یک پارک آبی در مشهد پلمب شد (۹ دی ۱۴۰۳) از هر ۷ نفر در استان خراسان رضوی، یک نفر مبتلا به دیابت است هشدار پلیس فتا در خصوص کلاهبرداری با شیوه رفع فیلترینگ آیا اوزون‌درمانی ریه مؤثر است؟ نکاتی درباره پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های تنفسی و درمان آن‌ها افزایش ۳۳ درصدی مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن در خراسان رضوی (۹ دی ۱۴۰۳) افزایش ۱۵ تا ۲۰ درصدی میزان مراجعه به اورژانس بیمارستان‌ها در مشهد (۹ دی ۱۴۰۳) هشدار مهم در فصل سرد سال | از مصرف خودسرانه آنتی‌بیوتیک خودداری کنید سن مصرف واکسن ایرانی آنفلوانزا اعلام شد یک کافه‌قلیان زیرزمینی در مشهد پلمب شد (۹ دی ۱۴۰۳) اعمال‌قانون بیش از ۵ هزار تخلف پلاک مخدوش در مشهد طی ۹ ماه نخست ۱۴۰۳ | افزایش ۵ درصدی جرائم پلاک‌مخدوش پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (یکشنبه، ۹ دی ۱۴۰۳) | کاهش دما درپی نفوذ سامانه بارشی از سه‌شنبه درباره عوامل مؤثر بر بحران میان‌سالی و مدیریت این دوره خاص از زندگی | میان‌سالی بحران است؟ اختصاص حدود ۳۲ هزار دُز واکسن آنفلوانزا به علوم پزشکی مشهد مبلغ افزایش حقوق بازنشستگان در دی ۱۴۰۳ اعلام شد پلمب ۹۸۱ واحد صنفی مشاور املاک غیرمجاز در مشهد (۹ دی ۱۴۰۳) سانحه هوایی، این بار در کانادا | فرود سخت هواپیمای کانادایی روی باند + فیلم رئیس پلیس راهور مشهد: افزایش جریمه‌ها در کاهش تصادفات اثربخش نبود قتل دلخراش زن معلول توسط دامادش! | داستان عجیب زندگی قاتل و مقتول باوجود تحریم‌ها، اقلام موردنیاز بیماران پروانه‌ای تا ۶ ماه تأمین و ذخیره شد سقط جنین و سندرمی که گریبان مادر را می‌گیرد! توضیح مهم حوزه سخنگوی قوه قضاییه درمورد جامعه نابینایان کشور نهضت سوادآموزی دیگر به آموزش خواندن و نوشتن محدود نمی‌شود | الفبای باسوادی با روش‌های جدید مجوز استخدام ۱۲ هزار پرستار در نظام سلامت صادر شد + جزئیات پرایدی که راز یک باند سرقت را برملا کرد پله‌نوردی برای چه کسانی ضرر دارد؟ قتل مرد جوان با ۴۴ ضربه چاقو به خاطر ۷۰۰ میلیون تومان بدهی مسئولیت آموزش و پرورش در قبال سلامت دندان دانش‌آموزان چیست؟ پشت پرده بازار سیاه دارو‌های شیمی‌درمانی پیش‌بینی ورود سامانه بارشی به کشور (۹ دی ۱۴۰۳) مرگ ۲ سرنشین موتورسیکلت در تصادف با خودرو در تربت جام خراسان رضوی
سرخط خبرها

درباره مستند «قصه‌های همیشگی» که تالاب آب استیل را به تصویر می کشد

  • کد خبر: ۵۳۹۳۴
  • ۰۸ دی ۱۳۹۹ - ۱۸:۱۹
درباره مستند «قصه‌های همیشگی» که تالاب آب استیل را به تصویر می کشد
مستند «قصه‌های همیشگی» به کارگردانی بابک مجیدی جریان یک رویداد پنهانی در سال ۹۶ را به تصویر می‌کشد. این مستند اجتماعی مطالعه گرایانه در واقع جدال بر سر بقای طبیعت با زیاده خواهی انسان‌ها را به نمایش می‌گذارد.
مرجان جاودانی | شهرآرانیوز؛ در سال‌های اخیر، اکوتوریسم یا طبیعت گردی یکی از شاخه‌های پرطرف دار گردشگری را به خود اختصاص داده است، اما به عقیده گردشگران، فعالان عرصه طبیعت گردی به غیر از لذت بردن از طبیعت و تلاش برای آلوده نکردن آن وظیفه مهم تری هم بر عهده دارند و آن حمایت همه جانبه از طبیعت است.
 
مستند «قصه‌های همیشگی» به کارگردانی بابک مجیدی جریان یک رویداد پنهانی در سال ۹۶ را به تصویر می‌کشد. این مستند اجتماعی مطالعه گرایانه در واقع جدال بر سر بقای طبیعت با زیاده خواهی انسان‌ها را به نمایش می‌گذارد.
 
