که این شب بازار جمع آوری شود. در حال حاضر شب بازارهای طبرسی و ۱۷ شهریور، حدفاصل خیابان شهید حنایی ۱۲ و ۱۴ فعالیت دارند.