واژگونی خودرو در سبزوار خراسان رضوی | یک نفر جان باخت (۱۵ فروردین ۱۴۰۴) زمین لرزه ۳.۹ ریشتری در بندرلنگه هرمزگان (۱۵ فروردین ۱۴۰۴) حادثه حمله سگ به روستاییان بینق روی میز دادستان سبزوار پاسخگویی اورژانس به ۸۷۰ هزار تماس در طرح سلامت نوروزی نزاع خونین در روز طبیعت | شرور قبل از خروج از مرز دستگیر شد دُرنا؛ مهمان نوروزی مراتع گنبدکاووس بازدید ۴.۸ میلیونی مردم از آثار تاریخی در نوروز ۱۴۰۴ | تخت جمشید در صدر اماکن پربازدید نوروز در مجارستان جشن گرفته شد بارش باران و برف در جاده های مواصلاتی کشور + وضعیت ترافیکی دختر بچه گمشده اراکی هنوز پیدا نشده است + عکس ۲۷۷ هزار تهرانی هنوز از سفر برنگشته‌اند | بیش از ۵۳۰ میلیون تردد در جاده‌های کشور مدیرکل میراث فرهنگی فارس: هیچ قطعه سنگی از تخت‌جمشید جدا نشده است + فیلم مقصدهای محبوب نوروز ۱۴۰۴؛ صدر جدول سفرها به کدام استان‌ها رسید؟ آغاز نام‌نویسی آزمون ورودی مدارس سمپاد و نمونه دولتی از فردا (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) ورود بیش از ۵ میلیون و ۸۵۲هزار زائر و مسافر به خراسان رضوی (۱۵ فروردین ۱۴۰۴) آخرین وضعیت ترافیکی راه‌های کشور (۱۵ فروردین ۱۴۰۴) شهاب‌سنگ ۱۰۰ میلیاردی در مشهد | آیا سریال پایتخت ۷ بازار سنگ‌های آسمانی را منفجر کرد؟ + فیلم و عکس پیش‌بینی رگبار باران در نقاط مختلف کشور (۱۵ فروردین ۱۴۰۴) زلزله ۴.۴ ریشتری داریان فارس را لرزاند (۱۵ فروردین ۱۴۰۴) معاون امنیتی وزیر کشور: صنعت و کشاورزی یزد سهمی از آب انتقالی از کوهرنگ ندارند صدور هشدار سطح زرد هواشناسی خراسان رضوی در پی پیش‌بینی ناپایداری جوی (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) افزایش بارش باران در خراسان رضوی و مشهد در نیم‌سال آبی نسبت‌به مدت مشابه تکمیل ظرفیت اقامتی خراسان رضوی به ۶۰درصد رسیده است بیش از ۷ میلیارد ریال وجه اضافه دریافتی به مسافران نوروزی ۱۴۰۴ عودت یافت بامداد پرحادثه در خراسان رضوی | گازگرفتگی ۱۵ نفر در فریمان و درگز (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) چرایی عدم دسترسی بیماران هموفیلی به فاکتور ۹ در تعطیلات نوروزی انجام بیش از ۵۴ هزار بازدید بهداشتی در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد  (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) ۶ گیاه موثر در درمان التهاب مفاصل نشانه‌های داغ کردن مغز چیست؟ تأمین ۱۰۵ قلم کمبود‌های دارویی مورد نیاز بیمارستان‌ها در طرح سلامت نوروزی رئیس پلیس راهور مشهد: ترافیک در ورودی‌ها و خروجی‌های مشهد پرحجم، اما روان است (۱۴ فروردین ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

با قوانین تغییر نام در کشور آشنا شویم

  • کد خبر: ۳۵۵۵۷
  • ۲۰ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۴:۴۴
با قوانین تغییر نام در کشور آشنا شویم
یک کارشناس ارشد حقوق خصوصی می‌گوید: از آنجا که نام کوچک در شناسنامه و دفاتر سجلی که از اسناد رسمی است قید می‌شود، اهمیت و اعتبار سند رسمی اقتضا می‌کند که تغییر مندرجات آن آسان نباشد.
به گزارش شهرآرانیوز، فرناز محمدیان، کارشناس ارشد حقوق خصوصی درباره قوانین تغییر نام توضیح می‌دهد: از آنجا که نام و نام خانوادگی در زمره احوال شخصی است، اصولا باید دوام داشته باشد. تغییر و بی ثباتی نام و نام خانوادگی مشکلاتی در روابط حقوقی اشخاص پدید می‌آورد و ممکن است به حقوق دیگران لطمه بزند. به همین دلیل، تغییر نام اشخاص تنها در موارد معدودی امکان پذیر است.

