به گزارش شهرآرانیوز؛ استان خراسان رضوی حدود ۱۸۰ هزار رقبه (املاک داری حق انتفاع) وقفی دارد که از این تعداد حدود ۱۳۵ هزار رقبه مربوط به موقوفاتی است که اداره موقوفات کارهای ثبتی و قراردادی آن را انجام میدهد. اما حدود ۴۵ هزاراملاک وقفی مربوط به موقوفاتی است که متولی دارد و برابر مفاد وقفنامه، واقف کسی را به عنوان متولی موقوفه مشخص کرده است و اداره موقوفه هم برعهده متولی است و متولی، کارهای املاک را انجام میدهد.
معاون اوقافی، حقوقی و ثبتی اداره کل اوقاف خراسان رضوی با بیان این مطلب در گفتوگو با شهرآرا اظهار کرد: برخی زمینهای وقفی از گذشته با حق تملک اعیان به مردم واگذار شده است؛ یعنی به مردم اجازه داده شده است که درآن زمین وقفی برابر با پروانهای که از شهرداری میگیرند اعیان احداث کنند و سند ملک از سازمان اسناد و املاک بگیرند که به آنها زمینهای اجاره با حق تملک اعیان گفته میشود. این زمینها قابل نقل وانتقال هم نیز هست که حتی میتواند سند جدید برایش صادر شود.
حجتالاسلاموالمسلمین محمد ذاکری افزود:، اما زمینهایی هم هست که افراد تصرف کردهاند و به صورت قولنامهای زمینها را خریداری کردهاند و هیچ قرارداد جدید با اداره اوقاف ندارند و تصرفاتشان مورد قبول اداره اوقاف نیست و باید تصرفات اعیانی خود را تعیین تکلیف کنند.
ذاکری ادامه داد: این دسته افراد که در گذشته اعیانی احداث کردهاند بعد از اینکه مجوز از اداره اوقاف دریافت کردند برای آنها سند اجاره و قرارداد دارای عرصه تنظیم میشود. آنهایی که تاکنون نتوانستهاند قرارداد عرصه تنظیم کنند با مراجعه به اداره اوقاف تقاضای بررسی و احراز تصرفات برای آنها صورت میپذیرد و کارشناسی انجام و با دریافت مجوز قرارداد تنظیم میشود.
معاون اوقافی، حقوقی و ثبتی اداره کل اوقاف خراسان رضوی گفت: امسال، برنامهریزی شده تمام رقباتی که قرارداد اجارهبهای آنها از قبل منقضی بوده یا در طول سال منقضی شده است که عدد آن حدود ۳۵ هزار رقبه است، قرارداد جدید برای آنها تنظیم شود که خوشبختانه تاکنون و در مدت ۹ ماهه امسال حدود ۸۷ درصد برنامهای که برای امسال پیشبینی کردهایم محقق شده است و به دنبال آن هستیم تا پایان سال این موضوع به سرانجام برسد.
او با بیان اینکه تاکنون حدود ۸۶ درصد املاک وقفی در استان سنددار شده است، ادامه داد: با برنامهریزی صورت گرفته و جلسات مشترکی که با اداره کل ثبت اسناد و املاک بهصورت هفتهای داریم و با استفاده از تجهیزات بهروز تلاش شده تا پایان سال ۱۴۰۴ همه ملکهای موقوفه که حدود ۱۴ تا ۱۵ درصد است، سنددار شوند و البته اسناد اختلافاتی که ملکهای موقوفه با ملکهای مجاور دارند بهزودی تعیین تکلیف میشوند.
ذاکری با بیان اینکه با توجه به قانون «الزام به ثبت معاملات اموال غیرمنقول» اقدامات برای سنددارشدن املاک وقفی با شتاب بیشتری درحال انجام است و در این زمینه قراردادی با کارگزاران و مشاوران ثبتی تنظیم شده تا در استان از تخصصشان بهره ببریم تا بتوانیم فرایند سنددارکردن مابقی املاک وقفی را که سند تک برگ ندارند سرعت ببخشیم، گفت: در این راستا امیدوارم با توجه به مهلت دوساله در نظر گرفته در این قانون در سال ۱۴۰۴ این اقدام به سرانجام برسد.
معاون اوقافی، حقوقی و ثبتی اداره کل اوقاف خراسان رضوی اضافه کرد: در موضوع اختلافات با دستگاههای دولتی که بسیاری از پلاکهای وقفی مشمول اجرای قانون ملیشدن اراضی شده است نیز در کارگروه مشترک با منابع طبیعی در حال تعیینتکلیفکردن مسائل مربوط به این پلاکهای اختلافی هستیم تا این موارد نیز حلوفصل شود.
به گفته او، در استان حدود ۱۳۵ هزار ملک وقفی را اوقاف اجاره میدهد و با توجه به جمعیت ۶ میلیونی نفری استان، درصد اندکی از مردم از املاک وقفی استفاده میکنند، اما درآمد موقوفات متعلق به همه مردم است. در برخی موقوفات نیت واقفان برای گروهها و هدفهای خاص در نظر گرفته شده است، ازهمینرو مستأجران این املاک باید توجه داشته باشند که اجارههای خود را بهموقع پرداخت کنند تا گروههای مورد هدف همچون بیماران، نیازمندان، دانشآموزان و دانشجویان از دیر پرداخت کردن اجارهها آسیب نبینند.