به گزارش شهرآرانیوز؛ میزان ورودی مخازن کل کشور از ابتدای سال آبی (ابتدای مهرماه) تا ۱۶فروردینماه معادل ۱۳.۴۹میلیارد متر مکعب بوده که در قیاس با سال گذشته که عددی معادل ۲۱.۴۷ میلیارد مترمکعب بوده ۳۷درصد کاهش داشته است. بنا بر گفته مدیر عامل آبفای مشهد، وضعیت سدهای تأمینکننده آب مشهد تغییر درخورتوجهی نداشته است و استان خراسان رضوی در چهارمین سال تنش آبی قرار دارد.
حسین اسماعیلیان در گفتوگو با خبرنگار شهرآرا با ابراز نگرانی از خشکسالی شدید و کمبود منابع آبی، از شهروندان مشهدی خواست همچنان در مصرف آب صرفهجویی بیشتری کنند. وی با اشاره به اینکه وارد نیمه دوم سال آبی شدهایم گفت: از ابتدای فروردین ماه تاکنون، مشهد با سال خشکی روبهرو بوده است. میزان بارندگی در مشهد تاکنون ۱۲۴ میلیمتر بوده که نسبت به دوره آماری بلندمدت، حدود ۳۰ درصد کاهش نشان میدهد. این بارندگیها تأثیر درخورتوجهی بر ورودی سدها نداشته و ذخیره سدها در حال حاضر حدود ۱۰ درصد متوسط آب در سطح تأمینکننده آب شهر مشهد است.
وی با اشاره به حساسیت ماههای فروردین، اردیبهشت و خرداد، ابراز امیدواری کرد که بارندگیهای جبرانی صورت گیرد و رواناب کافی برای ذخیرهسازی در سدها ایجاد شود.
اسماعیلیان افزود: سال گذشته در همین موقع، میزان بارندگی حدود ۱۱۲ میلیمتر بود. با این حال، بارندگیهای خوب اردیبهشت و خرداد، وضعیت ذخیره آب سدها را بهبود بخشید. امیدواریم امسال نیز این اتفاق تکرار شود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد درخصوص اقدامات شرکت برای جبران کمبود آب گفت: شرکت آب منطقهای و شرکت آب و فاضلاب مشهد، شانزده پروژه اضطراری در دست اقدام دارند. مهمترین چالش پیش روی این پروژهها، تأمین منابع مالی است. تلاش میکنیم این پروژهها تا تابستان به بهرهبرداری برسند تا بخشی از نیاز آبی شهر را تأمین کنند.
اسماعیلیان با اشاره به همراهی مردم مشهد در سال گذشته در صرفهجویی آب، تأکید کرد: امسال، چهارمین سال پیاپی است که مشهد با تنش آبی روبهروست. بنابراین، نیازمند مشارکت بیشتر مردم در مدیریت مصرف آب هستیم. بارندگیهای اوایل فروردین به دلیل شدت کم و پراکندگی، به ذخیره سدها کمک چندانی نکرد. این در حالی است که این بارندگیها برای کشاورزی و تغذیه سفرههای آب زیرزمینی مفید بودهاند.
وی همچنین به وضعیت سد دوستی اشاره کرد و گفت: وضعیت ورودی آب به سد دوستی امسال نسبت به سال گذشته بهتر بوده است، اما اگر بارندگی جدیدی نداشته باشیم، وضعیت سد دوستی در ماههای آینده وخیمتر خواهد شد.
اسماعیلیان همچنین به بارندگی ۲۷ میلیمتری چند روز اخیر اشاره کرد که بهتر از بارندگیهای سال گذشته و حتی شرایط نرمال بوده است.
اسماعیلیان ضمن اشاره به وضعیت نرمال بارشها در هفده روز اخیر، بر لزوم احتیاط در مصرف آب و احتمال تداوم شرایط بدبینانه تأکید کرد. وی همچنین از کاهش هدررفت فیزیکی آب در مشهد به زیر ۹درصد خبر داد که این میزان را در مقایسه با میانگین کشورهای توسعهیافته، درخورتوجه دانست.
وی با مقایسه این آمار با کشورهای توسعهیافته، گفت: حتی در کشورهای توسعهیافته که به طور ویژه روی این موضوع کار کردهاند، شاهد اعدادی بین ۴ تا ۵درصد هستیم. اما متوسط عددی که در کشورهای پیشرفته وجود دارد، حدود ۷ تا ۸درصد است. خوشبختانه در این زمینه، اقدامات بسیار خوبی انجام شده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد ضمن تأکید بر اهمیت تداوم تلاشها برای کاهش هر چه بیشتر هدررفت آب، خاطرنشان کرد: هرچند این میزان قابل کاهش است، اما با رسیدن به اعداد پایینتر، هزینه سرمایهگذاری برای کاهش هر واحد هدررفت، به مراتب افزایش مییابد.
وی در پایان با تأکید بر لزوم در نظر گرفتن جنبههای احتیاطی، افزود: به عنوان متولیان حوزه آب، باید بدبینانه به تداوم شرایط کمآبی نگاه کنیم. مردم نیز باید توجه داشته باشند که ممکن است امسال، سالی خاص از نظر منابع آبی باشد.