به گزارش شهرآرانیوز، عصر امروز ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴، نشست خبری نخستین دوره جایزه ادبی داستان کوتاه هشت در نگارخانه رضوان برگزار شد.
امیرمهدی حکیمی، رئیس شورای سیاستگذاری جایزه ادبی داستان کوتاه هشت با اشاره به سابقه برگزاری جشنوارههای متعدد توسط مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی اظهار کرد: در سالهای گذشته در دورههای مختلف جشنوارههای متعدد مؤسسه آفرینش هنر آستان قدس حضور داشتید و خبرها و رویدادها را کار کرده یا پیگیری کردهاید. مؤسسه در سابقه خود در دورههای مختلف، جشنوارهها و جایزههای متنوعی در عرصههای متعدد برگزار کرده است؛ از سالها برگزاری دو سالانه قرآنی تا تصویرگری مستند "بهشت"، تا جشنواره عکس "خانه دوست"، در حوزه داستان و همچنین جشنوارههای بینالمللی عکس مؤسسه در عرصههای مختلف و در دورههای متفاوت، در آستان قدس رضوی به برگزاری جشنوارههای متعدد شهره است و همیشه جشنوارههای فاخر و ارزشمندی در این مؤسسه برگزار شده است.
وی افزود: در یکی دو سال اخیر، به دلیل تمرکز و جریانسازیای که در مسیر بزرگ "مکتب هنر رضوی" و جریانسازی به نام حضرت رضا(ع) و آستان مقدسی که بزرگترین گنجینه هنری را در خود جای داده، شکل گرفته، به این سمت رفتیم که یک جایزه واحد و جهادی داشته باشیم. امروز آغاز به کار "جایزه ادبی داستان کوتاه هشت"، آغاز یک جریان بزرگ در مسیر هنر و به عنوان نماد هنری آستان مقدس حضرت رضا(ع) است. گنجینه هنری را در این آستان داریم، در بسیاری از حوزهها، برترین آثار جهان اسلام در حرم مطهر موجود است؛ و چه جایی باارزشتر و مهمتر از این آستان مبارک که بتواند جریانساز فضاهای هنری باشد و جایزههای بزرگ را در این فضا اهدا کند؛ در معماری و حوزههای مختلف هنری. به امید خدا جشنوارههای مؤسسه متمرکز خواهد شد در یک نام "جایزه جهانی هشت".
رئیس شورای سیاستگذاری جایزه ادبی داستان کوتاه هشت درباره چرایی آغاز این حرکت با داستان اضافه کرد: شروع ما با داستان بود، به دلیل اهمیت داستان و روایت در جهان امروز؛ چون روایت یک امر بنایی و پایه است و ساختار بسیاری از هنرها را میسازد و تقریباً جایی نداریم که روایت داشته باشد، اما تأثیرگذار نباشد. داستان بینهایت تأثیرگذار است. امیدواریم در آینده تمام جشنوارههای مؤسسه در قالب جایزه جهانی هشت متمرکز میشود.
حکیمی ادامه داد: در حوزههای مختلف، "جایزه جهانی هشت" به دلیل زبان فارسی، در گستره فارسیزبانان پیگیری میشود. دبیرخانه در حال برنامهریزی است تا کشورهایی که فارسیزبان هستند و به این زبان داستان مینویسند، در دورههای بعدی وارد این رویداد شوند. همچنین اگر در زبانهای دیگر هم آثاری بیابیم، در مسیر جهانیسازی قرار خواهیم داد.
رئیس شورای سیاستگذاری جایزه ادبی داستان کوتاه هشت با تأکید بر تفاوت رویکرد این جایزه نسبت به دیگر جشنوارههای رضوی تصریح کرد: یک نکته دیگر راجع به جایزه هشت عرض کنم؛ چون اینجا در دستگاه حضرت رضا(ع) هستیم و معمولاً جشنوارهها پیرامون نام مقدس حضرت رضا شکل گرفتهاند، تغییری در سیاستگذاری جایزه هشت ایجاد کردیم. این جایزه علاوه بر سیره و سخن حضرت رضا(ع) و مسائل تاریخی پیرامون ایشان یا حرم مطهر، یک رسالت بزرگ را دنبال میکند. بنا داریم به نشر روایات و مضامین سخنان حضرت رضا در قالبهای مختلف هنری بپردازیم.
حکیمی در تشریح جزئیات این سیاست بیان کرد: به همین دلیل، در هر دورهای از جایزه هشت، هشت موضوع اعلام میشود. یکی دو موضوع مستقیماً به حضرت رضا، تاریخ و سیره ایشان مرتبط است و مابقی از دل روایات حضرت رضا برگرفته شده و پیرامون آنها آثار هنری خلق میشود. این برگرفته از روایت و سخن حضرت رضاست که میفرمایند: "رحم الله عبداً أحیی أمرنا"؛ خدا رحمت کند کسی را که امر ما را احیا میکند و در ادامه میفرمایند اگر مردم زیبایی سخن ما را بدانند، از ما تبعیت خواهند کرد. زیباترین زبان برای رساندن زیبایی سخن حضرت رضا، زبان هنر است؛ از داستان تا سینما، تا تئاتر، هنرهای تجسمی و حوزههای مختلف. برای همین، "جایزه هشت" رسالت عمر خود را در این حوزه تعریف کرده است.
