به گزارش شهرآرانیوز؛ بهتازگی نیمه فروردین ماه را پشت سر گذاشتهایم، اما همین تعداد روز کافی است تا بدانیم که احتمالا سال کمبارشی را در پیش خواهیم داشت؛ بر طبق دادههای سازمان هواشناسی که اخیرا اعلام شده است، کشورمان در ماه جاری تا ۱۶فروردین، ۲۸.۱درصد با کاهش بارش روبهرو بوده و طی این مدت بهطور میانگین ۱۴.۵میلیمتر بارش دریافت کرده، این درحالی است که میانگین بلندمدت بارش کشوری در این بازه زمانی ۲۰.۲میلیمتر است.
حال اگر بخواهیم فقط درمورد مشهد صحبت کنیم، هوای پاک و هوای ناسالم برای گروههای حساس در جدول شاخص کیفیت هوای شهرمان از ابتدای امسال تاکنون به صورت برابر و هر کدام سه روز را به خود اختصاص دادهاند. رئیس مرکز پایش آلایندههای زیست محیطی شهرداری مشهد معتقد است که نمیتوان پیشبینی بلندمدتی برای امسال داشت، اما ممکن است در شش ماهه اول، مشهد بیشتر درگیر تودههای گردوغبار شود.
رضا اسماعیلی در گفتوگو با خبرنگار روزنامه شهرآرا، درخصوص شاخص روز به روز کیفیت هوا که در مجموع سال گذشته به ثبت رسیده است، اظهار کرد: در این ایام، ۲۸ روز هوای پاک، ۲۲۴ روز قابل قبول، ۱۱۱ روز ناسالم برای گروههای حساس و سه روز ناسالم برای همه گروهها به ثبت رسیده است.
او با اشاره به اینکه این آمارها به صورت میانگین از بررسی تمام ایستگاههای فعال سطح شهر به دست آمده است، بیان کرد: در سال ۱۴۰۲، مشهدیها ۲۶ روز هوای پاک و ۲۳۶ روز هوای قابل قبول استشمام کردهاند؛ در حالی که در آن سال، نود روز ناسالم برای گروههای حساس، ۱۰ روز ناسالم برای تمام افراد و سه روز بسیار ناسالم داشتهایم.
رئیس مرکز پایش آلایندههای زیست محیطی شهرداری مشهد با بیان اینکه در نتیجه، سال ۱۴۰۲ به نسبت سال گذشته آلودهتر بوده است، درخصوص این آلودگی افزود: شدت آلودگی در سال ۱۴۰۲ به دلیل طوفانهای گرد و غباری بود که مشهد را در چندین نوبت فراگرفت؛ اما بارندگیها وتر سالی که در مشهد و منطقه اتفاق افتاد، به طور چشمگیری کاهش گرد و غبار در مشهد طی سال گذشته را رقم زد.
اسماعیلی آلاینده اصلی در نیمه اول و دوم سال گذشته را ذرات معلق کوچکتر از ۲.۵ میکرون اعلام کرد و گفت: طی سال گذشته بیشترین روزهای پاک در فروردین ماه و بیشترین روزهای آلوده در دی و آذرماه به ثبت رسیده است.
«منشأ اصلی این آلاینده، سوختهای فسیلی است.» این را اسماعیلی گفت و ادامه داد: با این حال طوفانهای گرد و غبار نیز سهمی از این ذرات معلق دارند، اما منشأ غالب این ذرات معلق، همان سوختهای فسیلی است که ناشی از خودروها، صنایع، نیروگاهها و مصارف خانگی و... است.
او درخصوص راهکار رفع این آلایندهها یا دستکم بهبود این وضعیت، بیان کرد: ارتقای کیفیت سوخت، بهبود و کارایی بهتر خودروها از لحاظ میزان آلایندگی که تولید میکنند، استفادهنکردن از سوخت مایع از سوی نیروگاهها و صنایع، توسعه حمل و نقل عمومی و همگانی و آگاهی و فرهنگسازی برای شهروندان در این زمینه میتواند کمککننده باشد؛ ضمن اینکه در حوزه منابع طبیعی و کانونهای گرد و غبار نیز باید جلوگیری از بیابانزایی، فرسایش خاک و تخریب اراضی مدنظر باشد.
اسماعیلی درخصوص پیشبینی شاخص کیفیت هوا طی امسال، اضافه کرد: نمیتوان برای امسال پیشبینی بلندمدتی داشت، اما احتمال دارد امسال در شش ماهه اول سهم بیشتری از تودههای گرد و غبار شهر مشهد را دربرگیرد؛ زیرا بارندگیهای کمتری نسبت به نرمال اقلیمی در این شهر داشتهایم؛ بنابراین انتظار میرود که طوفانهای گرد و غبار بیشتری در مشهد داشته باشیم مگر اینکه بارندگیها وضعیت دیگری را رقم بزند، اما تاکنون میزان بارندگیها خوب نبوده است.
رئیس مرکز پایش آلایندههای زیست محیطی شهرداری مشهد در خصوص وضعیت هوا طی هفده روز گذشته امسال، بیان کرد: در این مدت سه روز هوای پاک، یازده روز قابل قبول و سه روز ناسالم برای گروههای حساس سهم مشهد بوده است. اما این وضعیت به روایت آمار در مدت مشابه سال گذشته، چهار روز هوای پاک، ۱۰ روز قابل قبول و سه روز ناسالم برای گروههای حساس بوده که تقریبا وضعیت مشابهی است.