محدودیت جدید در واردات اسباب بازی واکنش مثبت بورس به دور پنجم مذاکرات | گزارش وضعیت بازار سهام (۳ خرداد ۱۴۰۴) جهش صادرات صنایع دستی خراسان رضوی، از ۱۹ میلیون دلار به ۲۲ میلیون دلار در یک سال مدیرعامل راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران خبر داد: دوخطه‌سازی مسیر سنگان-بافت، گام بعدی توسعه ریلی شرق کشور وزیر راه و شهرسازی: ۴ هزار و ۲۱۹ پروژه حوزه حمل‌ونقل آماده بهره‌برداری است واریز یارانه نان به حساب مردم و آزاد کردن قیمت نان درخواست نانوایان مشهدی از مسئولان استاندار خراسان رضوی: افتتاح خط راه‌آهن محور سالار–شادمهر، جهش ترانزیتی شرق کشور را کلید زد قیمت امروز دلار، طلا، سکه و بیت‌کوین (۳ خرداد ۱۴۰۴) | دلار ۸۳ هزار و ۲۰۰ تومان احتمال افزایش قیمت گوشت قرمز با حذف ارز ترجیحی کامیون‌داران مشغول کارند | تأکید دولت بر حل مشکل بیمه رانندگان ۱۴ هزار میلیارد ضرر بانک شهر روی دست مردم فروش متری مسکن در بورس، شیوه جدید کلاهبرداری قیمت طلای جهانی امروز (شنبه، ۳ خرداد ۱۴۰۴) اعلام شد | اونس طلا ۳ هزار و ۳۵۷ دلار شد کاهش ۴۶ درصدی بارندگی در مشهد | شرایط خشکسالی شدیدی در پیش داریم قیمت امروز میوه و صیفی‌جات در مشهد (۳ خرداد ۱۴۰۴) | نوبرانه شلیل با قیمت نجومی به بازار آمد ایراد مجلس به افزایش ۲۰ درصدی حقوق کارمندان خروج حقیقی‌ها از سهم‌های بانکی به سمت سیمانی‌ها (۳ خرداد ۱۴۰۴) اثر افزایش ۴۵ درصدی دستمزد کارگران، تقریباً هیچ نوسان افزایشی بازار طلا و سکه اجلاس رؤسای بانک مرکزی کشورهای عضو شانگهای برگزار می‌شود ۶۰ هزار میلیارد تومان برای ۱۴۲۰ مگاوات برق | بزرگ‌ترین تفاهم‌نامه سرمایه‌گذاری کشور در نیروگاه‌های خورشیدی خراسان رضوی چگونه درخواست کارت سوخت بدهیم؟ ۲ فروند هواپیمای ایرباس به صنعت هوایی کشور اضافه شد وزیر جهاد کشاورزی در مشهد: اجازه نمی‌دهیم چرخ توسعه، ضعیفان را زیر بگیرد جریمه سنگین برای فروش سهمیه کارت سوخت ره صدساله توسعه در چهار روز | گزارش شهرآرانیوز از نمایشگاه ملی بورس، بانک، بیمه و فرصت‌های سرمایه‌گذاری در مشهد+فیلم حرکت بزرگ مشهد به سمت جذب سرمایه| ۷۰ هزار میلیارد تومان فرصت اقتصادی در انتظار بخش خصوصی زنگ هشدار به صدا درآمد | مصرف برق کشور از ۶۵ هزار مگاوات عبور کرد
سرخط خبرها

