مسعود سلطانی | شهرآرانیوز؛ افزایش ۱۱۰ درصدی قیمت مسکن در مدت یک سال گذشته، خبری بهتآور است، اما این روزها گوشهای ما آنقدر از اخبار تورمی پر شده است که به آن عادت کردهایم. بانک مرکزی در تازهترین گزارش از تحولات بازار مسکن، از افزایش ۱۰ درصدی قیمتها طی ماههای شهریور تا مهر خبر داده است. البته این آمار منحصرا درباره تهران است. ضعف آماری سامانه املاکومستغلات باعث شده است که بانک مرکزی گزارش تحولات مسکن را تنها به شهر تهران محدود کند، با این حال مقایسه تحولاتی قیمت مسکن در مشهد ظرف یک سال گذشته، حکایت از درستی آمار بانک مرکزی در دومین کلانشهر ایران نیز دارد.
براساس گزارش بانک مرکزی از تحولات مسکن تهران در مهر سال جاری، تعداد معاملات در این ماه برخلاف انتظارها رشد ۲ درصدی را تجربه کرده است. قیمت هر مترمربع آپارتمان نیز با ۱۰ درصد افزایش از ۲۴ میلیونو ۲۸۸ هزار تومان به ۲۶ میلیونو ۷۲۰ هزار تومان رسیده است.
افزایش جهانی قیمت مسکن
نباید فراموش کنیم که وضعیت بازار مسکن از بازارهای موازی خود نیز تأثیر میپذیرد. شاید عجیب به نظر برسد که التهاب در بازار مسکن، این روزها بهدلیل شیوع ویروس کرونا به یک امر مشترک جهانی تبدیل شده است. بررسی بانک جهانی از وضعیت بازار مسکن در ۵۷کشور جهان، نشان میدهد که افزایش قیمتها به بالاترین سطح خود از زمان بحران مالی سال۲۰۰۹ رسیده است که به عقیده این بانک، بازتابدهنده هراس سرمایهگذاران از شرایط کرونایی موجود و کاهش فعالیت برای ساختوساز واحدهای جدید است.
به زبان سادهتر همزمان با شیوع ویروس کرونا و افزایش ریسک سرمایهگذاری در فعالیتهای اقتصادی، سرمایههای سرگردان بهسمت بازارهای کمخطرتر یعنی املاک و طلا آمدهاند، از اینرو طی ۹ ماه گذشته در اغلب کشورها شاهد افزایش قیمت مسکن و طلا بودهایم.
پیشبینی قیمت مسکن تا پایان سال
بازار مسکن اگر شرایط عادی داشته باشد، معمولا نیمه اول سال را پرتحرک و نیمه دوم سال را با کاهش تحرکات به پایان میبرد. البته با توجه به اینکه این بازار کاملا از تحولات بازارهای دیگر متأثر است، اگر بازارهای دیگر تلاطم داشته باشد، بازار مسکن هم بهخاطر این تلاطم، از روند عادی خود خارج میشود؛ به همین دلیل امسال در ۶ ماهه دوم سال، ممکن است بازار مسکن از نیمه دوم سالهای دیگر متفاوت باشد.
با این حال نباید فراموش کنیم که وضعیت بازار مسکن در ایران علاوهبر اینکه تحتتأثیر شیوع ویروس کروناست، از مسائل سیاسی نیز تأثیر میپذیرد. بازار مسکن در ایران رابطه مستقیمی با نرخ دلار دارد. صادق عابدزاده، کارشناس مسکن، در اینباره به شهرآرا توضیح میدهد: بهطور میانگین قیمت هر مترمربع آپارتمان در تهران طی سالهای اخیر، معادل هزار دلار بوده است. در تابستان زمانی که قیمت هر دلار حدود ۲۳ هزار دلار بود، قیمت هرمتر مربع آپارتمان تازهساز حدود ۲۳ میلیون تومان بود. اکنون نیز اگر قیمت دلار روی نرخ ۳۰ هزار تومان ثابت بماند، باید انتظار داشته باشیم که در ماه آینده، قیمت هرمتر آپارتمان در تهران، به ۳۰ میلیون تومان نزدیک شود.
وی با اشاره به پیشبینیها درباره آینده بازار مسکن میگوید: اگر اتفاق خاصی در عرصه سیاست بینالملل یا سیاستهای داخلی رخ ندهد، انتظار میرود که شیب افزایش قیمتها ادامه پیدا کند. در ماه مهر انتظار این بود که با افزایش قیمت مسکن و کاهش قدرت خرید مردم، میزان معاملات کم شود، اما گزارش بانک مرکزی حکایت از افزایش ۲ درصدی میزان معاملات دارد. این اتفاق درپی افزایش نرخ دلار رخ داده است.
وضعیت بازار مسکن در مشهد
کارشناس اقتصاد مسکن درباره وضعیت رشد قیمتها در بازار مشهد نیز میگوید: با افزایش شدید قیمتها و کاهش قدرت خرید مردم در تهران، شاهد ورود سرمایههای سرگردان از پایتخت بهسمت مراکز استانها ازجمله مشهد بودیم. این اتفاق باعث شده است که میانگین رشد قیمتها در مشهد و البته سایر کلانشهرها نسبتبه تهران بیشتر باشد.
بهعنوان مثال یک آپارتمان نوساز در محدوده بولوار پیروزی در مهر سال گذشته، حدودا متری ۹ میلیونو ۵۰۰ هزار تومان قیمتگذاری میشد و اکنون به بهای هرمتر بیش از ۲۲ میلیون تومان معامله میشود که این قیمتها معادل رشد ۱۳۱ درصدی است. میزان رشد قیمتها در مشهد بهطور میانگین در همین محدوده ۱۲۰ تا ۱۳۰ درصد بوده است که بیشتر از نرخ رشد یکساله اخیر در تهران است.
عابدزاده ادامه میدهد: اکنون با افزایش قیمتها و کاهش قدرت خرید مسکن در مشهد و سایر کلانشهرها، انتظار میرود میزان رشد قیمتها در ماههای آینده در شهرهای اقماری افزایش یابد؛ اتفاقی که هماکنون در گلبهار درحال رخ دادن است.