کاظم کلانتری | شهرآرانیوز - جشنواره کن یکی از مهمترین رویدادهایی بود که سال گذشته به دلیل همهگیری ویروس کرونا لغو شد، اما امسال از ۶ تا ۱۷ جولای (۱۵ تا ۲۶ تیر) در فرانسه برگزار خواهد شد. طبق آنچه مسئولان کن گفتهاند زمان برگزاری این جشنواره دوماه هم برای آمادهشدن فیلمها به تأخیر افتاد تا شاهد دورهای پربار و ترکیبی از کارکشتهها و استعدادهای نوظهور باشیم؛ امسال هم پل ورهوفن و وس اندرسون و اصغر فرهادی و لئوس کاراکس و نانی مورتی و ژاک اودیار در جشنواره هستند و هم ریوسوکی هاماگوچی و کریل سِرِبرِنیکوف و جولیا دوکورنو.
آخرین فیلم برونو دومون فرانسوی نشان میدهد که چطور یک حادثه رانندگی عجیبوغریب زندگی روزنامهنگاری را که سعی دارد در زندگی حرفهای و زندگی شخصیاش تعادل ایجاد کند زیر و رو میکند. «در یک صبح نیمهروشن» هفتمین حضور برونو در کن و چهارمین رقابتش بر سر نخل طلاست. سال ۱۹۹۷ که این کارگردان فرانسوی در کن حاضر بود، توانست با فیلم «زندگی مسیح» جایزه دوربین طلایی این جشنواره را از آن خود کند. هر دو فیلم بعدی او در جشنواره کن برنده جایزه بزرگ هیئت داوران شدند. آخرین باری که برونو در بخش اصلی جشنواره کن رقابت میکرد مربوط به سال ۲۰۱۶ میشود که «خلیج اسلک» او نتوانست به نخل طلا برسد. لئا سیدو، بازیگر محبوب فرانسه، که امسال حضور درخشانی در کن دارد، نقش اصلی فیلم «در یک صبح نیمهروشن» را برعهده دارد.
شاید ۲۰۲۱ سال لئا سیدو باشد؛ چون فیلم «داستان همسرم» سومین فیلم بخش رقابتی است که او در آن نقشآفرینی کرده است. فیلم جدید ایلدیکو انیدی، کارگردان مجارستانی، همانطور که از خلاصه داستانش میتوان فهیمد اقتباسی است از یک رمان مشهور مجارستانی نوشته میلان فوست: در یک کافه، یک ناخدا با یکی از دوستانش شرط میبندد که با اولین زنی که از در وارد شود ازدواج کند.
این اولین بار است که ایلدیکو انیدی در بخش رقابتی جشنواره کن حضور دارد. او سال ۱۹۸۹ با فیلم «قرن بیستم من» برنده دوربین طلایی کن شده بود. این کارگردان مجارستانی را بیشتر با فیلم «بر جسم و روح» میشناسیم که سال ۲۰۱۷ نامزد بهترین فیلم خارجیزبان اسکار بود.
فیلم ۱۷۰ دقیقهای ریوسوکه هاماگوچی اقتباسی است از داستانی به همین نام از هاروکی موراکامی. داستان درباره یک بازیگر و کارگردان تئاتر است که با یک زن نمایشنامهنویس ازدواج میکند، اما بعد از چند روز همسرش ناپدید میشود. دو سال بعد، او بهعنوان مدیر یک جشنواره تئاتر در هیروشیما منصوب میشود. در آنجا برایش یک راننده زن جوان و ساکت اختصاص میدهند. برخورد او با این زن از آنچه که انتظار داشتهاست اهمیت بیشتری پیدا میکند. هیدهتوشی نیشیجیما نقش اصلی این فیلم را بازی میکند.
حضور کارگردانان زن در بخش رقابتی جشنواره کن به اندازه حضور زنان در هیئت داوران چشمگیر است. میا هانسن-لووه که اولین حضورش در جشنواره کن در سال ۲۰۰۷ و با فیلم «همهچیز بخشیده شده است» بود، امسال سومین حضورش در کن را تجربه میکند. فیلم داستان یک زوج آمریکایی را روایت میکند که برای نوشتن فیلمنامههای جداگانهشان به جزیره کوچکی در سوئد میروند. آنها حین نوشتن فیلمنامه دچار افکار بدبینانهای درباره روابط عاطفیشان میشوند و مرز واقعیت و توهم برایشان از بین میرود. داستان فیلم در همان جزیرهای اتفاق میافتد که اینگمار برگمان، کارگردان و فیلمنامهنویس سوئدی، سالها در آنجا زندگی و کار کرد. برگمان از سال ۱۹۶۱ فیلمهایی را در این جزیره ساخت و بسیاری از فیلمنامههایش را در هوای شرجی همین جزیره کوچک خلق کرد.
محمد صالح هارون، کارگردان اهل چاد، از سال ۱۹۸۲ در فرانسه زندگی میکند و فیلم «لینگوئی» چهارمین حضور او در جشنواره کن خواهد بود. این فیلم داستان یک زن ۳۰ساله مسلمان است که متوجه میشود دختر ۱۵ سالهاش باردار است. او میخواهد دخترش سقط جنین کند، ولی این امر آنها را مجبور به مقابله با یک وضعیت غیرممکن میکند، زیرا سقطجنین غیرقانونی اعلام شده است.