چهارمین همکاری جانی دپ و پنه‌لوپه کروز در فیلم نوشنده روز فیلم سلام علیکم حاج آقا، روی پرده سینما هویزه مشهد + زمان اکران چهره برتر هنر انقلاب اسلامی: صرفاً خلق اثر کافی نیست؛ باید منتشر شود تا تأثیرگذار باشد خرس پایتخت ۷ واقعی بود! + جزئیات و فیلم فیلم ایرانی- فلسطینی «روحت را دستت بگذار و قدم بزن» در راه جشنواره کن معرفی بازیگران سریال محبوب هری پاتر کیت بلانشت بازنشسته می‌شود؟ مستند «پیله ابریشم» اکران می‌شود رضا عطاران، امین حیایی و پیمان معادی در راه سینما ساخت انیمیشن «قدمگاه» اثری درباره امام رضا (ع) دستمزد فیلمنامه‌نویس‌ها در سال ۱۴۰۴ + جزئیات صفحه نخست روزنامه‌های کشور - سه‌شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ درباره دعوا‌های واقعیِ سریال پایتخت ۷ که در فضای مجازی واقعی شد بازار داغ سریال‌های کمدی در تلویزیون + زمان پخش علت ۱۴+ بودن قسمت بیستم سریال پایتخت۷ مشخص شد + فیلم و واکنش مردم دو هنرمند مشهدی در میان چهره‌های برتر هنر انقلاب نشست تخصصی کارتون و کاریکاتور پلخمون در مشهد برگزار شد اکران آثار جدید باشگاه فیلم رویش در سینما مهر کوهسنگی مشهد + ویدئو
سرخط خبرها

روایت یک اتفاق معمولی برای یک آدم معمولی

  • کد خبر: ۳۲۶۴۵۸
  • ۲۴ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۳:۱۱
روایت یک اتفاق معمولی برای یک آدم معمولی
عطار نیشابوری واقعاً عالیجناب ادبیات فارسی است؛ چون یک آدم معمولی به‌خاطر یک اتفاق معمولی تبدیل به یک شخصیت اثرگذار در طول تاریخ شده است. کل زندگی آقای عطار نیشابوری یک تابلوی زیباست که ببینیم می‌شود از معمولی‌بودن، آدم تبدیل شود به کسی که نگاهش، گفتار و رفتارش و حتی طرز فکرکردنش تبدیل به الگو شود.
سروش صحت
نویسنده سروش صحت

هرسال ۲۵ اردیبهشت را بهانه‌ای برای مرور یکی از زیباترین آثار تاریخ ادبیات ایران می‌دانم. کدام اثر؟ منطق‌الطیر. از چه رو؟ همین که امروز به نام روز بزرگداشت یکی از مشاهیر تاریخ‌ساز ادبیات ایران یعنی جناب عطار نیشابوری نامگذاری شده است.

عطار از جمله آن شخصیت‌هایی است که به نظرم واقعاً باید او را «جناب» خطاب کنیم؛ چه‌طور؟ چون از اول یک آدم عادی بوده است؛ مثل من و شما و همه کسانی که در کوچه و خیابان می‌بینیم. آن‌طور که تاریخ می‌گوید، یک عطاری بزرگ در نیشابورِ بزرگ آن روز‌ها داشته و کسب و کارش سکه بوده. آدم سرشناس و پولدار آن زمان بوده، مثلاً چیزی مثل همین «سلبریتی» در زمانه ما، اما از یک روز، مسیر زندگی‌اش تغییر می‌کند، متحول می‌شود، عارف و سالک الی‌الله می‌شود و جوری زندگی می‌کند که هفت شهر عشق را بگردد و ما امروز نیشابور پرافتخار را به‌عنوان «زادگاه عطار نیشابوری» بشناسیم.

عطار نیشابوری واقعاً عالیجناب ادبیات فارسی است؛ به این دلیل که از یک آدم معمولی تبدیل به عطار نیشابوری شده است. حالا جالبی بیش‌تر ماجرا چیست؟ اینکه عامل تحول هویتی او هم یک واقعه خیلی ساده بوده است. مادربزرگم از بچگی این ماجرا را همیشه برایم تعریف می‌کرد. ظاهراً یک روز که مثل همیشه در عطاری بزرگش مشغول داروفروختن و پول درآوردن بوده، درویشی پا به مغازه‌اش می‌گذارد. درویش دارو طلب می‌کند، اما چون پول کافی نداشته، عطار همه دارو‌ها را به او نمی‌دهد.

درویش از او سؤال می‌کند «تو که این‌قدر گرفتار دنیا هستی، چه‌طور می‌خواهی جان به پروردگار تسلیم کنی؟» عطار روی حساب همین حاضرجوانی مرسوم دوران ما فوری جواب می‌دهد «همانطور که تو جان می‌دهی، من هم همانطوری خواهم مُرد». درویش در جواب عطار هیچ نمی‌گوید. یک گوشه می‌رود، دراز می‌کشد و به خواب می‌رود. آخروقت که می‌خواهند مغازه را ببندند، وقتی می‌روند درویش را بیدار کنند، می‌بینند او مُرده و تصویر این جان به جان‌آفرین تسلیم‌کردن ساده، به‌قدری در عطار تأثیر می‌گذارد که کسب‌وکارش را رها می‌کند تا از ظاهر زیبای این دنیا عبور کند و به عالم معنا برسد.

زندگی عطار به‌خاطر همین جذاب است. چون یک آدم معمولی به‌خاطر یک اتفاق معمولی تبدیل به یک شخصیت اثرگذار در طول تاریخ می‌شود. کل زندگی آقای عطار نیشابوری یک تابلو پیش چشم ماست که ببینیم و بدانیم که می‌شود از معمولی‌بودن، آدم تبدیل شود به کسی که قلمش، نگاهش، گفتار و رفتارش و حتی طرز فکرکردنش تبدیل به الگو شود.

مسیر زندگی عطار امروز هم باز است. هنوز هم راه «عطارشدن» پیش پای ماست. کسی چه می‌داند؟ شاید ما هم در دوران شلوغی‌های بی‌حد و حصر زندگی مدرن، بتوانیم از همین روزمرگی‌های معمولی، با یک اتفاق معمولی از مَجاز عبور کنیم و به حقیقت برسیم؛ شاید با خواندن یک کتاب، با تماشای یک نمایش و حتی یک پُست در فضای مجازی.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->