قیمت زعفران در بن‌بست

  • کد خبر: ۳۳۲۲۱
  • ۱۷ تير ۱۳۹۹ - ۱۰:۲۸
قیمت زعفران در بن‌بست
هزینه تولید و زندگی برای کشاورزان چند‌برابر شده، اما قیمت زعفران نه تنها افزایش نیافته بلکه نسبت به فصل برداشت (۸ ماه قبل) حدود ۱۵ درصد کاهش یافته است. فعالان بازار پیش بینی می‌کنند، اگر شرایط در تیرماه نیز به همین منوال باقی بماند، احتمال افزایش زیان زعفران‌کاران بیشتر می‌شود.
مسعود سلطانی/شهرآرانیوز - ۲۱ خرداد‌ماه بود که علیرضا غنی‌زاده، مدیرعامل سازمان تعاون روستایی، از عرضه زعفران در بورس خبر داد و گفت: «زعفران را با هدف صادرات در بورس عرضه می‌کنیم. مژده می‌دهم که قیمت زعفران افزایش پیدا کند و به ۲ برابر نرخ کنونی بازار برسد. زعفران باید کیلویی ۱۶ میلیون تومان باشد.»
همان زمان فعالان بازار زعفران و کشاورزان به این خبر و اظهار نظر روی خوش نشان ندادند و روزنامه شهرآرا نیز در گزارشی با تیتر «رؤیابافی بورس برای زعفران» به این واکنش‌ها پرداخت. از آن زمان تاکنون قریب به یک ماه گذشته و قیمت زعفران در بازار افزایش معناداری نداشته است.

برخی از کارشناسان نرخ زعفران را طی یک ماه گذشته ثابت ارزیابی می‌کنند و برخی دیگر قائل به رشد ۵ تا ۱۰ درصدی قیمت‌ها هستند. اما از سوی دیگر قیمت هر کیلوگرم زعفران در بازار معاملات آتی برای تحویل آبان‌ماه در بورس کالا دیروز به ۱۷ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان رسید. اکنون به دلیل اشباع بازار و کاهش شدید صادرات، قیمت زعفران حداقل ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و حداکثر ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است. این نرخ‌ها برای کشاورز به دلیل هزینه تمام‌شده زعفران که کیلویی ۶ تا ۷ میلیون تومان برآورد می‌شود رضایت‌بخش و مناسب نیستند، زیرا هزینه تولید و زندگی برای کشاورزان چند‌برابر شده، اما قیمت زعفران نه تنها افزایش نیافته بلکه نسبت به فصل برداشت (۸ ماه قبل) حدود ۱۵ درصد کاهش یافته است. فعالان بازار پیش بینی می‌کنند، اگر شرایط در تیرماه نیز به همین منوال باقی بماند، احتمال افزایش زیان زعفران‌کاران بیشتر می‌شود.

مشکل ۷۲ تن زعفران است

این در حالی است که آبان فصل برداشت زعفران است و بنا بر تجربه هرساله در آن زمان شاهد افزایش عرضه در بازار وکاهش قیمت‌ها هستیم. نایب‌رئیس شورای ملی زعفران دراین‌باره به شهرآرا می‌گوید: به نظر معاملات انجام‌شده روی زعفران در بورس نوعی سفته‌بازی است. من و سایر فعالان این بازار در همان زمان زعفران را با قیمت ۱۱ میلیون تومان به هر کسی که مشتری باشد می‌فروشیم.

غلامرضا میری می‌افزاید: مشکل دیگر در شرایط کنونی بازار ۷۲ تن زعفرانی است که اکنون در اختیار سازمان تعاون روستایی است. وجود این میزان زعفران در بازار باعث شده است این تصور به وجود آید که بازار اشباع است و همین موضوع منجر به ثابت ماندن قیمت‌ها در بازار شده است و از سوی دیگر مشتریان خارجی هم به این مسئله واقف‌اند و همین باعث شده است قیمت زعفران صادراتی نیز ثابت بماند.

