رجیستری آیفون در سامانه جامع تجارت آغاز شد (۱۷ دی ۱۴۰۳) وزیر اقتصاد: آزادسازی معادن منجمد شده را پیگیری می‌کنیم کاهش ۰.۴ درصدی نرخ بیکاری در پاییز ۱۴۰۳ نسبت به سال قبل تغییر سهامداران مستقیم شرکت تولیدکننده روغن خوراکی بهشهر تکذیب شد گرانفروشی و عدم درج قیمت، در صدر تخلفات لاستیک فروشان مشهد (۱۷ دی ۱۴۰۳) اطلاعیه جدید عرضه خودرو‌های وارداتی منتشر شد | آغاز ثبت‌نام از امروز (۱۷ دی ۱۴۰۳) + جزئیات بررسی قیمت روز موبایل‌های شیائومی (۱۷ دی ۱۴۰۳) محدودیت عرضه روغن در بازار تکذیب شد (۱۷ دی ۱۴۰۳) ممنوعیت فروش نان به نرخ آزاد در نانوایی‌های دولتی افت ۶۰ هزار تومانی قیمت طلا در مشهد (۱۷ دی ۱۴۰۳) نشست شورای عالی کار فردا (۱۸ دی ۱۴۰۳) برگزار می‌شود سقف‌شکنی شاخص هم‌وزن، بورس را مثبت کرد | گزارش وضعیت بازار سهام (۱۷ دی ۱۴۰۳) افزایش ۴۲ درصدی کشفیات قاچاق در خراسان رضوی افزایش نرخ دلار، موبایل را گران کرد؟ | رشد ۲۰ درصدی قیمت موبایل طی پنج ماه گذشته (۱۷ دی ۱۴۰۳) هشدار مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی به مشترکان پرمصرف مهلت تعریف حساب وکالتی خودرو‌های وارداتی تمدید شد قیمت امروز خودرو‌های خارجی (۱۷ دی ۱۴۰۳) | چانگان یک میلیارد و ۷۹۰ میلیون تومان قیمت خورد نرخ امروز دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۱۷ دی ۱۴۰۳) | دلار به زیر ۸۰ هزار تومان افت کرد تداوم روند کاهشی قیمت خودرو‌های داخلی، امروز (۱۷ دی ۱۴۰۳) | ری‌را ۴۰ میلیون تومان کاهش یافت نگرانی نیرو‌های شرکتی از عدم ثبت عنوان آن‌ها در «سامانه سایر» | از طرح سامان‌دهی عقب نمانیم؟ انتقاد نماینده مردم مشهدوکلات در مجلس از روند ساخت آزادراه حرم تا حرم قیمت رسمی فروش نفت ایران اعلام شد (۱۷ دی ۱۴۰۳) چطور از قوانین فربه و ناکارآمد مالیاتی دور شویم؟ خریداران سکه از حراج منتظر باشند | پیشنهاد اخذ مالیات ارزش افزوده از سکه کنترل و نظارت مداوم بر بازار مشهد و انبار‌ها | فرماندار مشهد: مشکلی برای تأمین میوه شب عید ۱۴۰۴ وجود ندارد آخرین قیمت دلار توافقی نیما اعلام شد (۱۷ دی ۱۴۰۳) | دلار حواله ۶۶ هزار و ۱۷۲ تومان شد افزایش قیمت‌های مواد پاک‌کننده در بازار | سوز چشم مردم از گرانی شوینده‌ها فرصت ۱۵ روزه دستگاه‌ها برای ثبت اطلاعات حقوق و دستمزد (دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳) دلیل افزایش قسط آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن اعلام شد
سرخط خبرها

جای خالی رفتارشناسی در تدوین و اجرای قوانین

  • کد خبر: ۳۰۸۵۵۲
  • ۱۳ دی ۱۴۰۳ - ۰۹:۴۵
جای خالی رفتارشناسی در تدوین و اجرای قوانین
تجربه نشان می‌دهد که به‌جای آسیب‌شناسی دلایل اجرایی نشدن قوانین، معمولا قانون‌گذاران و مجریان سعی می‌کنند با تصویب قوانین و آیین‌نامه‌های جدید، دایره را بر گروه‌های هدف تنگ‌تر کنند.

