نظام اسلامی از ابتدای پیروزی انقلاب شکوهمند خود، دریچههای خدمت صادقانه و بدونمنت را بر اقشار مختلف مردم و بهخصوص محرومان و نیازمندان گشود و در جریان این نهضت مقدس، سهم بسزایی بر دوش بنیاد مسکن انقلاب اسلامی قرار داده شده تا معمار سرپناه برای روستائیان و خانوادههای کمبرخوردار باشد.
رسیدگی به محرومان، توسعه عدالت اجتماعی و بسترسازی برای سازندگی کشور سه اصل اساسی انقلاب اسلامی است که بهخصوص از ۲۱ فروردین ۱۳۵۸ و همزمان با صدور فرمان افتتاح حساب ۱۰۰ بنیاد مسکن، رنگوبوی عملیاتی و بسیار ملموستری به خود گرفت. امروز در چهل و ششمین سالگرد این روز تاریخی، میتوان فهرست بلندبالایی از خدمات عمرانی این مولود انقلاب تشکیل داد که در اقصی نقاط کشور و از جمله خراسان رضوی، به زبان رسای رضایت مردم قابل تصدیق و تأیید است.
اگرچه ساخت مسکن، رسالت ذاتی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی است، اما در سالی که بهنام سرمایهگذاری برای تولید نامگذاری شده است، در این یادداشت اولویت بر آن است که از کارکردهای صنعت ساختمان برای جذب سرمایههای مولد سخن گفته شود. در این باره، بهجرئت میتوان نوشت که امروزه مسکن فراتر از یک نیاز اولیه و بهعنوان راهکاری برای توسعه اقتصادی و زیرساختی کشورها تلقی میشود و از همین رو، «صنعت» نام گرفته است.
این حوزه در شرایطی که همچنان بهعنوان مأموریت قانونی بنیاد اسلامی مطرح است، خود میتواند زنجیرهای از فعالیتهای اقتصادی، صنعتی و حتی معدنی را تشکیل دهد که علاوه بر اشتغال مستقیم نیروی انسانی، مایه دلگرمی و اشتغال مولد برای شمار بیشماری از نیروی کار کشور در پروژههای ریز و درشت اقتصادی باشد.
بر همین اساس، تلاش ما در سالهای اخیر متمرکز بر افزایش گردش مالی و بهخصوص سرمایهگذاری در حساب ۱۰۰ بنیاد مسکن انقلاب اسلامی بوده که رشد ۳۵ برابری موجودی این حساب در یکسال اخیر، نشان از تحقق این چشمانداز دارد. البته این دستاورد فقط نمودی از یک انباشت کاذب نقدینگی نیست و افزایش ۱۰۰ درصدی وام مسکن روستایی از ۲۰۰ به ۴۰۰ میلیون تومان با نرخ بهره مناسب و بازپرداخت بلندمدت ۲۴۰ ماهه، تجلی برخورداری مردم از برکات این سرمایهگذاری است.
در چهل و پنجمین سال از عمر بابرکت بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و مقارن با سال ۱۴۰۳، اگرچه همه استانهای کشور براساس اقتضائات و نیازهایشان از برکات خدمت صادقانه بنیاد بهرهمند شدهاند، اما حقیقت این است که سهم خراسان رضوی از منافع این نهضت مسکنسازی بسیار بیشتر از نقاط دیگر بوده است. در سال گذشته، بیش از ۲۵ هزار واحد مسکن روستایی در خراسان رضوی تکمیل و تحویل شد و همچنین برای تسهیلات لازم برای تکمیل ۱۸ هزار و ۷۰۰ واحد دیگر نیز بهطور کامل پرداخت شده است.
با توجه به توسعه بیرویه و کنترلنشده حاشیهنشینی در شهر مشهد که تأکید صریح رهبر معظم انقلاب برای ساماندهی سریع این چالش را هم در پی داشته است، باور ما این است که امروزه بخش مهمی از رسالت بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در رسیدگی به مشکلات حاشیهنشینان مشهد خلاصه میشود. بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در این حوزه صاحب تجربهای عظیم است که آمادهسازی زمین برای ۵۰ هزار واحد مسکونی در شهرهای مختلف، نشان از صدق این ادعا دارد.
اکنون به پشتوانه این تجربه و البته اخلاص خادمان مردم در مجموعه بنیاد خراسان رضوی، وقت آن است که آستینها را بالا بزنیم. بنیاد مسکن انقلاب اسلامی بهموازات مأموریتهای ذاتی خود در سراسر کشور، برنامههای ویژه برای رسیدگی به معضل حاشیهنشینی در مشهدالرضا (ع) دارد و اهداف خود را از طریق رونقبخشیدن به روستاهای مجاور شهرستان و تشدید نرخ مهاجرت معکوس با ساخت گسترده مسکنهای امن و استاندارد روستایی دنبال خواهد کرد.