به گزارش شهرآرانیوز؛ محمدرضا قلندر شریف امروز، دوم اسفند ۱۴۰۳، در دیدار با رئیس مرکز آمار ایران اظهار کرد: مشهد با سایر شهرها فرق میکند. الان یکی از مشکلات ما همین است که نمیدانیم مشهد چقدر تفاوت دارد.
وی بیان کرد: امیدوارم به سمتی برویم که اصلاً نیازی به سرشماری نباشد و آمار لحظه به لحظه و برخط ارائه شود، اما الان نیازهایی وجود داشته و مشهد نیز به آمار نفوس و مسکن نیاز دارد. در هر خدمتی که در شهر انجام میشود، به نوعی شهرداری مشهد دخیل است.
قلندرشریف با بیان اینکه در حوزه خدمترسانی در مشهد ابهام وجود داشت و هر کس عددی را بیان میکرد، عنوان کرد: من همکاران را مکلف کردم به صورت کارشناسی و واقعی، خدمات مدیریت شهری را استخراج کنند که منتج به تألیف کتابی قطور شد.
شهردار مشهد افزود: در این کتاب، هم عنوان خدمات و هم شرح آنها بیان شده که بیش از ۵۰۰ خدمت است. بسیاری از خدمات وظیفه ذاتی شهرداری نیست، اما ارائه میدهد. ما بسیاری از خدمات دستگاههای دیگر را نیز انجام میدهیم.
وی با اشاره به اینکه اطلاعات و آمار ضرورت برنامهریزی صحیح است، تصریح کرد: ما حدود ۳.۵ میلیون مشهدی و بیش از یک میلیون تبعه خارجی داریم که کمتر از ۴۰۰ هزار نفر رسمی و بقیه غیررسمی هستند. این اتباع خارجی از خدمات شهری استفاده میکنند، اما ما هیچ کمکی دریافت نمیکنیم.
قلندرشریف ادامه داد: مشهد هرساله زائر زیادی دارد و در برخی زمانها، جمعیت مشهد سهبرابر میشود، اما مشهد قفل نمیشود و مشکلی به وجود نمیآید که علت اصلی آن برکت و کرامت امامرضا(ع) است.
شهردار مشهد خاطرنشان کرد: گاهی آمارهای تشکیکشده و متناقض توسط مسئولان ارائه میشود که این خود آفت است. ما الان دومین کلانشهر کشور از نظر جمعیت و وسعت هستیم، اما در حوزه مالیات بر ارزش افزوده در رتبه یازدهم قرار داریم؛ این سؤال است و باید این سؤالها را با آمار دقیق پاسخ داد.
وی خطاب به رئیس مرکز آمار ایران گفت: در زمینه سرشماری نفوس و مسکن میتوانید از امکانات ما استفاده کنید. کمکهای شهرداری در همه نقاط شهر وجود دارد؛ بنابراین همکاران ما آمادگی کمک دارند، مصرفکننده این آمار هم خود ما هستیم. شهرداری مشهد به عنوان یک ابرسازمان مشغول خدمت است و ۳۲ هزار نیرو دارد؛ بنابراین اطلاعات و آمار دقیق، برخط و بهروز مهم است.
قلندرشریف اضافه کرد: دولت باید دستگاههای اجرایی را مکلف کند، آمار و اطلاعات خود را به رصدخانه شهری بدهند تا برخط و بهروز شود. رصدخانه برای تصمیمگیری بهترین مکان است، در یک اتاق ۱۰۰ متری کل اطلاعات شهر مشهد بارگذاری شده و میتوانند لحظهای تصمیمسازی و نهایتاً تصمیمگیری کنند.
شهردار مشهد افزود: برای بهبود خدمات شهری، اطلاعات دقیق و برخط میتواند به شهرداری مشهد کمک کند تا با بهرهمندی از این دادهها، خدمترسانی به مردم به نحو احسن انجام شود.
وی بیان کرد: یک مشکل در کشور این است که آمارهای متناقضی از دولت خارج میشود، در حالی که متولی اصلی آمار مرکز آمار ایران است. این تناقض گاهی شبهه ایجاد میکند. نقطه خروج آمار باید یک دستگاه واحد باشد که متولی آن شما هستید.
در ادامه محمد سهیلی، مشاور عالی شهردار در حوزههای برنامهریزی، توسعه سرمایه انسانی، مالی و پشتیبانی شهرداری مشهد اظهار کرد: دادههای سرشماری نفوس ومسکن مسالهای مهم برای مدیریت شهری است و ما نیز به دلیل ترکیب جمعیتی، بحث حاشیه شهر و روستاهای حریم شهر نیازمند دادههای سرشماری نفوس و مسکن هستیم. به خصوص اینکه بتوانیم اطلاعات حوزه مسکن را با دادههای سامانه شهرسازی هماهنگ کنیم.
وی بیان کرد: کارگروه ملی زیارت مصوبهای برای راهاندازی مرکز ملی دادههای زیارت دارد که اگر قرار باشد این مرکز شکل بگیرد باید تشریک مساعی بین مرکز آمار و مدیریت شهری ایجاد شود.
سهیلی افزود: نظام حکمرانی داده در قالب یک برنامه اقدام مشترک میتواند پایلوتی برای سایر کلانشهرها باشد که براساس مصوبه مرکز ملی فناوری اطلاعات کشور، همکاران ما در شهرداری تلاش میکنند این نظام را برای شهرداری تهیه کنند.
مشاور عالی شهردار در حوزههای برنامهریزی، توسعه سرمایه انسانی، مالی و پشتیبانی شهرداری مشهد ادامه داد: در مقیاس شهر نیز ما به این نظام حکمرانی داده نیاز داریم. آمارنامه تعاملی برخط در راستای تشریک مساعی دستگاهها با مرکز آمار تجربهای در سطح شهر مشهد دارند که قابل توسعه و گسترش است.