به گزارش شهرآرانیوز، حسن حسنزاده در نشست خبری با اصحاب رسانه که امروز، ۲ اسفند ۱۴۰۳، در کانون وکلای خراسان با حضور جعفر کوشا، رئیس اتحادیه اسکودا، در آستانه روز وکیل برگزار شد، اظهار کرد: کانون وکلای دادگستری و وکلای دادگستری همواره بر استقلال نهاد وکالت تأکید دارند و هدف اصلی از اصرار بر استقلال نهاد وکالت، دفاع بدون لکنت وکیل از حقوق مردم، بهویژه در برابر حاکمیت است. اگر وکیل دادگستری نگران ابطال پروانه خود از سوی حاکمیت باشد، نمیتواند با جرئت و بهنحو احسن از موکل خود که طرف دعوایش حاکمیت است، دفاع کند؛ بنابراین، مهمترین انگیزه برای حفظ استقلال کانون وکلا و وکلای دادگستری، دفاع بدون لکنت از موکلین است. در غیر این صورت، ممکن است وکیل از سوی نهاد یا شخصی قدرتمند یا ثروتمند تهدید به ابطال پروانه شده و در دفاع از موکل خود دچار تزلزل شود.
وی افزود: یکی از نمادهای این استقلال، خودانتظامی کانون وکلاست. دادسرا و دادگاه انتظامی کانون وکلا به تخلفات وکلایی که گزارش میشوند، رسیدگی میکنند. وکیل میداند که اگر تخلفی انجام دهد یا کسی به عمد اتهامی به او وارد کند، رسیدگی به آن در خود نهاد کانون وکلا انجام میشود و این مانع از سوءاستفاده صاحبان زر و زور میشود که بخواهند وکیلی را که پیگیر احقاق حق موکلش است، از صحنه خارج کنند.
رئیس اتحادیه کانون وکلای دادگستری خراسان در ادامه، گزارشی از وضعیت کانون وکلای دادگستری خراسان ارائه کرد و گفت: در حال حاضر، تعداد کل وکلای دادگستری استان خراسان رضوی بالغ بر ۲ هزار و ۵۰۰ وکیل پایهیک است؛ البته در طول سه سال گذشته، کانون وکلای استان خراسان شمالی از خراسان جدا و مستقل شد و پس از فروردینماه ۱۴۰۳، خراسان جنوبی نیز استقلال یافت و کانون مستقلی دارد. در ادامه، پرونده وکلای شهرستانهای استانهای خراسان شمالی و جنوبی به کانونهای مربوطه ارسال شد.
وی بیان کرد: تعداد وکلای ما پیش از این جداییها بیشتر بود، اما در حال حاضر حدود ۲ هزار و ۵۰۰ وکیل پایهیک دادگستری در خراسان رضوی و حدود ۹۰۰ کارآموز وکالت داریم. از این تعداد وکیل پایهیک، متأسفانه بالغ بر ۱۸۰ نفر نتوانستهاند پروانه خود را تمدید کنند. دلایل این امر میتواند اشباع بازار، عدم وجود پرونده، عدم توانایی در پرداخت اجاره دفتر یا حق عضویت صندوق حمایت و... باشد. حدود ۸۵ نفر نیز پروانه خود را تودیع کردهاند.
رئیس کانون وکلای خراسان گفت: سه سال است که بر اساس قانون تسهیل صدور مجوزهای کسبوکار، آزمون وکالت برگزار میشود. در سال ۱۴۰۳، حدود ۷۲۰ نفر و در سال ۱۴۰۲، بالغ بر ۹۰۰ کارآموز وکالت پذیرش کردیم. در سال ۱۴۰۰ که اولین سال پذیرش کارآموز وکالت بر اساس قانون تسهیل بود، بالغ بر ۴۰۰ کارآموز پذیرش شدند. قبل از سال ۱۴۰۰، بر اساس تبصره ماده یک قانون کیفیت اخذ پروانه، نیازسنجی انجام میشد. رئیس دادگستری استان، رئیس دادگاه انقلاب استان و رئیس کانون وکلا در جلسهای که هرساله تشکیل میدادند، تعداد موردنیاز کارآموز وکالت برای هر شهر را تعیین میکردند.
