به گزارش شهرآرانیوز؛ دانشگاه علوم پزشکی مشهد بدهکار است و از سوی دیگر بیمههای سلامت و تأمین اجتماعی درآمدهای حاصل از بیمارستانها را به دانشگاه برنمیگردانند. این چکیده صحبتهای رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد در مراسم قدردانی از پژوهشگران، محققان و منتخبان برتر پژوهشی است. همچنین محمود شبستری، راه چاره را در فرصتدادن به دولت میداند تا کسریها را برطرف کند.
«وضعیت مالی حوزه سلامت در کشور مناسب نیست.» این را شبستری در این مراسم که در دانشکده پزشکی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اعلام کرد و افزود: چند روز قبل از سوی دستیار وزیر بهداشت اعلام شد که میزان بدهیهای دانشگاههای علوم پزشکی در سراسر کشور به ۹۴ هزار میلیارد تومان رسیده که از این میزان ۵.۵ میلیارد تومان سهم دانشگاه علوم پزشکی مشهد است که به حوزههای مختلفی از جمله بازار، شرکتهای دارویی، کارکنان و... بدهکار است.
او اظهار کرد: اکنون در دانشگاه علوم پزشکی مشهد با مشکلات مالی روبهرو هستیم که دلیل آن این است که اعتباراتی که باید از سوی وزارت بهداشت به این دانشگاه ارائه شود، کمتر حاصل شده است بنابراین زمانی که اعتبار کم باشد، طبیعی است که شرایط به گونه دیگری خواهد بود. در حال حاضر درآمدهای بیمارستانها از سوی بیمه سلامت و بیمه تأمین اجتماعی به دانشگاهها برگشت نمیکند.
شبستری ادامه داد: در صورتی که این درآمدها به دانشگاه برگردد، ۲ درصد آن را میتوانیم در اختیار بخش پژوهش قرار دهیم، اما زمانی که درآمدی دریافت نمیکنیم، نمیتوانیم آن را توزیع کنیم و شرایط سختی است؛ با وجود اینکه دانشگاههایی هستند که وضع بهتری به نسبت ما دارند، اما برخی دانشگاهها شرایط بدتری از ما دارند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: اینکه هر فردی فکر کند باید مطالبات خود را بهروز بگیرد، نشان میدهد که فقط میخواهیم کار خودمان پیش برود. باید بدانیم که دانشگاه علوم پزشکی مشهد صرفا یک مجموعه درمانی نیست که درآمدهای بهروز و حداکثری را در اختیار درمانگران قرار دهد، بلکه یک مجموعه آموزشی، پژوهشی و درمانی هستیم.
او با اشاره به اینکه باید توسعه متوازنی در دانشگاه داشته باشیم تا واحدهای دیگر دچار آسیب نشوند، گفت: باید برای رفع کمبودها حوصله کرد همچنین به دولت و وزارت فرصت داد تا کسریها را اصلاح کنند. اما باز هم با تمام این شرایط و ناترازیها، رتبههایی که دانشگاه علوم پزشکی مشهد کسب کرده، نشان میدهد که این دانشگاه به حد کمال دارد به وظیفه خودش عمل میکند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: قرار بر این است که سال آینده در قانون بودجه ۸۰ هزار میلیارد تومان در اختیار دانشگاهها قرار بدهند تا روند به شکلی اصلاح شود.
شبستری درباره چند طرح که در این حوزه در حال تصویب است، بیان کرد: یکی از آنها زمینهای زکریا (بولوار نماز) بود که قرار بود در طرح مولدسازی به فروش برسد. این زمینها حدود پنجاه هکتار است و اکنون قرار شده برای طرح توسعه از آن استفاده و پارک علم و فناوری شماره ۲ در آن ساخته شود. طرح بعدی نیز راهاندازی شهر علم و فناوری در گلبهار است.
او ادامه داد: در حوزه مولدسازی تاکنون زمینهایی را شناسایی کردهایم که حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان میشود که میتوانیم آنها را فروخته و برای ساختوسازها استفاده کنیم. علاوه بر این، طرحی از سوی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سطح دولت مطرح شده است که اجازه داده شود از طریق مولدسازی، علاوه بر ساختوساز، در زیرساختهای تجهیزاتی که بالای ۱۰ سال قدمت دارند و حوزههای آموزشی، پژوهشی و درمانی نیز برای خرید و بازسازی نیز استفاده شود. این موضوع توسط استاندار خراسان رضوی مورد استقبال قرار گرفت و قرار شد در قالب طرح استانی به دولت برود.
رئیس دفتر حوزه معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در این مراسم، بیان کرد: پنج منبع مالی در حوزههای کاری این وزارتخانه در نظر گرفته شده که یکی از این موارد اعتبارات پژوهشی بوده است بنابراین طبق رسالتی که داریم از پژوهشهای مؤثر و پرکاربرد در حوزه سلامت حمایت میکنیم.
رضا نجفیپور اضافه کرد: ۱۶ درصد اعتبارات کشور در حوزه سلامت بوده و پیگیر هستیم که از این میزان سهم خوبی به حوزه پژوهش تعلق یابد.
دبیر اخلاق در پژوهش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در این مراسم، پژوهش را امری ضروری در حوزه بهداشت و درمان دانست و اظهار کرد: با وجود اینکه این مقوله تا به حال موفقیتهای زیادی داشته است، اما آفتهایی نیز دارد.
علی خواجی با بیان اینکه صرف پزشک و پرستار بودن یا سابقه داشتن، مانع از بروز خطا و رفتار غیراخلاقی نمیشود، افزود: متأسفانه یکی از راههایی که دانشگاهها با آن کمبود مقالات خود را جبران میکنند، تهیه مقاله از پایاننامههاست. پایاننامه متعلق به دانشجوست و باید با اطلاع او اینکار انجام شود. در این موارد اگر مسائل حقوقی لحاظ نشود، کار پژوهش در دانشگاه فلج خواهد شد.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه علوم پزشکی مشهد درباره چالشهای مهم در تولید علم، افزود: یکی از این چالشها در حوزه پژوهش، فرسودگی دستگاهها و تجهیزات است که در حوزه درمان و آموزش نیز این موضوع وجود دارد و نیازمند سرمایهگذاری است. تقریبا میتوان گفت که از سال ۱۳۸۶ که با اعتبار ارائه شده تجهیزات بهروز شد تا امروز دیگر نتوانستهایم تجهیزات را بهروز کنیم.
محسن تفقدی ادامه داد: برای بهروز کردن تجهیزات پزشکی هزار میلیارد تومان نیاز داریم که باید برایش برنامهریزی کرد. راهکارهای آن نیز نظیر دریافت وام توسط دانشگاهها، جذب مالیات صنایع و... است. در این مراسم از ۸۷برگزیده پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز قدردانی شد که شش نفر از این تعداد محققانی بودند که به جمع یکدرصد پژوهشگران پراستناد جهان راه پیدا کردهاند.