نجمه سرباز/شهرآرانیوز، این بالارفتن قیمتها ابتدا از برنج وارداتی (تایلندی، هندی) که بیشتر از کشورهای شبه قاره هند به ایران صادر میشود، شروع شد و در نهایت هم به برنج ایرانی ختم شد.
کافی است با مراجعه به بازارهای شهر و مراکز فروش انواع برنج بهدنبال برنج پاکستانی و هندی بگردی، دیگر چندان یافت نمیشود. برنجهایی که بهدلیل داشتن قیمت پایینتر نسبت به برنج ایرانی پرطرفدارترند و این روزها هم گوی سبقت را در گرانی از رقیب ایرانی خود ربودهاند.
در مراجعه به برخی مراکز عرضه برنج پاکستانی و ایرانی در مشهد در روز گذشته، مشتریان برای اقلام پرمصرف برنج خارجی باید برای هر کیسه ۱۰ کیلویی از حدود کیلویی ۱۲ تا ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومان و گاهی هم تا ۲۰ هزار تومان هزینه کنند. برنج ایرانی نیز از کیلویی ۱۹ تا ۲۶ هزار تومان و برنج ایرانی درجه یک از ۲۵ تا ۲۶ هزار تومان در بازار مشهد به فروش میرسد.
همچنین هر کیلو از انواع برنج طارم با قیمتی از حدود کیلویی ۲۸ تا ۳۳ هزار تومان و انواع برنج هاشمی با قیمتی حدود ۲۵ تا ۳۰ هزار تومان در بازار عرضه میشود.
قیمت واقعی برنج چند است؟
سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان بهعنوان یکی از مراجع تعیین و اعلام قیمت کالاهای اساسی، فروردینماه قیمت انواع برنج ایرانی را از کیلویی ۱۵ تا ۲۳ هزار تومان ثبت کرد. درحالیکه در نخستین روز خردادماه امسال قیمت هر کیلوگرم از انواع برنج داخلی به نقل از همین سازمان به ۱۶ تا ۲۵ هزار تومان رسید. همچنین این سازمان قیمت هر کیلوگرم از انواع برنج داخلی را روز گذشته در سامانه اطلاعرسانی خود ۱۶هزار و ۷۰۰ تومان تا ۲۵ هزار و ۷۰۰ تومان اعلام کرد.
طبق اعلام سامانه اطلاعرسانی سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، قیمت هر کیلوگرم برنج طارم از ۲۲ هزار و ۸۰۰ تا ۲۵ هزار و ۷۰۰ تومان، هر کیلو گرم برنج هاشمی با قیمت حداقل ۲۱هزار و ۳۰۰ تومان و حداکثر ۲۵ هزار تومان و قیمت برنج خزر نیز برای هر کیلوگرم، بین ۱۶ هزار و ۷۰۰ تومان تا ۱۷هزار و ۷۰۰ تومان در بازار تعیین شده است.
عرضه برنج بیشتر از تقاضاست
بر این اساس بهظاهر بحث نظارت بر بازار برنج آنگونه که باید و شاید پررنگ نیست، زیرا قیمتهای موجود در بازار برنج چیزی خلاف آنچه سازمان حمایت مصرفکننده اعلام کرده است را نشان میدهد.
حسین شرفزاده، رئیس اتحادیه صنف برنج و عمدهفروشان موادغذایی مشهد، دراینباره در گفتگو با شهرآرانیوز با بیان اینکه کمبودی در عرضه برنج در بازار وجود ندارد و فقط بحث گران شدن آن است، گفت: باتوجهبه اینکه واردات برنج پاکستانی با ارز نیمایی انجام میشود، این امر بر قیمت این محصول در بازار تأثیرگذار بوده است.
وی باتوجهبه ثبات قیمت برنج ایرانی در عمدهفروشیها گفت: حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و اختصاص ارز نیما به واردات دلیل اصلی افزایش قیمت برنج پاکستانی در بازار به شمار میرود.
وی تغییرات جدی و افزایش قیمت برنج خارجی را در بازار منکر نشد و این امر را ناشی از نرخ ارز و تأثیر بسزایش بر بازار اقلام اساسی بهویژه برنج دانست و گفت: خوشبختانه وضعیت و قیمت برنج ایرانی مانند قبل است و تفاوت چندانی ندارد. همچنین اکنون موجودی برنج ایرانی بیشتر از تقاضاست.
به گفته وی، اکنون قیمت برنج پاکستانی برای مصرفکننده در بازار ۱۹ هزار تومان است. برنج ایرانی نیز از ۱۹ تا ۲۶ هزار تومان است و برنج ایرانی درجه یک از ۲۵ تا ۲۶ هزار تومان در بازار مشهد به فروش میرسد.