به گزارش شهرآرانیوز؛ در ادامه بازدیدهای مردمی، این بار به محله سجادیه در منطقه ۵ مشهد رفتیم، محلهای که تنها سه کیلومتر با حرم مطهررضوی فاصله دارد. با این حال مشکلات بسیاری دارد. مشکلاتی که به گفته ساکنان محله با وجود پیگیریهای مکرر همچنان پابرجاست. در این بازدید میدانی اعضای شورای اجتماعی محله در کنار مردم، از دغدغه هایشان گفتند، از کمبود خدمات عمرانی و فضای سبز گرفته تا مشکلات امنیتی، بافت فرسوده و تغییر نام معابر که باعث سردرگمی مردم شده است.
یکی از مهمترین گلایههای مردم، توقف بستههای تشویقی نوسازی در بافت فرسوده بود. ساکنان محله معتقدند که با لغو این مشوق ها، روند نوسازی کند شده و سرمایه گذاران نیز تمایلی برای ورود به این بخش ندارند. به گفته آن ها، بیش از دو سال از ابلاغ طرح تفصیلی جدید گذشته، اما کمیسیون شهرسازی شورای شهر هنوز اقدام مؤثری برای احیای این مشوقها نکرده است.
«ما قبل از ابلاغ طرح تفصیلی جدید، بستههای تشویقی نوسازی داشتیم، اما بعد از آن، این بستهها ملغی شد. در حال حاضر علاوه بر آنکه امتیازات گذشته را نداریم، هیچ برنامهای هم برای جایگزینی آن نیز وجود ندارد. دو سال از این موضوع گذشته و کمیسیون شهرسازی هیچ اقدامی نکرده است.» این صحبت مهدی قربانی یکی از اعضای شورای اجتماعی محله است که معتقد است بی توجهی به این موضوع، سبب تشدید مشکلات ساکنان شده است.
این عضو شورای اجتماعی محله در ادامه این را یادآوری میکند: در طرح تفصیلی که برای محله تصویب شده است، به خارج کردن کوچهها از بن بست توجهی نشده است. مشکل دیگر آن است که در این محله دو گودال بزرگ وجود دارد. اگر خودرویی در تاریکی این گودالها را نبیند، به داخل آن سقوط میکند و بسیار حادثه آفرین میشود.
یکی از مهمترین دغدغههای مردم، نبود مدیریت منسجم در شهرداری منطقه ۵ است. آنها معتقدند که وقتی حضور مدیران شهری ثبات ندارد تصمیمات گرفته شده چندان مؤثر و برپایه خواسته مردم نیست.
«ما در این محله هیچ گونه پروژه عمرانی خاصی ندیدهایم. اگر هم کاری انجام شده، از بودجههای اجتماعی و پروژههای زودبازده بوده است، نه اعتبارات اصلی شهرداری.» این گلایه یکی دیگر از ساکنان محله است. او میگوید که با وجود پیگیریهای مداوم، تاکنون هیچ پاسخی برای وضعیت عمرانی محله دریافت نکردهاند.
یکی از مهمترین دغدغههای ساکنان محله سجادیه، نبود معابر مناسب و استاندارد است که امنیت روانی و اجتماعی را به خطر انداخته است. یکی از اعضای شورای اجتماعی محله در این باره میگوید: زمانی که در محلهای خیابانها و گذرگاههای استاندارد وجود نداشته باشد، وقوع سرقت و ناامنی افزایش مییابد. وقتی کوچهها تاریک است و رفت وآمد کم است، مجرمان به راحتی میتوانند فعالیت کنند. در حالی که در دیگر نقاط شهر، مدیریت شهری برای بهبود وضعیت معابر تلاش میکند، اما در این محله، چنین دغدغهای وجود ندارد.
یکی از گلایههای شهروندان، تغییر نام معابر و ایجاد نامهای مشابه در نقاط مختلف شهر است که سبب سردرگمی شهروندان و زائران شده است. محله سجادیه یک هویت مشخص دارد. با این حال وقتی در یک پلتفرم دیجیتال آگهی ثبت میکنیم، مردم از قاسم آباد تماس میگیرند و فکر میکنند که آگهی مربوط به آن منطقه است. این نشان میدهد که در این نام گذاریها ثبات و هویت محله مورد توجه قرار نگرفته است.
او در ادامه بیان میکند: این موضوع فقط محدود به محله سجادیه نیست. مشکل دیگری که وجود دارد این است که هنگامی که زائری از شهر دیگری به مشهد میآید، وقتی در نقشه نام «میرزاکوچک خان» را جستوجو میکند، با چندین خیابان و پارک مختلف روبه رو میشود. در منطقه ۵، پارک میرزا کوچک خان را داریم، در منطقه ۶ و ۷ هم همین طور. حتی خیابانی با همین نام در منطقه ۹ وجود دارد.
