«محمدرضا سعیدی» سرپرست شستا شد+بیوگرافی و سوابق مفقود شدن پانزده گردشگر در کویر طبس بازگشت دوباره غذاهای حرام‌ به فهرست اسنپ‌فود؟ آتش‌سوزی منزل مسکونی در خیابان هفت تیر مشهد (شنبه ۱۹ آبان ۱۴۰۳) مصدومیت ۵ نفر بر اثر سقوط تاب زنجیری در پارک کوهپایه شیراز هر چهار هفته تاخیر در شناسایی سرطان، مرگ و میر را ۲۰ درصد افزایش می‌دهد فرار دختر جوان از خانه پدری در آرزوی ازدواج ماجرای خودکشی دختر ۱۷ ساله کازرونی چه بود؟ ۹۰ درصد از بیماران موفق به دریافت قلب پیوندی نمی‌شوند خراسان رضوی رتبه سوم مسمومیت ناشی از گاز مونوکسید کربن در پاییز امسال آموزش‌وپرورش درباره مسمومیت دانش‌آموزان با اسپری فلفل توضیحاتی داد (۱۹ آبان ۱۴۰۳) کلاهبرداری ۲ میلیارد ریالی با ارسال پیامک جعلی در مشهد (۱۹ آبان ۱۴۰۳) واژگونی مرگبار موتورسیکلت در محور گوارشک- ارداک (۱۹ آبان ۱۴۰۳) سارق دارای پابندالکترونیکی با تیراندازی پلیس در مشهد زمین‌گیر شد (۱۹ آبان ۱۴۰۳) رکورد گرمای زمین در سال ۲۰۲۴ شکسته شد تصادف کامیون و پژو ۴۰۵ در مشهد با ۷ مصدوم (شنبه ۱۹ آبان ۱۴۰۳) یادی از دکتر سید حسین فاطمی | پیش یزید عصر، به تسلیم تن نداد ۱۲۸ عملیات اطفای حریق توسط آتش‌نشانان مشهدی طی یک هفته واریز حقوق آبان‌ماه ۱۴۰۳ بازنشستگان و مستمری‌بگیران تأمین‌اجتماعی از فردا (۲۰ آبان) + جدول زمان‌بندی اجرای طرح متناسب‌سازی و پرداخت حقوق بازنشستگان آیا در قتل دختر یازده‌ساله کاشمری، ترک فعل بهزیستی محرز است؟ فیش‌هایی که نیست، حکم‌های قدیمی که هست | درباره فیش‌های حقوقی بازنشستگان تأمین اجتماعی درمان‌های دارویی برای رفع شب ادراری کودکان توصیه نمی‌شود چهارمین علت مرگ در کشور «دیابت» است پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (شنبه، ۱۹ آبان ۱۴۰۳) | فعالیت سامانه ناپایدار جوی از روز سه‌شنبه کبد سالم، زندگی سالم| ۱۰ عادت غذایی که زندگی‌تان را متحول می‌کند بازی با اعداد و ارقام| آیا وعده وزیر بهداشت به پرستاران پوچ خواهد بود؟ اقدام قاطعانه استرالیا علیه خطرات فضای مجازی برای کودکان فعال شدن سامانه نقل و انتقال دانشجویان شاهد و ایثارگر از ترم آینده وزیر آموزش و پرورش: بعید می‌دانم دانش‌آموزی به دلیل عدم دسترسی به فضای آموزشی در کشور از تحصیل بازمانده باشد | مدارس سنگی و کانکسی در کشور برچیده خواهند شد مسمومیت غذایی ۷۰ دانشجوی خوابگاهی در دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی آغاز واکسیناسیون سراسری روتاویروس تا ۲ هفته آینده شرایط تحت پوشش بیمه‌ای «زنان خانه‌دار» چگونه است؟
سرخط خبرها

