جواد جعفری در گفتوگو با شهرآرانیوز، در خصوص علت معطلی کالاها در گمرک اظهار کرد: تشریفات گمرکی که شامل اظهارنامه گمرکی، ارزیابی، کارشناسی و درنهایت صدور پروانه است، درخصوص کالاهای صادراتی ۳ الی ۴ ساعت ولی در خصوص کالاهای وارداتی ۲۴ الی ۴۸ ساعت به طول میانجامد.
وی افزود: کالاهایی که صادرات و واردات انجام میشوند، حتماً باید استاندارد، پروانه بهداشتی، مدت زمان قرنطینهای و چکاپ محیطزیستی انجام دهند که قطعاً سیر این مراحل زمان میطلبد؛ اما عمده معطلی کالاها در گمرک مربوط به ثبت سفارش و کد ارسالی تخصیص ارز است که از طرف بانک مرکزی انجام میشود.
ناظر گمرکات خراسانرضوی با بیان اینکه کالایی که تمام مجوزهای قانونی را گرفته باشد و هیچ مشکلی در مجوز سازمانی نداشته باشد، عمدتاً معطلی زیادی ندارد، گفت: انتظار کالاهای صادراتی ۳ الی ۴ ساعت و کالاهای وارداتی ۲۴ الی ۴۸ ساعت به طول میانجامد.
جعفری در خصوص تسریع در فرایندهای اداری گفت: گمرک ایران به جهت کاهش ماندگاری و رسوب کالا که مربوط به تشریفات خارج از گمرک است، دستورالعملی را صادر کرده است که طبق آن، مقرر شده سازمانهای ارائهدهنده مجوز، ظرف مدت یک هفته، مجوز را صادر کنند تا کالا ترخیص شود.
وی افزود: بیش از ۹۹ درصد کالاهای صادراتی، چون تمامی مجوزات را در داخل گرفتند، نهایت معطلی و ماندگاری کالا ۴ الی ۵ ساعت است. واردات کالا چون از نظر سلامت و استاندارد و بهداشتی مهم است، قطعاً به زمان طولانیتری نیاز دارد.
مدیر گمرک مشهد تأکید کرد: عمده معطلی کالاها در گمرک مربوط به تخصیص ارز از بانک مرکزی است که باید مجوز ثبت سفارش را به واردکننده بدهند.
جعفری همچنین در خصوص استفاده از تجهیزات بهروز در گمرک بیان کرد: سامانههای گمرک به صورت الکترونیکی برخط و دوراظهاری است. سامانه جدیدتری هم در گمرک بهکارگیری میشود که کمبودها و نواقص قبلی را برطرف میکند. استفاده از دستگاههای کنترلی، سگهای موادیاب در مرزها و... از این دسته از تجهیزات هستند.
وی افزود: در گمرک، اصطلاح «کار چاق کن» نداریم. معمولاً افرادی که به گمرک مراجعه میکنند دانش کافی دارند و چون مدام با گمرک سروکار دارند، از قوانین گمرکی مطلعاند؛ ولی در گمرک، افرادی به عنوان «حقالعملهای گمرکی» داریم که این افراد رسمی هستند و بهنیابت از واحدهای تولیدی، تشریفات گمرکی را انجام میدهند که رسماً به عنوان کارگزاران گمرکی شناخته میشوند.
ناظر گمرکات خراسانرضوی گفت: در گمرک خراسان رضوی، بیش از دو سال است که انبارهای اختصاصی در سطح استان برای واحدهای تولیدی در نظر گرفتیم که کالا را در انبار دپو میکنند. این مزیت باعث میشود کالا با شرایط خاص ماده اولیه، در شرایط مطلوب نگهداری شود؛ لذا هیچ خسارتی به کالا وارد نمیشود. در این صورت هزینههای قابلتوجهی مانند انبارداری، تخلیه و بارگیری حذف میشود.
جعفری تصریح کرد: طی ۱۰ماهه ۱۴۰۳، میزان صادرات، یک میلیارد و ۷۵۷ میلیون دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۳۱ درصد افزایش یافته است.
همچنین در واردات کالا، ۵۸۰ میلیون دلار شامل مواداولیه و ماشینآلات و... بوده که این رقم نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۲ درصد منفی شده است.
وی افزود: ۴ میلیون و ۸۱ هزار تن ترانزیت از گمرکات استان انجام شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۴۷ درصد افزایش یافته است.