نماینده ایران در سازمان ملل: نقض تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه یمن از سوی ایران کذب است معاون رئیس‌جمهور در مشهد: ویژگی خاص شهید رئیسی، مردمی‌بودن و صمیمی‌بودن ایشان بود+ فیلم سرلشکر باقری: طرح انسداد مرزهای شرقی کشور باجدیت در حال اجراست دیدار ظفرقندی با وزیر بهداشت ایتالیا | چالش‌های مشترکی در حوزه سلامت بین دو کشور وجود دارد دولت ترامپ پناهندگی شهروندان اوکراین را لغو می‌کند استاندار خراسان رضوی: شهید رئیسی یک انقلابی واقع‌بین بود+ فیلم اتحادیه اروپا تحریم‌های سوریه را لغو می‌کند پزشکیان: امروز به اهالی علم و دانشمندان نیاز داریم لغو تحریم‌های اقتصادی سوریه از سوی اتحادیه اروپا همه مراکز نظامی و انتظامی خراسان رضوی از شبکه برق شهری خارج می‌شوند ولایتی به تناقض‌گویی‌های مقامات آمریکا در مذاکرات واکنش نشان داد بازداشت ۲۰ نفر دیگر به اتهام انتقال ۶۰ زائر غیرمجاز به مکه وزیر خارجه آمریکا: امیدواریم به توافق با ایران دست یابیم ولی آسان نیست دستگاه‌های دولتی تنها ۳ ماه برای اتصال به سامانه پنجره واحد زمین فرصت دارند حمله مسلحانه به پایگاه روسی حمیمیم در سوریه| چند نیروی روس کشته شدند (۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) وزیر دفاع راهی ارمنستان شد (۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) ترامپ: پول زیادی از خاورمیانه جمع کردم معاون سیاسی وزیر کشور از احتمال برگزاری هم‌زمان انتخابات ریاست‌جمهوری، مجلس و خبرگان خبرداد عارف: دولت اجازه نمی‌دهد حقی از خانواده‌های جان‌باختگان و مصدومان حادثه بندرعباس تضییع شود عراقچی: مواضع غیرمنطقی آمریکا باعث شد که زمان برگزاری دور بعدی مذاکرات را تعیین نکنیم پزشکیان: سرمایه‌گذاری‌های مشترک و متقابل میان ایران و ترکمنستان راهبردی برای تامین رفاه دو ملت است آیت‌الله علم‌الهدی: مشکل جمعیت با فرهنگ‌سازی قابل حل است روسیه برای کمک به دستیابی اجماع میان ایران و آمریکا اعلام آمادگی کرد قالیباف در بزرگداشت شهدای خدمت: شهید رئیسی روح انقلاب را در فضای مدیریتی کشور زنده کرد عارف وارد بندرعباس شد (۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) آژانس امدادرسانی سازمان ملل در فلسطین، از گسترش سوءتغذیه در نوار غزه خبر داد قدردانی پاکستان از چین برای حمایت قاطع پکن از تمامیت ارضی این کشور ویدئو | سخنان رهبر معظم انقلاب درباره حق غنی‌سازی ایران در مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا و توصیه ایشان به طرف مقابل
سرخط خبرها

تفاهم‌نامه ایران و چین، هشدار به غرب است

  • کد خبر: ۳۸۱۸۲
  • ۲۱ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۶:۳۴
تفاهم‌نامه ایران و چین، هشدار به غرب است
فریدون مجلسی: اختلافات چین و آمریکا باعث شده است چین به این جمع‌بندی برسد که بازار ایران را از دست ندهد
علی قدیری | شهرآرانیوز؛ بسیاری از تحلیلگران حوزه روابط بین‌الملل بر این نظرند که «برنامه بیست‌وپنج ساله همکاری‌های جامع ایران و چین» و آینده روابط دو کشور را باید فرای این دو کشور تحلیل کرد؛ چراکه این برنامه همکاری هم در شرایط فعلی، از بازیگری دیگر کشور‌ها متأثر است و هم بر کنشگری دیگر کشور‌ها در آینده اثر می‌گذارد. آنچه هویداست، این است که سند جامع همکاری بیست‌وپنج‌ساله ایران و چین به‌شدت باعث نگرانی کشور‌های غربی و در رأس آن‌ها ایالات متحده آمریکا شده است.
 