در سال‌های اخیر، اخباری نظیر «هشدار به مالکانی که در سامانه املاک و اسکان ثبت‌نام نکرده‌اند؛ جریمه سنگین می‌شوید»، «هشدار مهم سازمان امورمالیاتی به مؤدیان» و «هشدار به دارندگان کارت‌های بانکی» به‌طور مداوم در رسانه‌ها منتشر می‌شود. این هشدار‌ها معمولا برای افرادی است که به قوانین توجه نمی‌کنند و حاضر نیستند رفتار خود را با آن تطبیق دهند.

تجربه نشان می‌دهد که به‌جای آسیب‌شناسی دلایل اجرایی نشدن قوانین، معمولا قانون‌گذاران و مجریان سعی می‌کنند با تصویب قوانین و آیین‌نامه‌های جدید، دایره را بر گروه‌های هدف تنگ‌تر کنند. رسانه‌ها نیز در این مواقع تلاش می‌کنند با ایجاد فضای منفی، مردم را به‌سمت اجرای قوانین سوق دهند. اما چرا چنین اقداماتی، تاکنون موفق نبوده است و چه اقدام اصلاحی باید انجام داد؟

در کتاب «تغییر»، کیتی میلکمَن به شیوه‌های رایج نسخه‌نویسی در بیمارستانی در آمریکا اشاره می‌کند. در این شیوه، پزشکان به‌جای دارو‌های عمومی در نسخه‌ها، دارو‌های برند را ثبت می‌کردند که هزینه‌ها را افزایش داده بود. جریمه‌ها و فشار‌های مالی، تغییری در رفتار پزشکان ایجاد نکرد، اما وقتی سیستم به‌طور پیش‌فرض دارو‌های عمومی را در سامانه پیشنهاد داد، پزشکان بدون توجه به جریمه‌ها و فشارها، به تغییر در اقلام نسخه‌ها اقدام کردند و درنتیجه هزینه‌های درمان کاهش یافت. این نمونه نشان‌دهنده تأثیرگذاری رفتارشناسی انسانی در سیاست‌گذاری‌های کلان اقتصادی است.

در ایران مشکلات زیادی در طراحی و اجرای قوانین و آیین‌نامه‌ها وجود دارد. قانون‌گذاران و تدوین‌کنندگان آیین‌نامه‌ها تصور می‌کنند باید بدون توجه به جنبه‌های رفتارشناسی جوامع انسانی، قوانین را تصویب کنند. این نگرش موجب اجرا نشدن بسیاری از قوانین می‌شود.

قانون‌گذاران و مجریان باید در زمان تدوین و اجرای قوانین به ابعاد رفتارشناسی انسانی توجه بیشتری کنند. آنها به‌جای افزایش سیاست‌های تنبیهی، می‌توانند برخی قوانین و آیین‌نامه‌ها را بازنگری کرده، فرایند‌های اجرایی را ساده‌تر و قابل‌فهم‌تر کنند؛ به‌عنوان مثال، سامانه ثبت املاک که به‌منظور شناسایی خانه‌های خالی و اخذ مالیات بر آنها طراحی شده است، به‌دلیل مشکلات طراحی نتوانسته است به موفقیت دست یابد.

مجری به‌جای اصلاح سامانه و تسهیل و ابهام‌زدایی از نگرانی مردم، سعی کرده است با تنگ کردن دایره انتخاب مردم در ثبت‌نام مدارس فرزندانشان و شیوه‌های دیگر، به شرط ثبت املاک، آنها را ملزم به اجرای قانون کند، با این حال همین سیاست‌ها هم چندان موفقیت‌آمیز نبوده است.

پیشنهاد می‌شود که قانون‌گذاران و مجریان، پیش از تدوین قوانین و آیین‌نامه‌ها و در زمان اجرای آنها، تأثیر رفتارشناسی انسانی را بیشتر مدنظر قرار دهند. این رویکرد می‌تواند موجب افزایش کارآیی قوانین و موفقیت در اجرای آنها شود.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->