آب استیل یکی از تالاب‌های زیبای ایران در شهر آستاراست. این تالاب در زمان انعکاس نور خورشید به رنگ نقره گون درمی آید و رفت و آمد قو‌های مهاجر لابه لای درختان توسکا وسط تالاب، آن را به منظره‌ای بی نظیر تبدیل می‌کند. در حقیقت، این تالاب مانند مادری مهربان فرزندان زیادی را در خود پرورش می‌دهد، اما داستان این مادر دلسوز طبیعت از جایی تراژیک می‌شود که انسان‌ها سعی می‌کنند زندگی پرشورش را در ویترینی به نام گردشگری و به کام سرمایه داری به نمایش بگذارند.
 
 

برباد رفتن تلاش برای دوستی انسان با طبیعت

بومیان منطقه که بسیار به تالاب استیل علاقه‌مند هستند نقش تأثیرگذاری در جذب پرندگان به تالاب دارند. داستان نگهبانی شبانه جوانان از تالاب و پرنده‌های مهاجر و هم چنین تأمین غذای پرندگان به دست اهالی یکی از حمایت‌های ستودنی مردم منطقه از آب استیل است که این تالاب را امن جلوه می‌دهد و نتیجه آن افزایش پرندگان مهاجر از ۳۰ پرنده به بیش از چند صد پرنده است. مردم منطقه نقش این تالاب را بر آرامش زندگی شان تأثیرگذار می‌دانند. آن‌ها رؤیای روزی را در سر داشتند که پرنده‌ها بدون ترس از انسان، در محیط تالاب زندگی کنند و رونق گردشگری این زیستگاه بدون دست درازی به خانه امن حیوانات بیشتر شود.
 
آن‌ها انتظار داشتند طبیعت گردان آموزش دیده با در نظر گرفتن همه اصول در کنار پرندگان و سایر جانداران از چنین جاذبه‌های بکری لذت ببرند، اما در شبی شوم، بیل‌های مکانیکی آرامش استیل را بر هم زدند و پرنده‌ها هراسان از این اتفاق، امنیت خود را از دست دادند.


جاده‌ای وسط تالاب!

دوربین روی صورت هیجان زده مردم منطقه زوم می‌کند. کشاورزان منطقه می‌گویند صبح متوجه شده اند که بیل‌های مکانیکی در حال خاک ریزی وسط تالاب استیل هستند. ماجرا از این قرار است که در طرح گردشگری، شهرداری تصمیم می‌گیرد جاده‌ای از وسط تالاب احداث کند تا گردشگر بتواند از وسط جاده با دوچرخه عبور کند. متأسفانه این اقدام شبانه به بریدن درخت‌های چندصدساله و عبور جاده از وسط آشیانه پرندگان منجر می‌شود.
ماجرای دعوای زرگری محیط زیست و شهرداری هم راه به جایی نمی‌برد چون اهالی استیل معتقدند همه نهاد‌ها باخبر و هم دست بوده اند.


دوبخشی شدن، مساوی مرگ تالاب

«نمی دانم مسئولان با چه کسی مشورت کردند که جاده را از وسط تالاب بکشند. همه جای ایران پیست دوچرخه سواری هست، اما تالاب چه؟» این بخشی از حرف‌های ساده یکی از بومیان منطقه است که به نظر می‌رسد کارشناسان باید چندین و چند بار بشنوند. بعد از چند هفته از جریان خاک ریزی وسط تالاب استیل، دوربین مستندساز تغییر رنگ و خشکی بر تالاب را هویدا می‌کند. دوربین با قایق‌های پدالی گردشگران دور می‌زند و قهر درختان توسکا را سوژه می‌کند.
 
خنده‌های گردشگران و نزدیک شدن قایق‌ها به زیستگاه پرندگان هم زمان با پیدا شدن جنازه جوجه‌ها در آب، مخاطب را دلسرد می‌کند و راوی از درد بزرگ از بین رفتن امنیت پرندگان پرده برمی دارد. صدای اعتراض تالاب هرروز شدیدتر می‌شود، اما مسئولان حاضر به پاسخ گویی نیستند و لبخندی سرد روانه دوربین مستندساز می‌کنند.


ما گردشگرنما نیستیم

مستند آب استیل تصویر تالاب خشکیده انزلی را پیش چشم مخاطب قرار می‌دهد. انزلی در حقیقت تجربه تلخی است که جاده گذاری در آن به مرگ بخشی از تالاب منجر شده است. خوشبختانه درآب استیل، توقف کار توسط بومیان باغیرت منطقه و پیگیری ماجرا از سمت طبیعت گردان به شکل گیری کمپین‌ها و جریان رسانه‌ای منجر می‌شود. هرجا حمایت گسترده مردمی باشد، هیچ طرح و برنامه غیراصولی‌ای ماندگار نخواهد بود. مستند «قصه‌های همیشگی» را می‌توانید از مجموعه «به اضافه مستند» به صورت آنلاین ببینید.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->