مسعود سلطانی | شهرآرانیوز؛ دیروز شاخص کل بازار سرمایه با افت ۱۱ هزارو ۶۴۸ واحدی به رقم یکمیلیونو ۲۸۲ هزارو ۸۷۴ واحد رسید. شاخص هموزن نیز ۱۵۳۳ واحد سقوط کرد و در سطح ۴۴۱ هزارو ۱۱۴ واحدی ایستاد. همچنین شاخص کل فرابورس ۱۱۹ واحد افت کرد و به رقم ۱۸ هزارو ۳ واحد رسید.
بهنظر میرسد اصلیترین عامل افت شدید شاخص بورس، کاهش قیمت دلار تحتتأثیر اخبار مثبت درباره احتمال بازگشت ایران و ایالاتمتحده به برجام است. این مسئله را باید درنظر گرفت که اخبار منتشرشده درباره احتمال توافق ایران و آمریکا بر سر احیای برجام از منظر کاهش نرخ ارز و کاهش انتظارات تورمی، در کوتاهمدت به بورس، شوک منفی وارد میکند و باید منتظر قرمزپوش شدن بازار در روزهای آینده باشیم. همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه، در توئیتی درباره وضعیت این روزهای بورس نوشت: «بازار سرمایه بهطور اخص در تله انتظارات برجام افتاده است. دادن وعده توافق در کوتاهمدت، اعلام ارقام پایین برای دلار، خوشبینی مفرط در تنظیم بودجه و بلاتکلیفی فعالان اقتصادی برای ماههای آینده، مهمترین مشکلات امروز کشور است.»
باتوجهبه نوسانهای اخیر بازار سرمایه این سوال برای بسیاری از سهامداران پیش میآید که برای حفظ ارزش داراییهایمان چه راهبردی را باید در بورس در پیش بگیریم؟ ابتدا باید درنظر داشت که بازدهی بورس در سال۱۴۰۰ بسیار کمتر از بازدهی این بازار در سال۹۹ خواهد بود و خروج سرمایههای حقیقی از این بازار و افت قیمت سهام از پیامدهای این امر است. در سال ۹۸ و پنجماهه اول سال ۹۹، راهبرد خرید و نگهداری سهام در بورس توسط سهامداران جواب میداد، اما اکنون این راهبرد دیگر جوابگو نیست.
بر این اساس، در سال ۱۴۰۰ برای بهدست آوردن بازدهی بیشتر از حد انتظار بازار، باید به راهبرد نوسانگیری در بازار متوسل شد، زیرا بهطور سنتی ثابت شده است که حرکت نرخ ارز، تعیینکننده حرکت بازار سرمایه است. اکنون در شرایطی هستیم که دلار در یک محدوده ثابت است، بنابراین برای دستیابی به بازدهی بیشتر از بازدهی کل بازار، باید به یک راهبرد فعال متوسل شویم. در شرایط فعلی، وضعیت نقدینگی در بورس چندان جالب نیست و افراد زیادی از بازار خارج میشوند. البته در برخی نمادها که سود سرشاری دارند یا نمادهایی که میتوانند از رشد بازار جهانی بهرهمند شوند، همچنان میتوان از راهبرد خرید و نگهداری استفاده کرد.