حجتالاسلاموالمسلمین علیرضا دهقان در گفتوگو با شهرآرانیوز با اشاره به فرارسیدن ۲۸ فروردین و سالروز تأسیس سازمان نشر آثار و ارزشهای مشارکت روحانیت در دفاع مقدس اظهار کرد: این تأکید صریح رهبر معظم انقلاب است که باید از هر ظرفیت ممکن برای صیانت و ترویج ارزشهای مشارکت روحانیت در عرصههای مختلف جهاد و شهادت استفاده کرد. بر همین اساس، مأموریتهای متنوعی در دستورکار این سازمان قرار دارد تا خاطرات ایثارگران روحانی با دقت و کیفیت فنی بالا ثبت، تنظیم و مستندسازی شود.
وی افزود: یگانهای رزم خراسان به همان تناسب که نقش بیبدیل و بسیار شاخصی در دوران دفاع مقدس داشتهاند، به همان میزان نیز در حوزه تبلیغ و رزم ایثارگران روحانی حماسههای کمنظیری خلق کردهاند. سند این ادعا، تاریخسازی هزار و ۲۰ ایثارگر روحانی در عرصههای مختلف ایثار و شهادت است که از ۲۹ شهید عملیاتهای کوردلانه ترور تا ۱۱ شهید جهادگر و ۹ شهید مدافع حرم، از جمله این شمار به حساب میآیند.
مدیر مرکز نشر آثار و ارزشهای مشارکت روحانیت در دفاع مقدس خراسان رضوی با بیان اینکه از هزار و ۲۰ ایثارگر روحانی، ۴۰۶ نفر به فیض شهادت نائل آمدهاند، خاطرنشان کرد: از جمعیت این شهدا، حدود ۵۰ شهید در زمان شهادت، عهدهدار مسئولیت فرماندهی بودهاند و علاوه بر این، ۴۶ روحانی آزاده و ۱۸۵ روحانی جانباز نیز در خیل این قهرمانان عرصههای جهاد و شهادت هستند. البته حوزههای ثبت این آمار در زمان و مکان گسترده است و از شهیدان روحانی آیتالله سیدحسن مدرس و حجتالاسلام سیدمجتبی نوابصفوی در پیش از پیروزی انقلاب اسلامی تا شهیدان آیتالله سعیدی، آیتالله مطهری، حجج اسلام هاشمینژاد و کامیاب و شهیدان روحانی انقلاب اسلامی گرفته تا شهید سیدعباس موسویقوچانی در دفاع مقدس، شهید میرزامحمود تقیپور در دفاع از حرم، شهیدان اصلانی و دارابی در عملیات کوردلانه ترور در حرم مطهر رضوی و حتی شهید جمهور آیتالله سیدابراهیم رئیسی در شمار این مجاهدان جاویدنام قرار دارند.
وی با اشاره به جزئیاتی از نحوه اعزام و حضور این شهدا در دفاع مقدس تصریح کرد: از نظر پراکندگی، اگرچه اعزامها در ردههای مختلف همچون ارتش و سپاه وجهاد پراکنده بوده، اما اکثر اعزامهای روحانیون یا از طریق سازمان تبلیغات اسلامی یا از طریق ستاد اعزام روحانیون حوزه نمایندگی ولیفقیه در سپاه صورت گرفته است. در جبههها نیز طلاب و روحانیون یا مأموریتی متمرکز بر امور تبلیغی داشتهاند، یا فقط به رزم مشغول بودهاند، یا حضور این قهرمانان نامآور در میدان جهاد و شهادت، تلفیقی از ایندو یعنی به شکل رزمی تبلیغی بوده است.
دهقان با تأکید بر اینکه سهم عمده روحانیون ایثارگر در دوران دفاع مقدس بهصورت کاملاً داوطلبانه و بسیجی به جبههها اعزام شدهاند، گفت: اگرچه این روحانیون ایثارگر از روی مبانی معرفتی و صیانت از اخلاص انقلابی خود ترجیح بر پنهاننگهداشتن هویت تبلیغی و دینی خود داشتهاند، اما همین مسئله، امروزه روشنتر شده و احصای عدد دقیق جامعه ایثارگران روحانی استان را برای محققان سازمان حفظ آثار و ارزشهای مشارکت روحانیت در دفاع مقدس سختتر کرده است.
وی بیان کرد: یک نمونه بارز از آسیبهای این موضوع، تعدد چهرههای شناختهشده و شهدای سرشناسی است که شاید بسیاری از مردم از هویت طلبگی آنها بیاطلاع باشند. در مصادیق خاص، سردار شهید ابوالفضل رفیعی که اتمام سطح یک درس طلبگی ایشان محرز است، سردار شهید عبدالحسین برونسی که تا «لمعتین» به تحصیل پرداخته بودند و البته سردار شهید محمود کاوه که براساس صوت خود شهید، ۴ سال در مدرسه «الحجّة» طلبه بودهاند.
مدیر مرکز نشر آثار و ارزشهای روحانیت در دفاع مقدس خراسان رضوی با اشاره به ساختار شورای راهبردی نشر آثار و ارزشهای مشارکت روحانیت در دفاع مقدس که مأموریتهای کلان فرهنگی دارد، تاکید کرد این شورا به صورت مستمر برگزار میشود و ضمن اتخاذ تصمیمات راهبردی، برگزاری نشستهای تخصصی، طی تقسیم کاری اطلاعات مربوط به ایثارگران روحانی خراسان رضوی بهصورت مستمر، فرایند مطالعات کارشناسی، جمعآوری اطلاعات جدید، مصاحبه با خانوادهها، همرزمان و شاهدان عینی وقایع به همراه تألیف کتاب، تولیدات هنری، خبری و البته محتوای رسانهای جذاب برای معرفی به جوانان را دنبال میکند.
وی افزود: یک نمونه خاص از این تلاشها نیز برگزاری سومین جشنواره ملی و بینالمللی پرچمداران انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و مقاومت اسلامی است که مهلت ارسال آثار به دبیرخانه آن در آخرین نوبت تا ۱۵ اردیبهشتماه تمدید شده است تا متقاضیان بتوانند در بخشهای تألیف و ترجمه کتاب، تحقیق و پژوهش، فیلمنامه، فیلم و عکس و محتوای چندرسانهای با یکدیگر به رقابت بپردازند. محورهای این جشنواره نیز نقش روحانیت، نقش حوزههای علمیه و بخش ویژه متمرکز بر شهید خدمت مجاهدانه حضرت آیتالله رئیسی است که تاکنون با استقبال گسترده بیش از ۲۵۰ اثر به دبیرخانه رویداد ارسال شده است.