فرمانده نیروی زمینی ارتش: یکی از قدرتمندترین ارتش‌های دنیا هستیم سردار سلامی: برای هر جنگی آماده‌ایم اوکراین تاسیسات انرژی روسیه را هدف حملات گسترده قرار داد (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) ادعا‌های مقامات آمریکایی علیه ایران تکرار شد ترامپ: پکن ضربه سختی خورد! دولت چین به تعرفه‌های آمریکا واکنش نشان داد همه چیز درباره تعرفه‌های دونالد ترامپ رمان روسی شغال‌ها حریف شیر نمی‌شوند، درباره زندگی حماسی شهید سلیمانی فیلمی که دروغ ارتش صهیونیستی درباره کشتار نیروهای امدادی رفح را برملا کرد فرافکنی غرب درباره نیروهای نیابتی ایران | کارشناس سیاسی: اسرائیل، سگ هار آمریکا در منطقه است پزشکیان در دیدار عیدانه با مدیران و کارگزاران کشوری و لشکری: عزم دولت حل مشکلات معیشتی مردم است غزه، زیر آوار جنایت | ۵۰ هزار شهید در سایه سکوت شرم‌آور جهانیان انفجار اعتراضات در سالگرد تأسیس مایکروسافت | هوش مصنوعی، در خدمت جنگ یا صلح؟ آفریقای جنوبی علیه تعرفه ۳۱ درصدی آمریکا تلافی نمی‌کند | اولویت گفت‌وگو به جای جنگ تجاری در آستانه لغو قانون AGOA اولین سفر استانی رئیس جمهور در سال ۱۴۰۴ مشخص شد شهادت نیرو‌های ایرانی در یمن تکذیب شد (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) ادامه نگرانی پاکستان از دسترسی تروریست‌ها به سلاح‌های رها شده آمریکا در افغانستان فاجعه ۱۹ هزار کودک شهید در غزه | حماس: سازمان ملل رژیم صهیونیستی را در لیست سیاه قاتلان کودکان قرار دهد ونزوئلا اولین کشور جهان در شکست تعرفه ۱۵ درصدی ترامپ | ادعای جسورانه مادورو در جنگ تجاری با آمریکا شوک تعرفه‌های ترامپ به اقتصاد آمریکا | ۵۴ درصد شهروندان نگران افزایش قیمت‌ها و تورم واکنش سخنگوی دولت به برکناری شهرام دبیری از سوی رئیس جمهور هشدار رئیس‌جمهور لبنان به آمریکا: رژیم صهیونیستی باید نقض آتش‌بس را متوقف کند | زمزمه پاسخ نظامی حزب‌الله سفر محرمانه مشاور امنیت ملی تایوان به آمریکا در سایه تهدیدات نظامی چین شوک در میدان سوریه؛ حمله رژیم صهیونیستی به پایگاه‌های ترکیه و زمزمه جنگ با آنکارا | تحلیل تنش تل‌آویو-ترکیه واکنش ترامپ به سقوط وال‌استریت: فرار به زمین گلف در بحبوحه جنگ تجاری! افشاگری رئیس برکنارشده شاباک درباره اختلاف با نتانیاهو: درخواست حکم امنیتی برای تعویق دادگاه برنامه هسته‌ای ایران و جنگ غزه؛ محور سفر نتانیاهو به آمریکا انهدام خودروی بمب‌گذاری‌شده داعش در غرب الانبار عراق
سرخط خبرها

چگونه عوام‌گرایی شکست خورد؟

  • کد خبر: ۴۸۹۷۱
  • ۱۷ آبان ۱۳۹۹ - ۱۱:۵۳
چگونه عوام‌گرایی شکست خورد؟
روح‌ا... اسلامی - عضوهیئت علمی دانشگاه فردوسی
عوام‌گرایان بی‌ادب و دروغ‌گو هستند و بیشتر به‌علت هوش زیادی که دارند یا شانس تاریخی که می‌آورند، در شبکه‌های قدرت قرار می‌گیرند و توهم برمی‌دارند که نیرو‌های ویژه‌ای آنان را همراهی می‌کنند. راهکار‌های ساده، بی‌توجهی به علم و تجربه و ضدیت با مراجع فکری خط‌مشی آن‌هاست. به‌علت آنکه سعی می‌کنند همه مشکلات را حل کنند و راه‌حل همه مسائل را شخصی می‌دانند، به سلسله‌مراتب و قوانین باوری ندارند و با خشونت کلامی و عقده‌گشایی سعی می‌کنند فره‌مندان جامعه را بی‌اعتبار کنند.