وی با اشاره به موضوعات دوره اول این جایزه تصریح کرد: در این دوره جایزه هشت دارای هشت موضوع است. به دلیل برگزاری "کنگره جهانی امام رضا(ع) " در آستان مبارک آن حضرت و پرداختن این کنگره به مضمون امام رضا و کرامت انسانی، جایزه ادبی داستان کوتاه هشت نیز محورهای اصلی خود را پیرامون انسان، کرامت انسانی، خانواده و هرآنچه به رابطه انسان و جامعه مربوط میشود، قرار داده است و این موضوعات ذیل سخنان حضرت رضا تعریف شدهاند.
رئیس شورای سیاستگذاری جایزه ادبی داستان کوتاه هشت در پایان اضافه کرد: امیدوارم این اتفاق بزرگ بتواند مسیر جدیدی در خلق آثار هنری در عرصههای مختلف بگشاید و به سرانجامی شایسته برسد. روایت و داستان به عنوان یک مسئله اساسی و زیرساختی در هنرهاست. امیدوارم "جایزه ادبی داستان کوتاه هشت" بتواند رسالت خود را بهخوبی انجام دهد، مورد استقبال نویسندگان قرار گیرد و خروجی قابلتوجهی داشته باشد و این مضامین تعالیبخش را به بهترین وجه، در زبان زیبای داستان و به قلم شیوای نویسندگان بهجا بگذارد.
در ادامه نگار تشکری، دبیر نخستین دوره جایزه ادبی داستان کوتاه «هشت»، درباره روند شکلگیری این رویداد ادبی توضیح داد: جایزه ادبی هشت، بعد از ماهها همفکری، صحبت با اساتید برجسته و فعالان حوزه ادبیات و داستان در کشور متولد شده است. این جایزه با محوریت انسان و کرامت انسانی شکل گرفته؛ مفهومی که هم از منظر دینی و هم در سیره و روایات حضرت علیبنموسیالرضا علیهالسلام جایگاهی ویژه دارد.
وی ادامه داد: وقتی این مفهوم در دل داستان بنشیند و جای خوش کند، اثرات بیشتری، بهتر و دلنشینتری خواهد داشت. امروز بیش از هر زمان دیگر، نیاز به داستانهایی داریم که از دل مردم و جامعه برخاسته باشند؛ آثاری که هر خوانندهای بتواند خود را در آنها ببیند و شاید همین باعث شود که به خود، انسان و دنیای پیرامونش کمی بیشتر بیندیشد.
دبیر نخستین دوره جایزه ادبی داستان کوتاه «هشت» افزود: در این جشنواره، رابطه انسان با خدا نخستین موضوع درنظر گرفته شده است. دومین موضوع، سیره انسانی امام رضا علیهالسلام و پس از آن، انسان و دیگر دوستی، انسان و روابط اجتماعی، انسان، احساس و عاطفه، انسان و روابط خانوادگی، انسان، شادی و امید، و در نهایت، انسان و عدالتورزی. این هشت موضوع، محورهای اصلی جایزه را تشکیل میدهند.
تشکری با اشاره به ترکیب تیم داوری جشنواره اظهار کرد: در فرآیندی چندماهه و با بررسیهای متعدد، به ترکیب نهایی هفت داور رسیدیم که شامل آقایان علی خدایی، صادق کرمیار، علیاصغر عزتیپاک، امیرمهدی حکیمی، احسان عبدیپور و سرکار خانمها نفیسه مرشدزاده و الهام فلاح هستند.
وی با اشاره به بخشهای ویژه این جشنواره بیان کرد: برای نخستینبار در جشنوارههای ادبی، سه جایزه مستقل در نظر گرفته شده است؛ برای بهترین شخصیتپردازی، بهترین طرح داستانی و بهترین ایده. هدف این بوده که حتی اگر نویسندهای نتوانسته داستانی کامل ارائه دهد، اما شخصیت ماندگار، طرح خوب یا ایدهای جذاب داشته باشد، اثرش دیده شود و این مشوقی برای تداوم نوشتن و خشک نشدن قلم او باشد.
دبیر نخستین دوره جایزه ادبی داستان کوتاه «هشت» درباره دیگر بخشهای این جایزه توضیح داد: سه جایزه برای رتبههای اول تا سوم بهترین داستان کوتاه درنظر گرفته شده است. بخش ویژهای نیز با عنوان "قلم جوان" برای شرکتکنندگان تا ۲۵ سال طراحی شده تا استعدادهای نوجوان و جوان کشف و تقویت شوند. در این بخش، دو جایزه اصلی و یک جایزه ویژه برای ۱۵ نفر برتر در نظر گرفتهایم که شامل کارگاه تخصصی با حضور نویسندگان برجسته کشور در حوزه داستاننویسی است.
تشکری در پایان خاطرنشان کرد: در مقررات جشنواره سقف ۵۰۰۰ کلمه برای هر اثر در نظر گرفته شده، اما محدودیتی برای حداقل تعداد کلمات نیست؛ بنابراین، دوستانی که داستانک ارسال میکنند هم در صورت کیفیت اثر، میتوانند برگزیده باشند. در پایان، کتابی از آثار برگزیده منتشر خواهد شد و همچنین تولید پادکستهایی از این داستانها برای فضای مجازی در نظر گرفته شده تا گامی نو و مؤثر در حوزه ادبیات داستانی و تشویق نویسندگان برداشته باشیم.