همین مسئله هم باعث شده است در موجی هماهنگ، رسانه‌های فارسی‌زبان خارجی وابسته به این کشورها، بی‌توجه به واقعیت‌های موجود، انتقاد‌های بی پایه و گسترده‌ای را به این تفاهم‌نامه وارد بدانند. برای بررسی بیشتر حواشی مرتبط با تفاهم‌نامه ایران و چین که البته هنوز منتظر پاسخ چینی‌هاست و فعلا تبدیل به سندی قطعی نشده است، سراغ فریدون مجلسی، دیپلمات پیشین کشور و کارشناس و تحلیلگر مسائل بین‌الملل، رفته‌ایم. یکی از انتقاد‌های مطرح به برنامه بیست‌وپنج‌ساله همکاری‌های جامع ایران و چین، مدت زمان زیاد این برنامه و الزام‌آوری‌اش برای ایران در مدتی مدید است.
 
مجلسی در پاسخ به این انتقاد به شهرآرا گفت: «باید توجه کرد که این یک قرارداد نیست و درنتیجه از نظر حقوقی هم الزام‌آور نیست. این نوعی تفاهم‌نامه است و طرفین توافق می‌کنند برنامه‌هایی را طی ۲۵ سال اجرا کنند و بر این اساس نه ایران با مسئله‌ای چندان تعهدآور مواجه می‌شود و نه چین. درنتیجه از یک طرف باعث خوشبختی است که این تفاهم‌نامه، الزام سنگین و زیان‌باری برای ایران ندارد، اما از طرف دیگر نگران‌کننده است؛ چون الزام‌آور و تعهدآور نیست و می‌تواند موجب تکرار ماجرای پارس‌جنوبی شود و چینی‌ها از آن صرف‌نظر کنند. درنتیجه باید درباره بدعهدی احتمالی آن‌ها حساس بود. نکته دیگری که باید به آن توجه کرد، این است که ۲۵ سال یک عمر است. در این زمان یک نسل تغییر می‌کند و هر اتفاقی ممکن است بیفتد؛ تحولات سیاسی و اقتصادی هر دو کشور می‌تواند در آینده این تفاهم‌نامه اثرگذار باشد. درنتیجه این تفاهم‌نامه را باید نوعی دلگرمی برای ایران در شرایط تحریم و البته نوعی تهدید و هشدار برای غرب دانست که اگر به رویه فعلی خودتان در قبال ایران ادامه دهید، ما راه‌های دیگری نیز برای انتخاب داریم».
 
این دیپلمات پیشین همچنین در پاسخ به این پرسش که انتقاد‌ها به این برنامه همکاری، درقالب عباراتی، چون «حراج ایران»، «استعمار ایران»، «فروش جزیره» و... تا چه میزان منطبق بر واقعیت است، گفت: «آن‌هایی که به بهانه‌های مختلف با این برنامه همکاری مخالفت می‌کنند، اولا باید بدانند که چین کشوری نیست که در ایران به‌دنبال مطامع امپریالیستی باشد، بلکه چین تنها منافع بازرگانی‌اش را دنبال می‌کند و همه کشور‌ها در جهان چنین می‌کنند. ثانیا ایران کشوری نیست که حتی با وجود تحریم‌ها و مشکلات اقتصادی، به چین بدهکار شود و به‌جای بدهکاری خود بخواهد جزیره‌ای را بدهد یا دیگر ادعا‌های بی ربطی که مطرح می‌شود. پس نباید ایران را با سریلانکا یا کنیا مقایسه کرد. ایران بازار بسیار بزرگی دارد که تنها محصولات پتروشیمی آن می‌تواند در تجارت بازرگانی در برابر چین پاسخ‌گو باشد».
 
مجلسی در تحلیل نهایی خود از چرایی نزدیکی چین و ایران، با وجود اینکه چین نیز در سال‌های گذشته به تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا علیه ایران پایبند بوده است، گفت: «اختلافات چین و آمریکا باعث شده است چین به این جمع‌بندی برسد که بازار ایران را از دست ندهد و روابط تجاری‌اش را با ایران در سطح گسترده‌تری ادامه دهد و بدین شکل منافعش را دنبال کند؛ مثلا راه ابریشم دریایی و زمینی را از طریق ایران توسعه دهد. درنتیجه این تفاهم‌نامه بر روابط چین و آمریکا اثرگذار است. اما از سوی دیگر ایران هم برای رفع بن‌بست موجود ناشی از تحریم‌ها، باید به نحوی با چین کنار بیاید. ایران در وضعیتی است که فقط با چین می‌تواند روابط بازرگانی جدی‌ای داشته باشد».
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->