هشدار پلیس فتا در خصوص کلاهبرداری با شیوه رفع فیلترینگ آیا اوزون‌درمانی ریه مؤثر است؟ نکاتی درباره پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های تنفسی و درمان آن‌ها افزایش ۳۳ درصدی مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن در خراسان رضوی (۹ دی ۱۴۰۳) افزایش ۱۵ تا ۲۰ درصدی میزان مراجعه به اورژانس بیمارستان‌ها در مشهد  (۹ دی ۱۴۰۳) هشدار مهم در فصل سرد سال | از مصرف خودسرانه آنتی‌بیوتیک خودداری کنید سن مصرف واکسن ایرانی آنفلوانزا اعلام شد یک کافه‌قلیان زیرزمینی در مشهد پلمب شد (۹ دی ۱۴۰۳) اعمال‌قانون بیش از ۵ هزار تخلف پلاک مخدوش در مشهد طی ۹ ماه نخست ۱۴۰۳ | افزایش ۵ درصدی جرائم پلاک‌مخدوش پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (یکشنبه، ۹ دی ۱۴۰۳) | کاهش دما درپی نفوذ سامانه بارشی از سه‌شنبه درباره عوامل مؤثر بر بحران میان‌سالی و مدیریت این دوره خاص از زندگی | میان‌سالی بحران است؟ اختصاص حدود ۳۲ هزار دُز واکسن آنفلوانزا به علوم پزشکی مشهد مبلغ افزایش حقوق بازنشستگان در دی ۱۴۰۳ اعلام شد پلمب ۹۸۱ واحد صنفی مشاور املاک غیرمجاز در مشهد (۹ دی ۱۴۰۳) سانحه هوایی، این بار در کانادا | فرود سخت هواپیمای کانادایی روی باند + فیلم رئیس پلیس راهور مشهد: افزایش جریمه‌ها در کاهش تصادفات اثربخش نبود قتل دلخراش زن معلول توسط دامادش! | داستان عجیب زندگی قاتل و مقتول باوجود تحریم‌ها، اقلام موردنیاز بیماران پروانه‌ای تا ۶ ماه تأمین و ذخیره شد سقط جنین و سندرمی که گریبان مادر را می‌گیرد! توضیح مهم حوزه سخنگوی قوه قضاییه درمورد جامعه نابینایان کشور نهضت سوادآموزی دیگر به آموزش خواندن و نوشتن محدود نمی‌شود | الفبای باسوادی با روش‌های جدید مجوز استخدام ۱۲ هزار پرستار در نظام سلامت صادر شد + جزئیات پرایدی که راز یک باند سرقت را برملا کرد پله‌نوردی برای چه کسانی ضرر دارد؟ قتل مرد جوان با ۴۴ ضربه چاقو به خاطر ۷۰۰ میلیون تومان بدهی مسئولیت آموزش و پرورش در قبال سلامت دندان دانش‌آموزان چیست؟ پشت پرده بازار سیاه دارو‌های شیمی‌درمانی پیش‌بینی ورود سامانه بارشی به کشور (۹ دی ۱۴۰۳) مرگ ۲ سرنشین موتورسیکلت در تصادف با خودرو در تربت جام خراسان رضوی ویدئو| تصاویری از محل وقوع حادثه تروریستی در بندرلنگه (۸ دی ۱۴۰۳) روند صعودی شیوع آنفلوانزا کودکان در مشهد | افزایش ۵ درصدی نسبت به هفته گذشته + فیلم محکومیت با پابند مهدی یراحی پایان یافت (۸ دی ۱۴۰۳)
سرخط خبرها

واکسن‌های کرونا برای مردان مؤثرترند یا زنان؟

  • کد خبر: ۶۹۰۵۵
  • ۱۰ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۶:۱۱
واکسن‌های کرونا برای مردان مؤثرترند یا زنان؟
هم‌اکنون پژوهشگران در تلاش هستند تا نقش جنسیت را در اثربخشی واکسن‌های کرونا دریابند.

عاطفه همایونی | شهرآرانیوز؛ شکی نیست که تزریق واکسن‌های کرونا برای پایان دادن به این همه‌گیری وحشتناک، مؤثر است. اما مرتضی محمودی از دانشگاه ایالتی میشیگان در تلاش است آگاهی مردم را درمورد تأثیر واکسن‌ها افزایش دهد: «به نظر می‌رسد واکسن شرکت‌های مادرنا و فایزر‌-بیون‌تک برای مردان نسبت‌به زنان مؤثرتر هستند.» وجه اشتراک این دو واکسن، این است که آن‌ها از گوی‌های کوچک یا ذرات نانو برای رساندن مواد فعال خود به سلول‌های سیستم ایمنی بدن استفاده می‌کنند. در چند سال اخیر، تحقیقات محمودی همگی بر تأثیرات پزشکی نانو -درمانی که از ذرات نانو استفاده می‌کند- بر بیماران با جنسیت‌های مختلف، متمرکز بوده است. او گمان می‌کند استفاده از درمان‌های ذرات نانو برای زنان، اثرگذاری کمتری دارد.