شهر شرقی

  • کد خبر: ۳۹۰۸۴
  • ۲۶ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۲:۱۳
شهر شرقی
دکتر عمران گاراژیان - باستان شناس و پژوهشگر علوم انسانی و اجتماعی
امروزه پژوهشگران و باستان شناسان درباره اینکه دیرپاترین شهر‌ها در هزاره سوم پیش از میلاد در جنوب بین النهرین شکل گرفته اند اشتراک نظر دارند، اما آنچه مرتب در حال توسعه و بحث است طیف‌ها و گوناگونی شهرهاست. در همین راستا و در این نوشته کوتاه ایده «شهر شرقی» را طرح می‌کنم.
شهر اصولا در شبکه و با شبکه معنی پیدا می‌کند، شبکه‌های درهم تنیده‌ای که داخلی یا درون شهری، بیرونی، بیرونی تر، محلی، ناحیه‌ای و منطقه‌ای هستند. بر اساس همین شبکه ها، اندازه، مقیاس و کارکردشان، بروس تریگر، باستان شناس آمریکایی، شهر‌ها را از نظر سامان دهی تمدن به ۲ طیف کلی «دولت شهری» و «حاکمیت‌های سرزمینی» تقسیم می‌کرد. مشهورترین دولت شهر‌ها آتن و اسپارت بودند. البته آنچه دیرپاتر از همه در جنوب بین النهرین شکل گرفته بود نیز عموما پژوهشگران دولت شهر قلمداد می‌کنند. دولت شهر واحدی با مرکزیت یک شهر (مرکز) است که اقمار و مناطق و اطرافی وابسته به مرکز واحد شهری دارد. بر خلاف دولت شهرها، حاکمیت‌های سرزمینی وابسته به سرزمین‌های گسترده‌ای هستند که مرزهایشان را در مکان‌های دوردست تعریف می‌کنند. مراکز اداری در دولت شهر‌ها اصولا به صورت ارگ و شاه نشین در مرکز شهر است، اما در حاکمیت‌های سرزمینی، مراکز اداری در سرحدات واقع اند و از مرز‌ها نگهداری و حراست می‌کنند. شهر شرقی پدیده‌ای بینابین و وابسته به موقعیت جغرافیای طبیعی و طیفی از جغرافیا‌ها تعریف می‌شود. در چنین شهر‌هایی که شهر شرقی می‌خوانم، حیات شهری و تداوم آن همان قدر که به حاکمیت و سیاست وابسته است، به طیف‌هایی از زیست بوم‌هایی بستگی دارد که شهر‌ها در شبکه‌ای هم گرا واحد‌های وابسته به هم را تشکیل می‌دهند. چرا یک مرکز بزرگ مثل مشهد معاصر شکل نمی‌گیرد؟ پاسخ ساده است:، چون ظرفیت‌های طبیعی و زیست بومی مانند آب و زمین وجود ندارد. نخستین بار، گای لو استرنج، نویسنده کتاب «سرزمین‌های خلافت شرقی»، بر اساس منابع تاریخی دوره اسلامی، چنین شبکه‌هایی از شهر‌های شرقی را معرفی کرد، مجموعه‌ای چهارتایی از شهر‌های تقریبا هم پایه و هم گرا که با هم مجموعه واحد (خراسان) را در ساختار سیاسی تشکیل می‌دادند.
 
نیشابور در داخل فلات ایران، هرات در دره‌ای کوهستانی و رابط، مرو دقیقا مسلط به شبکه روابط بیابانی در حاشیه کویر‌های قره قوم و در نهایت بلخ که باز هم در دره‌ای کوهستانی واقع شده بود، کرسی‌های چهارگانه خراسان دوران اسلامی بودند. یک شهر نبود. یک مجموعه بود. سازمان دهی حاکمیت خلیفه در بغداد برای مراکز چهارگانه هم گرا و احتمالا هم تراز در شبکه‌ای از روابط پیچیده درونی و بیرونی، زیست بومی و فرامنطقه‌ای بود. آن مجموعه از منظر خلفا یک واحد قلمداد می‌شد، اما از نگاهی محلی، ۴ مرکز متکثر بود. مانند دولت شهر‌ها با هم رقابت می‌کردند، اما رقابت هایشان در سطح محلی بود. در سطح فرا منطقه ای، واحدی به نام خراسان ذیل خلافت قلمداد می‌شد. مادامی که چنین سازمان دهی‌ای صرفا در دوره اسلامی بود، تعریف شهر شرقی ممکن نمی‌شد، چون متناسب با زمان خاصی بود، نه با مؤلفه‌های فرهنگی سرزمینی خاص. پژوهش‌های باستان شناسی نشان داد که شبکه‌ای از دست کم ۲ سطح رابطه بین مراکز چهارگانه یادشده وجود داشته است و تا اواخر عصر مفرغ به عقب می‌رود. اکنون پرسش اصلی باقی است. این‌ها دولت شهر هستند یا حاکمیت‌های سرزمینی؟ البته در این مجال کوتاه، برای پاسخ به این سؤال فرصت نیست.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->