این باعث سردرگمی شدید مردم میشود. این ساکن محله میگوید: از سوی دیگر، تغییر نام معابر بدون در نظر گرفتن تأثیرات آن بر زندگی روزمره مردم اثرگذار است. در حال حاضر این صحبت مطرح است که نام بولوار امت را تغییر دهند. بولواری که ۳۰ سال است با این نام شناخته میشود. آیا این کار درست و ضروری است؟ ما درگیر مشکلات اساسی تری هستیم.
یکی از بزرگترین معضلات محله سجادیه، دیوار راه آهنی است که این منطقه را به دو بخش تقسیم کرده و مشکلات متعددی را برای ساکنان ایجاد کرده. این دیوار نه تنها دسترسی محلی را محدود، بلکه مانعی برای توسعه شهری شده است. اهالی معتقدند که نمایندگان مجلس نیز در حل مشکلات شهری نقش مهمی دارند.
یکی از ساکنان محله سجادیه میگوید: اگر هر سال فقط یک کیلومتر از راه آهن قدیمی مشهد را جمع آوری و سامان دهی میکردند، تا الان مشکل حل شده بود. اما متأسفانه، نه نمایندگان مجلس شورای اسلامی و نه مسئولان استانی و شهر مشهد اقدامی جدی برای حل این مشکل انجام دادهاند. ساکنان محله از مسئولان میخواهند، گامی عملی برای رفع این معضل بردارند.
اما در پیگیری صفحه صدای مردم، ناهید فربدنیا، رئیس اداره نام گذاری معابر و تابلونویسی شهرداری مشهد در گفت وگویی با اشاره به وضعیت نام گذاری معابر و محلات مشهد میگوید: در برخی مناطق، اسامی تکراری برای معابر و محلات وجود دارد. به عنوان مثال، در فاز اول مطالعات معابر تکراری، ۳۳عنوان تکراری در ۹۰ معبر شهری شناسایی شده است. از جمله این اسامی میتوان به دو معبر با نام میرزا کوچک خان و شهید مدرس اشاره کرد که به دلیل تکرار اسامی، مشکلاتی را برای ساکنان و مراجعه کنندگان ایجاد کردهاند.
خواسته و مطالبه مردم برای مشوقهای بافت فرسوده را از رئیس کمیسیون اقتصادی، سرمایه گذاری، مشارکتها و مسکن شورای اسلامی شهر مشهد جویا میشویم.
مجید دبیریان میگوید: این موضوع در حیطه وظایف کمیسیون اقتصادی شوراست. ما موظف هستیم در همین راستا شهرداری را مکلف کنیم تا بستهای در حمایت از سرمایه گذاری در حوزه تولید مسکن و ساخت وساز آماده کند.
رئیس کمیسیون اقتصادی، سرمایه گذاری، مشارکتها و مسکن شورای اسلامی شهر مشهد در ادامه میگوید: یکی از محورهایی که در کارگروه سرمایه گذاری نیز مورد بحث قرار گرفته، تعریف بستههای جدید تشویقی برای ساخت و ساز و تولید مسکن در بافتهای فرسوده و مناطقی همچون آبکوه، وکیل آباد، اطراف حرم مطهر و سایر مناطق مشابه است.
دبیریان تأکید میکند: کمیتهای مخصوص این موضوع تشکیل شده و پیشنهادهای اولیه در کارگروه مطرح شده است. دوستان ما در شهرداری نیز با نگاه حمایتی در حال آماده سازی این بستهها هستند. اگر بستهای که شهرداری به شورا ارائه میکند، جامع و کامل باشد، شورا نیازی به اضافه کردن پیشنهاد خاصی نخواهد داشت، اما اگر بسته ارائه شده از نظر ما ناقص باشد و آن چنان که باید و شاید محرک تولید و ساخت وساز، به ویژه در مناطق کمتر برخوردار و بافتهای فرسوده نباشد، حتما در کارگروه سرمایه گذاری ذیل کمیسیون اقتصادی، پیشنهادهای لازم را برای رونق ساخت وساز و تشویق سازندگان ارائه خواهیم کرد.
رئیس کمیسیون اقتصادی، سرمایه گذاری، مشارکتها و مسکن شورای اسلامی شهر مشهد میگوید: با هماهنگیهایی که با شهرداری انجام شده، پیش بینی میکنیم که کمتر از یک ماه آینده شهرداری بسته جامع حمایتی خود را ارائه دهد. البته ما منتظر شهرداری نماندهایم و در کارگروه در حال بررسی بستهها و پیشنهادهای مشوقی هستیم. ان شاءا... ظرف یک ماه آینده، مجموعه کامل حمایتها و مشوقهایی که شورا قصد دارد تعریف کند، تصویب خواهد شد.