پیش از این نیز واکسن «جانسون‌اندجانسون»، توجهات را به تفاوت‌های جنسیتی جلب کرده بود. اثر جانبی این واکسن که در مواردی نادر منجر به تشکیل لخته‌های خون می‌شد، بیشتر درمیان تزریق‌کنندگان زن دیده می‌شد، با این حال واکسن «جانسون‌اندجانسون» به‌جای ذرات نانو از ویروس‌های اصلاح‌شده به‌منظور کمک به آموزش سیستم ایمنی بدن برای مقابله با ویروس کرونا استفاده می‌کند. محمودی در تحقیقات قبلی خود نشان داده است که ویروس‌ها می‌توانند بر سلول‌های بدن زنان و مردان تأثیر متفاوتی بگذارند.

 

اکنون او بر روی مولفه پزشکی نانو تمرکز کرده است و بر روی نقش جنسیت در مطالعات پزشکی نانو، چه به‌طورکلی و چه در ارتباط با واکسن‌های ویروس کرونا، پژوهش می‌کند. محمودی، استادیار گروه رادیولوژی در دانشگاه میشیگان، می‌گوید: «ما باید این اختلافات جنسیتی را کنترل کنیم و آن‌ها را به جامعه علمی و مردم گزارش دهیم. این اقدام می‌تواند در تعیین راهبرد‌های آینده بسیار مفید واقع شود و ما را برای کنترل بهتر خطر‌های آینده آماده کند.»


پیش از آغاز همه‌گیری کرونا، بیشتر توجه‌ها و بودجه تحقیقاتی در زمینه پزشکی نانو، برای استفاده از آن در درمان سرطان متمرکز بود. اما متأسفانه نتایج تحقیق‌ها و آزمایش‌های بالینی نشان داد که عملکرد پزشکی نانو در این قلمرو بسیار ناچیز است. محمودی می‌گوید: «استفاده از دارو‌های نانو، تأثیری بیش از مراقبت‌های استاندارد برای سرطان ندارد.» ذرات نانو با وجود کاستی‌هایی که در درمان‌های سرطانی داشتند، در کمک به محافظت از انسان دربرابر ویروس کرونای جدید بسیار موثر بودند.

 

با این حال، شواهدی وجود دارند که نشان می‌دهند این واکسن‌ها برای زنان و مردان متفاوت عمل می‌کنند. این تفاوت در اثربخشی واکسن اندک است، اما قابل اندازه‌گیری است. درمورد واکسن شرکت دارویی مادرنا، آزمایش‌های بالینی نشان دادند که این واکسن در جلوگیری از کرونا در مردان ۴/۹۵ درصد و در زنان ۱/۹۳ درصد مؤثر هستند. این میزان برای واکسن مشترک شرکت فایزر-بیون‌تک، برای مردان ۴/۹۶ درصد و برای زنان ۷/۹۳ درصد است.


هر دو واکسن از ذرات نانو برپایه لیپید‌ها استفاده می‌کنند؛ مولکول‌های چربی که کره‌های حباب‌مانندی را در آب تشکیل می‌دهند. بر همین اساس، شرکت‌های داروسازی، مواد فعال واکسن‌ها را در این ذرات ریز لیپید جای می‌دهند و اساسا از ذرات نانو به‌عنوان حامل مواد واکسن به سلول‌های ایمنی بدن استفاده می‌کنند.

محمودی با همکاری محققان دانشگاه ساپینزای رم آزمایشی را طراحی کردند تا دریابند که آیا ذرات نانو برپایه لیپید‌ها می‌تواند دلیلی بر تفاوت اثر واکسن بر روی مردان و زنان باشد یا خیر. این محققان سپس پژوهش خود را بر این موضوع متمرکز کردند که سلول‌های ایمنی در خون تا چه میزان این ذرات نانو را جذب می‌کنند. محمودی در این زمینه بیان می‌کند: «این سلول‌ها مسئول یافتن سایر سلول‌های آلوده هستند -سلول‌هایی که ویروس تولید می‌کنند- و پس از شناسایی، آن‌ها را از بین می‌برند.»

 

او می‌افزاید: «آنچه ما دریافتیم، این است که پاسخ سلول‌های کشنده طبیعی به ذرات نانو برپایه لیپیدها، در جنسیت‌های مختلف، متفاوت است.» درواقع، سلول‌های کشنده طبیعی از نمونه خون اهداکنندگان زن، ذرات نانوی کمتری نسبت‌به سلول‌های کشنده طبیعی از نمونه خون اهداکنندگان مرد جذب می‌کنند.


آنچه در این تحقیقات اهمیت دارد، این است که اگر عملکرد واکسن‌ها برای جنس زن و مرد متفاوت است، پزشکان و محققان باید بتوانند در این زمینه کاری انجام دهند. محمودی می‌گوید: «محققان برای درک کامل علت و جبران این اختلافات به تحقیقات و داده‌های بیشتری نیاز دارند.»

 

خوشبختانه با گسترش واکسیناسیون کرونا در سراسر جهان و ثبت آمار مربوط به آن، اطلاعات موجود در این زمینه روزانه درحال افزایش است؛ «ما می‌دانیم که این اختلافات وجود دارد و باید آن‌ها را کنترل کنیم. اکنون میلیون‌ها نفر درحال دریافت واکسن هستند و این یعنی میلیون‌ها داده جدید.»

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->