تغییر نام در موارد قانونی

انتخاب نام مناسب از جمله حقوقی است که والدین در مقابل فرزند بر عهده دارند. گاهی اوقات ممکن است افراد به علت راضی نبودن از نامی که والدین برای آنان برگزیده اند، درصدد تغییر نام خود برآیند. از آنجا که نام کوچک در شناسنامه و دفاتر سجلی که از اسناد رسمی است قید می‌شود، اهمیت و اعتبار سند رسمی اقتضا می‌کند که تغییر مندرجات آن آسان نباشد.
مطابق ماده ۲۰ قانون ثبت احوال، انتخاب نام‌های زیر ممنوع است و دارندگان آن‌ها می‌توانند با رعایت مقررات مربوط، به تغییر آن اقدام کنند:
 
۱- نام‌هایی که موجب هتک حیثیت مقدسات اسلامی می‌شود مانند عبداللات و عبدالعزی (لات و عزی نام ۲ بت در مکه دوران قبل از اسلام است).
 
۲- اسامی مرکبی که عرفا یک نام محسوب نمی‌شوند (اسامی مرکب ناموزون مانند سعیدرضا، شهره فاطمه، حسین معروف به کامبیز و ...).
 
۳- عناوین اعم از عناوین لشکری یا کشوری یا ترکیبی از اسم و عنوان مانند سروان، سرتیپ، دکتر، شهردار، سروان محمد یا شهردار علی.
 
۴- القاب اعم از ساده و مرکب مانند ملک الدوله، خان یا شوکت الملک، حاجیه سلطان و سلطان علی.
 
۵- اسامی زننده و مستهجن شامل:
الف) نام‌هایی که معرف صفات مذموم و مغایر با ارزش‌های والای انسانی است، مانند گرگ، قوچی و ....
ب) نام‌هایی که با عرف و فرهنگ غالب و مقدسات مذهبی مردم مغایر باشد مانند لات، خون ریز و ....
ج) نام‌هایی که موجبات اشاعه و ترویج فرهنگ بیگانه شود مانند وانوشکا، ژاکاردو، شاهدوست و ....
د) نام‌هایی که موجب تحقیر اشخاص باشد یا معنای لغوی آن‌ها در جامعه پذیرفتنی نباشد مانند صدتومانی، گت آقا، کنیز، گدا و ....
 
۶- اسامی نامتناسب با جنس مانند انتخاب نام اشرف و اکرم برای افراد ذکور.
 
۷- حذف کلمات زاید و غیرضرور در نام اشخاص مانند قلی، غلام، گرگ، قوچ و ....
 
۸- تصحیح اشتباهات املایی در نام اشخاص که به دلیل آشنا نبودن مأمور با لهجه‌ها و الفاظ و معانی محلی یا ناشی از تلفظ اظهارکننده پیش آمده است مانند منیجه به جای منیژه.
 
۹- هم نام بودن فرزند با پدر یا مادر در یک خانواده.
 
۱۰ - هم نام بودن برادران یا خواهران در یک خانواده.
 
۱۱- تغییر نام‌ها از صورت عربی به شکل فارسی مانند رحمن به رحمان، اسمعیل به اسماعیل، اسحق به اسحاق و ....
 
۱۲- تغییر نام کسانی که با تأیید مراجع ذی صلاح به دین مبین اسلام مشرف می‌شوند.
 
۱۳- تغییر نام کسانی که نام آن‌ها اسامی ایام هفته باشد.
 
۱۴- تغییر نام کسانی که تغییر جنسیت داده و دادگاه صالحه، به تغییر نوع جنس در اسناد سجلی و شناسنامه آنان حکم صادر کرده است.
 
در صورت وجود هریک از موارد ذکرشده، اشخاص می‌توانند با مراجعه به ادارات ثبت احوال، برای ارائه درخواست تغییر نام اقدام کنند.
 
اما افراد ۱۸ سال به بالا و افراد کوچک‌تر از ۱۸ سال که دارای حکم رشد باشند، پدر یا جد پدری با ارائه شناسنامه خود برای فرزندان کمتر از ۱۸ سال و سرپرست قانونی (قیم، امین یا وصی) برای افراد صغیر و مهجور، با ارائه مدارک مستندی که سمت او احراز شده باشد، می‌توانند برای تغییر نام، به ثبت احوال مراجعه کنند. البته تغییر نام مذهبی مانعی ندارد، اما باید به یک نام مذهبی دیگر تغییر کند و فراوانی نام منتخب ثانویه بیش از نام اولیه باشد.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->