وی عنوان کرد: طراحان و تصویبکنندگان قانون تسهیل مدعی بودند که کانونهای وکلا انحصارطلب هستند و اجازه ورود جوانان دارای مدرک تحصیلی حقوق را به کانون وکلا نمیدهند. این در حالی است که تعیین ظرفیت با کانون وکلا نبود و قوه قضائیه دو نماینده در این کمیسیون داشت.
حسنزاده اضافه کرد: حلقه مفقوده قانون تصویب، بیتوجهی به نیازسنجی است. در استان خراسان که تعداد وکلا، چه در کانون وکلا و چه در مرکز مشاوران، بسیار زیاد است، نیازی به این تعداد وکیل وجود ندارد. پذیرش در طول سه سال گذشته بر اساس قانون تصویب، به اندازه تعداد تمام وکلای دادگستری از بدو تأسیس کانون خراسان بوده است. ما با قانون تسهیل، لیسانسههای حقوق بیکار را تبدیل به وکیل کردهایم و این آثار منفی خود را به دنبال دارد.
رئیس کانون وکلای خراسان بیان کرد: اگر به تراز نمرات پذیرفتهشدگان کانون وکلا نگاه کنیم، فاجعه است. افرادی با ۲ درس سفید از ۷ درس یا با معدل ۵ از ۲۰ قبول شدهاند. برای دریافت لیسانس حقوق باید حداقل معدل ۱۰ داشته باشیم، اما برای سپردن جان، مال و ناموس خود به وکیلی که از حقوقمان دفاع کند، انتقاد نهاد وکالت و مدیران آن به قانون تسهیل، کاهش تراز علمی است. ما مشکلی با افزایش تعداد پذیرفتهشدگان نداریم، اما باید از نظر علمی حد استاندارد رعایت شود.
وی با بیان اینکه متأسفانه، در این قانون، نیازسنجی و تراز علمی رعایت نشد، گفت: کانونهای وکلای دادگستری در طول حیات خود خدمات زیادی به مردم ارائه کردهاند. کانون وکلای دادگستری خراسان، فقط در مشهد، در سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳، به ۲۲ هزار و ۱۱۷ مراجعهکننده مشاوره حقوقی رایگان ارائه داده است. همکاران ما در ساختمان کانون وکلا هر روز حداقل ۲۰ نفر را میپذیرند و به افرادی که توانایی پرداخت حقالمشاوره ندارند، مشاوره حقوقی رایگان میدهند. تعدادی از همکاران ما در مجتمع قضایی، کمیته امداد امامخمینی(ره) و کانون بازنشستگان مستقر شدهاند و مشاوره حقوقی رایگان ارائه میدهند. در شهرستانها نیز همکاران ما این کار را انجام میدهند و با مجموعه دادگستری در جهت مشاوره حقوقی و اعلام وکالت تعامل میکنند.
حسنزاده افزود: در طول دو سال گذشته، ۳ هزار و ۹۲۸ نفر از همکاران ما بهصورت رایگان پرونده قبول کردهاند؛ یعنی وکالت افرادی را بر عهده گرفتهاند که شرایط مالی خوبی نداشتهاند و شاید یک سال یا بیشتر دنبال پروندهشان بودهاند. همکاران ما با هزینه شخصی خودشان ایاب و ذهاب کردهاند، کپی گرفتهاند، تمبر زدهاند و حتی هزینه کارشناسی را نیز پرداخت کردهاند. به این ارقام دقت کنید؛ بالغ بر ۳ هزار پرونده را همکاران ما بهصورت رایگان قبول وکالت کردهاند.
رئیس کانون وکلای خراسان ادامه داد: همکاران ما در طول سال ۱۴۰۲ و یازده ماه ۱۴۰۳، تعداد ۳ هزار و ۹۲۸ پرونده، شامل ۹۱۳ پرونده حقوقی و ۲ هزار و ۸۱۵ پرونده کیفری، بهصورت معاضدتی و تسخیری قبول کردهاند.