به گزارش شهرآرانیوز، حجتالاسلام غلامرضا عادل درباره تعدد و چگونگی اثبات شجره امامزادهها اظهار کرد: در ایران اسلامی ۸۷۶۷ بقعه متبرکه در سامانه مدیریت جامع موقوفات و بقاع متبرکه سازمان اوقاف به ثبت رسیده است که در واقع این اماکن مذهبی شامل حرمهای مطهر، امامزادگان و بقاع متبرکه و شخصیتهای دینی همچون شیخ صدوق، علی بن مهزیار و تعدادی از انبیای بزرگوار هستند که در ایران اسلامی دفن شدهاند.
وی افزود: عمده امامزادگان و بقاع متبرکه به لحاظ قدمت تاریخی دارای شناسنامه مشخص هستند و اسامی آنها در کتب معتبر تاریخی ذکر شده است. در این میان برخی امامزادگان و بقاع متبرکه هم وجود دارد که ممکن است از نظر اسناد تاریخی، اسناد کاملی در دسترس ما نداشته باشند که در این میان سیره جاریه مؤمنین و قدمتها و قرائنی که در این موضوع وجود دارد، مبنا قرار میگیرد، همچون قدمت ابنیه حرمهای این بزرگواران که همه بالای ۲۰۰ یا ۳۰۰ سال و حتی بیشتر است.
سخنگوی سازمان اوقاف و امور خیریه یادآور شد: در دوران مختلف تاریخی از جمله سلجوقیان و صفویان بسیاری از امامزادگان و بقاع متبرکه ساخته شده است. به هر حال بسیاری از بقاع متبرکه کسانی هستند که در بین مردم جایگاه، احترام، فضیلت و کرامتهایی داشتند. این موضوع همچنان هم ادامه دارد یعنی خیلی از این افراد در حال حاضر هم زندگی میکنند و مردم اعتقاداتی به آنها دارند، زیرا کرامات زیادی از این افراد دیدند.
حجتالاسلام عادل در مورد اینکه اگر مردم اظهار به وجود یک امامزاده کنند چه اتفاقی خواهد افتاد، توضیح داد: گاهی مواردی ممکن است پیش بیاید که برخی ادعا کنند فلان قبر امامزاده است، بهطور مثال ما خواب فلان امامزاده را دیدهایم که به نظر میآید پرداختن به این موضوعات حاشیه است و تاکنون هیچ مورد مشابهی هم نداشتهایم.
وی افزود: تا امروز گزارشی درباره معرفی یک امامزاده یا بقعه متبرکه از سوی مردم به سازمان اوقاف را نداشتیم. تمام ابنیهای که در حال حاضر بهعنوان امامزاده شناخته میشوند دارای قدمتهای تاریخی معماری هستند و بخش زیادی از آنها از نظر اسناد تاریخی مورد پژوهش قرار گرفتند و سلسله نسل آنها مشخص شده است.
معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه در مورد ادعای برخی درباره افزایش امامزادگان پس از انقلاب اسلامی بیان کرد: همه امامزادگان و بقاع متبرکه مربوط به پیش از انقلاب اسلامی و دارای قدمت طولانی هستند، البته برخی امامزادگان و بقاع متبرکه وجود دارند که بهدلیل بنای کوچک نیازمند بازسازی بودند یا برخی بناها بهدلیل قدمت بنا در حال تخریب بود که پس از انقلاب مورد مرمت قرار گرفت و حتی برخی ساختمان نداشتند و بنا برای آنها ساخته شده است، اما هیچ امامزاده و بقعه متبرکهای پس از انقلاب ثبت نشده است.
حجتالاسلام عادل ابراز کرد: پیش از انقلاب اسلامی امامزادگان و بقاع متبرکه آمارگیری نشده بودند، اما اسناد آنها موجود است که پس از انقلاب، سازمان اوقاف و امور خیریه از طریق سامانه جامع اطلاعات و مدیریت شروع به ثبت این اماکن کرده است. این سامانه الکترونیکی به صورت برخط و در دسترس ادارات اوقاف و نهادهای امامزادگان است که در حوزه ثبت سند مالکیت موقوفه، ثبت سند اجاره موقوفات، دستهبندی موقوفات و نیات آنها، موضوعات مالی، درآمدها و هزینهها، نذورات و اقدامات عمرانی خدمات میدهند. از اتفاقات خوب این سامانه بررسی اسناد مالی بهصورت برخط است که چنانچه قرار باشد در این سامانه هزینهای یا اقدام عمرانیای شود، با تأیید مدیر مربوط بهصورت برخط انجام خواهد شد.
منبع: میزان