به گزارش شهرآرانیوز، بازار جهانی بطریهای آب آشامیدنی قابل استفاده مجدد در سال ۲۰۲۴، حدود ۱۰ میلیارد دلار ارزشگذاری شد و نظرسنجیها میزان استفاده از آنها را از ۵۰ درصد تا ۸۱ درصد گزارش کردند، اما نتایج تحقیق جدید بر روی بطریهای آب آشامیدنی قابل استفاده مجدد نشان داد، بطریهایی که دانشآموزان و دانشجویان در تمام طول روز استفاده میکنند میتواند حاوی میکروبهایی باشد.
کارشناسان برای دریافت پاسخهای واقعی، ۹۰ بطری را بهطور مستقیم از دانشآموزان جمعآوری کردند و از آنان پرسیدند که چگونه از این بطریها استفاده و آنها را تمیز میکنند، سپس بطریها را به دو روش مورد بررسی قرار دادند.
محققان، در روش اول، سطوح بیرونی و سپس داخل بطری را مورد بررسی قرار دادند و باکتریهای چسبیده به سطوح در تماس با آب را شمارش کردند. هدف از این بررسی ترسیم عادات روزانه با توجه به تمیزی قابل اندازهگیری بود تا افراد بتوانند آنچه برای تمیز کردن بطریهای آب انجام میدهند را تغییر دهند و بطریهای خود را ایمنتر نگه دارند. سطح بیرونی بطریها کثیفتر از آن چیزی بود که به نظر میرسید و نتایج نشان داد که سطوح بیرونی تمام بطریهای آب آشامیدنی جمعآوریشده در آزمایش مورد نظر مردود شدند.
این موضوع در زندگی روزمره که دستها از تلفن به دستگیره در، از صفحه کلید لپتاپ به درب بطری منتقل میشوند، جای تعجب ندارد، زیرا این موارد نیز میتواند مکانهایی را برای تجمع میکروبها فراهم میکنند.
محققان دریافتند، پر کردن مکرر بطریها با آب آشامیدنی با سطوح بیرونی کثیفتر باعث ورود میکروب به داخل بطری خواهد شد. لبه بیرونی بطری اهمیت دارد، زیرا مکانی است که دستها و دهان به هم مرتبط میشوند و میتوانند میکروب را به داخل بدن هدایت کنند.
دانشمندان داخل بطریهای آب آشامیدنی قابل استفاده مجدد را نیز آزمایش کردند تا دریابند چه تعداد باکتری زنده در داخل آنها وجود دارد. در این بررسی، هفت بطری از ۱۰ بطری، حدود ۱۰۰ باکتری، دو بطری از سه بطری، بالای ۲۰۰ باکتری و سه بطری از پنج بطری، بیش از ۵۰۰ باکتری داشتند. به زبان ساده، اکثر بطریها، باکتریهای بیشتری نسبت به آنچه در آب آشامیدنی تمیز انتظار دارید، دارا بودند.
باکتریها به رطوبت، مواد مغذی و زمان نیاز دارند و یک بطری رطوبت لازم برای آنها را فراهم میکند. مواد مغذی باکتریها نیز وقتی چیزی غیر از آب وارد بطری میشود، تامین میشوند و وقتی یک بطری برای مدتی استفاده میشود زمان مورد نیاز برای باکتریها را فراهم میکند.
نتایج این تحقیق نشان داد، بطریهایی که فقط برای آب آشامیدنی استفاده میشدند، تعداد باکتری کمتری داشتند. بطریهایی که نوشیدنیهای ورزشی، نوشابه، چای یا قهوه شیرین شده با خامه را نیز در خود جای میدادند، اغلب تعداد باکتری بسیار بیشتری داشتند.
جنس مواد نقش محدودی داشت. شیشه در آزمایش سریع بیرون بطری، احتمالا به دلیل صافتر و غیر متخلخل بودن سطح آن، تمیزتر به نظر میرسید، اما هیچ مادهای در این آزمایش، بدون مشکل نبود. ویژگیهای طراحی از جمله گردنهای باریک، درپوشهای تاشو، نیها و واشرهای سیلیکونی، باعث ایجاد برآمدگیهایی میشوند که در آنها بقایای مواد و باکتریها پنهان میشوند. این نقاط پنهان اغلب آخرین نقاطی هستند که جدا و تمیز میشوند.
افرادی که بطری آب آشامیدنی خود را بیشتر تمیز میکردند با نتایج بهتری همراه شدند، اما این پاکیزی نیز همیشه با نتایج مطابقت نداشتند، زیرا شستشوی سریع میتواند لایههای چسبنده را دستنخورده باقی بگذارد. شستشو بدون جدا کردن قسمتهای مختلف بطری نیز باعث میشود باکتریها در شکافهای پنهان بطری زنده بمانند.
با بطریهای قابل استفاده مجدد مانند سطوحی که با غذا در تماس هستند، رفتار کنید.
برای شستشوی از آب داغ و مایع ظرفشویی استفاده کنید. دیوارهها را با برس مخصوص بطری پاک کنید. برای تمیز کردن درزها و شکافهای ریز از یک برس کوچک، سیخ کباب یا خلال دندان استفاده کنید. دربها، نیها و حلقههای سیلیکونی را جدا کرده و جداگانه تمیز کنید.
اجازه دهید همه چیز کاملا خشک شود و درب بطری برداشته شود. خشک کردن، بخش رطوبتی فرمول باکتریها را از بین میبرد و از بوی کپکزدگی که هنگام ماندن آب ظاهر میشود، جلوگیری میکند.
اگر از نوشیدنیهای شیرین یا خامهای استفاده میکنید، بطری را همان روز بشویید. اگر بطری فعلی شما قطعات کوچک زیادی دارد و اغلب مراحل را نادیده میگیرید، بطری با طراحی سادهتر با دهانه گشاد میتواند به شما کمک کند تا به روال معمول پایبند باشید.
از به اشتراک گذاشتن بطریها خودداری کنید. بزاق افراد میکروبهای جدیدی را اضافه میکند که میتوانند بعدها رشد کنند، حتی اگر در آن زمان هیچ مشکلی به نظر نرسد.
اگر اغلب بطری خود را روی سطوح عمومی قرار میدهید، بهطور دورهای قسمت بیرونی آن را پاک کنید و به لبه و درب آن توجه ویژه داشته باشید.
بطریهای قابل استفاده مجدد هنوز هم انتخاب هوشمندانه و پایدار هستند البته به تمیز کردن واقعی نیاز دارند.
داخل آنها استریل نیست و قسمت بیرونی آنها به سرعت مواد زائد را جذب میکند. پر کردن مکرر این بطریها را با برنامه تمیز کردن مداوم همراه کنید.
نتایج این تحقیق در مجله «حفاظت از مواد غذایی» (Food Protection) منتشر شده است.
منبع: ایسنا