ترامپ، نمونه کامل سیاست‌گذاری عوام‌گرا و خودشیفته بود که از هر شیوه‌ای برای دستیابی به منافع فردی و عقده‌های شخصیتی خویش استفاده کرد. او دروغ‌گو، ساده‌اندیش، مردم‌فریب، نژاد‌پرست، بی‌اعتنا به عرف و حقوق بین‌المللی و ضد همه اقلیت‌ها بود. ترامپ گمان می‌کرد دموکراسی به‌معنای حکومت اکثریت است و در حکمرانی خویش از توهین و تحقیر اقلیت‌ها و به‌حاشیه‌رفتگانی مانند سیاه‌پوستان، زنان، مسلمانان، مهاجران و منتقدان دریغ نکرد. تشریفات بین‌المللی و روند‌های دیپلماتیک را دلخواهانه تغییر داد و معاهدات بین‌المللی در موضوع محیط‌زیست و برجام را کنار نهاد.
بدون نخبگان و مراجع فکری و سیاستمداران و احزاب محکم، دموکراسی ممکن است به‌سوی عوام‌فریبی حرکت کند. در انتخابات قبلی آمریکا ترامپ توانست بر نخبگان پیروز شود و با آنکه ازسوی حزب انتخاب شده بود، اما همه رفتار‌های او عوام‌گرایانه و مبتنی بر تحقیر دیگران بود.

امضای بزرگ و پریشان او ناشی از خودشیفتگی و مرض خودبرتربینی بود و در دوران تاریک خویش از هیچ اقدامی در راستای تحقق‌بخشیدن به افکار ساده خودداری نکرد. روزنامه‌نگاران و اصحاب‌رسانه را تحقیر کرد، سیاستمداران حرفه‌ای را به‌حاشیه کشاند، منطقه خاورمیانه را به آشوب و بی‌ثباتی وارد کرد و هر آنچه می‌توانست برای مهار و فروپاشی ایران انجام داد.
 
زمانی که تلاش جامعه‌مدنی و افکارعمومی در کنارزدن و مهارکردن عوام‌گرایی ترامپ جواب نداد، آخرین گزینه، انتخابات و کنارزدن مسالمت‌آمیز او بود. هرچند ترامپ در منش خود به‌گونه‌ای رفتار می‌کرد که همیشه خواهد ماند، اما کار او با انتخابات به‌پایان رسید. شهروندان در دموکراتیک‌ترین کشور‌ها نیز ممکن است به‌دام عوام‌گرایی گرفتار شوند. دموکراسی نیاز به مراقبت دارد و سازوکار انتخابات یکی از راه‌های احیای اعتمادبه‌نفس ملی است. اگر در آمریکا نخبگان علمی، سیاستمداران، رسانه‌ها و احزاب خسته می‌شدند و کنار می‌کشیدند، نه‌تن‌ها ترامپ می‌ماند، بلکه می‌توانست ریشه‌های اخلاق عمومی را تنزل دهد. ایستادگی، روشنگری، نشان‌دادن اصول علمی و شجاعت در بیان قواعد علمی می‌تواند سطح آگاهی همگانی شهروندان را به‌شکلی افزایش دهد که به‌راحتی از سوی ساده‌اندیشان تسخیر نشوند.
 
در هیچ‌جای دنیا دموکراسی معجزه نمی‌کند و برای ساختن نیاز به سیاست‌گذاری و تلاش زیاد است، درحالی‌که برای ویرانی و ازبین‌بردن، قهرکردن و سکوت کفایت می‌کند. نخبگان باید از حکومت قانون دفاع کنند، زیرا انتخابات به‌تن‌هایی حافظ دموکراسی نیست. ترسیم اصول و مبانی فکر سیاسی، افزایش سطح خواسته‌های خردمندانه شهروندان، ایستادن در برابر لمپنیسم و بی‌ادبی، وظیفه نخبگانی است و اگر هرگونه زودرنجی، ایدئولوژی‌اندیشی و آرمان‌گرایی در نخبگان سیاسی به قهر و نقد‌های پی‌در پی منجر شود، شهروندان نیز از فضای مشارکت فعال، نامید می‌شوند و به پذیرش حکمرانی رادیکال‌ها تسلیم خواهند شد.
 
روند دموکراسی در کشور‌های پیشرفته پانصد سال طول کشیده است و اگر در هر کشوری که گمان می‌رود توسعه‌یافته است، کمی بی‌تفاوتی شکل گیرد، ممکن است آن کشور به‌سوی دیکتاتوری و توتالیتاریسم منحرف شود. ایجاد جامعه‌مدنی قدرتمند، قوه‌قضاییه مستقل، سیاست‌گذاری عقلانی، احزاب اثربخش و رسانه‌های حرفه‌ای، نتیجه مبارزه و حضور فعال نخبگان در سده‌های متمادی است و هیچ‌یک ناگهانی و بدون فکر و فعالیت تأسیس و تداوم پیدا نکرده‌اند.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->