وی با اشاره به اینکه سازمان تعاون روستایی به نیت حمایت از کشاورزان اقدام به خرید زعفران از آن‌ها کرده است، می‌گوید: اگر این سازمان قصد حمایت و منفعت‌رسانی به کشاورزان را دارد، بهتراست از فروش ۷۲ تن زعفرانی که در اختیار دارد صرف نظر کند. این میزان زعفران برای سازمان تعاون روستایی و دولت عدد و رقم زیادی نیست. من به مخاطبان شما قول می‌دهم اگر سازمان تعاون روستایی چنین موضعی را اتخاذ کند ظرف ۵ روز قیمت زعفران در بازار افزایش پیدا خواهد کرد.

میری درباره صادرات طلای سرخ نیز می‌گوید: اکنون مشکلی در بحث صادرات نداریم و مادامی که کشور‌های مقصد از نظر کرونا در شرایط قرمز قرار نگیرند، صادرات انجام می‌شود. البته تنها مشکل فعلی مسئله بازگشت ارز حاصل از صادارات است. این در حالی است که صادرات به شکل ریالی صورت می‌پذیرد و صادرکنندگان برای بازگرداندن ارز دچار مشکل‌اند.

زعفران روی دست کشاورزان
 
عضو هیئت رئیسه شورای ملی زعفران نیز با بیان اینکه ۳ ماه بیشتر تا برداشت محصول جدید زعفران باقی نمانده است و هنوز مقدار زیادی زعفران برداشت قبل در دست کشاورزان و در انبارهایشان باقی مانده است، می‌گوید: این در حالی است که صادرات زعفران نیز به کندی پیش می‌رود و هزینه صادرات آن سرسام‌آور است.

علی حسینی در گفت‌و‌گو با ایسنا با بیان اینکه اخبار منتشره در مورد افزایش یا کاهش قیمت زعفران واقعی نیست و جو روانی است، اظهار می‌کند: به دلیل صحبت‌های غیرکارشناسانه برخی افراد بازار چند روزی ملتهب شد، ولی مجددا به وضعیت سابق خود بازگشت. در حقیقت باید گفت که شتاب رونق بازار منوط به صادرات است و وقتی صادرات به کندی پیش می‌رود و شتاب لازم را ندارد، نمی‌توان انتظار رونق بازار را داشت.
وی ادامه می‌دهد: اینکه قیمت زعفران در آینده چقدر خواهد شد پیش‌بینی‌پذیر نیست و با توجه به شرایط اقتصادی کشور، منطقه و همچنین کشور‌های هدف باید با شرایط سازگار باشیم تا از این مرحله گذر کنیم. مسلم است که بازار‌های هدف زعفران ایران دستخوش رکود اقتصادی نسبی هستند.

قیمت تمام‌شده زعفران بیش از ۲۰ میلیون تومان

سلیمان گلی، کشاورز زعفران کار، نیز دراین‌باره به شهرآرا می‌گوید: بعد از صحبت‌های مدیرعامل تعاون روستایی قیمت زعفران کمی رشد پیدا کرد، اما آن روند افزایشی ادامه پیدا نکرد و قیمت‌ها به عقب برگشت. علت هم این است که ۷۲ تن زعفرانی که در اختیار سازمان تعاون روستایی است هنوز تعیین تکلیف نشده است.

وی ادامه می‌دهد: در این شرایط بازار سنتی هم منتظر است که وضعیت آن حجم انبوه زعفران تعیین تکلیف شود. این در حالی است که قیمت کنونی زعفران اصلا ایده‌آل نیست، زیرا هزینه تولید زعفران برای کشاورز بیش از آن است و حتی هر کیلوگرم آن بیش از ۲۰ میلیون تومان برآورد می‌شود.

او می‌افزاید: مسئله دیگر این است که بخشی از پول کشاورزان از سال گذشته هنوز پرداخت نشده است. این در حالی است که از آن زمان تاکنون شاهد تورم بی‌سابقه در تمامی بازار‌ها بوده‌ایم، لذا انتظار داریم سازمان تعاون روستایی هرچه سریع‌تر برای پرداخت بدهی خود به کشاورزان اقدام کند و البته بازار را هم به روند عادی خود بازگرداند.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->