مجید نژادحسین در گفتوگو با شهرآرانیوز، در خصوص افزایش بهای اتوبوس در مشهد اظهار کرد: طبق بررسیهای کارشناسی انجامشده، هزینه هر سفر به ازای هر نفر در سال ۱۴۰۴، مبلغی بالغ بر ۱۵ هزار تومان خواهد بود؛ اما شهرداری مشهد به دلیل رفاه شهروندان و زائران، فقط ۲ هزار تومان از هر فرد دریافت میکند و مابقی هزینه را خود تقبل خواهد کرد. این اقدام نشاندهنده رویکرد جدی مدیریت شهری در توسعه سیستم حملونقل عمومی و حمایت از استفاده بیشتر از آن است.
وی افزود: روزانه بیش از یکمیلیون نفر در مشهد مقدس با اتوبوسهای درونشهری جابهجا میشوند. برهمیناساس، ششمین دوره مدیریت شهری تاکنون توجه ویژهای به توسعه ناوگان اتوبوسرانی داشته است.
نژادحسین با بیان اینکه این اقدام نشاندهنده رویکرد جدی مدیریت شهری در توسعه سیستم حملونقل عمومی و حمایت از استفاده بیشتر از آن است افزود: از ۱۶ فروردین، افزایش بهای اتوبوس در مشهد اجرا خواهد شد.
رئیس کمیسیون عمران، حملونقل و ترافیک شورای اسلامی شهر مشهد، گفت: سیاستهای مدیریت شهری مشهد با محوریت توسعه سیستم حملونقل عمومی و کاهش آلودگی هوا و ترافیک، در مسیر تأمین نیازها و رفاه زائران و مجاوران گام برمیدارد.
وی با اشاره به نقش پررنگ خودروهای تکسرنشین در ایجاد ترافیک و آلودگی هوا، گفت: وسایل نقلیه شخصی متهم ردیفاول آلودگی هوا و ترافیک در کلانشهرها هستند. اجرای طرحهای عمرانی و ترافیکی شاید مُسکنی برای کاهش موج خودروهای تکسرنشین باشد، اما تنهاراهحل قطعی، توسعه سیستم حملونقل عمومی است که اگر از سرعت، سهولت و دسترسی مناسب برخوردار باشد، حتی مورد استقبال آن دسته از افرادی قرار میگیرد که اغلب در پشت چراغقرمزهای شهر در انتظار میمانند.
رئیس کمیسیون عمران، حملونقل و ترافیک شورای اسلامی شهر مشهد، گفت: از ابتدای شورای ششم تاکنون، ۲۳۱ دستگاه اتوبوس جدید وارد چرخه خدماترسانی شدهاند و مجوز انعقاد قرارداد برای خرید ۴۰۰ دستگاه دیگر نیز صادر شده است.
نژادحسین، با اشاره به چالشهای موجود در تأمین هزینههای نگهداری و پشتیبانی ناوگان اتوبوسرانی و افزایش قیمت تجهیزات مورد استفاده، اظهار کرد: شهرداری مشهد، باوجود عدم حمایتهای کافی ازسوی دولت و با توجه به موقعیت زائرپذیربودن مشهد و اهمیت تسهیل تردد ارزان، دردسترس و باکیفیت، تصمیم گرفته است کمترین میزان افزایش قیمت خدمات اتوبوسرانی را اعمال کند.