توسعه روستا‌های مجاور، راه‌حل حاشیه‌نشینی در مشهد قلندرشریف: شهرداری طی دو، سه دوره اخیر بیشترین درآمد را در بخش‌های مختلف داشته است | مشهد به مرکز دیپلماسی شهری تبدیل شده است کشف پرونده سرقت ۱۲۰ میلیاردی از یک خانه مسکونی در مشهد (۲۱ فروردین ۱۴۰۴) دبیریان: برگزاری نمایشگاه «مشهد اینوکس-فاینکس» گامی مؤثر در جهت تحقق شعار سال و توسعه اقتصاد شهری است شهروند خبرنگار | نمایی از مرزعه کلزا در نیشابور رئیس شورای اسلامی شهر مشهد: تزریق نشاط و امید به شهروندان هدف اصلی ماست + فیلم اجرای ۵۱۵ رای قلع در سال ۱۴۰۳ در مشهد جشنواره‌های شهری مشهد فرصتی برای نشاط مومنانه و تزریق حال خوب به شهروندان است حل معضل حاشیه نشینی در بخش مرکزی شهرستان مشهد با بازنگری در تقسیمات کشوری جشنواره گل‌های لاله مشهد میزبان شکوه بهاری طبیعت + فیلم نگاهی به بازار سوغات زائر در مشهد و چالش هایش | سوغات مشهد همچنان ساخت چین! هوای کلانشهر مشهد امروز سالم است (۲۱ فروردین ۱۴۰۴) شهردار مشهد: روند عملیات اجرای پروژه دوربرگردان غیرهم‌سطح شرقی حضرت ابوطالب ادامه دارد درباره قدیمی‌ترین کوچه خیابان عبادی مشهد | گذر «حوض لقمان» که بعدها به «کوی سعادت» رسید نایب رئیس کمیسیون عمران، حمل‌ونقل و ترافیک شورای اسلامی شهر مشهد: مدیریت شهری مسئولیت دارد زمینه جمع‌آوری سرمایه خُرد مردم را فراهم کند طی سال ۱۴۰۳ چند نفر در مشهد فوت کردند؟ موحدی: کارگروه‌های مختلف در شورای شهر مشهد جهت حمایت از جبهه مقاومت تشکیل شده است | مسئله فلسطین باید بزرگ شود نایب‌رئیس شورای اسلامی شهر مشهد: امیدوارم همت مجموعه دولت و استان برای قطار سریع السیر مشهد-تهران نتیجه‌بخش باشد سید حسین احمدزاده، سرپرست معاونت مالی و پشتیبانی شهرداری مشهد شد (۲۰ فروردین ۱۴۰۴) آرایشِ نوروزیِ مشهدِ عزیز! باران بهاری در مشهد آلودگی هوا را شست (۲۰ فروردین ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

پایانی بر کارهای نمایشی و تزئینی

  • کد خبر: ۸۰۷۸۴
  • ۲۴ شهريور ۱۴۰۰ - ۱۲:۱۴
پایانی بر کارهای نمایشی و تزئینی
مهدی یاراحمدی خراسانی

در بند هشتم چرخش‌های تحول آفرین چشم انداز جهان شهر برکت و کرامت، «خدمت رسانی محسوس و منطقی به جای انجام امور نمایشی و تزئینی»، بیان شده است. از زمان شکل گیری شورا‌های اسلامی شهر و با تغییرات اساسی که در حوزه تامین بودجه شهرداری‌ها صورت گرفته است، این نهاد مهم به دلیل بهره مندی از قدرت اجرایی بسیار زیاد، نقدینگی فراوان و قدرت قانون گذاری که از طریق شورا‌های اسلامی شهر دراختیار دارد، در بسیاری مواقع به عنوان بازوی اجرایی و شریک توانمند خدمت رسانی (به عنوان یک نهاد عمومی) درکنار دولت‌ها قرار داشته است.


برای نمونه در همین ایام کرونا، شهرداری‌ها به خصوص در کلان شهر‌ها نقش ویژه‌ای در مبارزه با این ویروس‌منحوس و انجام رسالت اجتماعی خود در حوزه توسعه سلامت عمومی ایفا کردند، اما این همه ماجرا نیست. متاسفانه در سراسر کشور فراوان این اتفاق افتاده است که فرصتی که باید دراختیار خدمت محسوس، منطقی و عمومی قرار می‌گرفت، خرج مسائل کم اهمیت، نمایشی و تزئینی شده است.

 

اموری مثل مراسم و جشنواره‌های کم اثر، تبلیغات و فضاسازی‌های محیطی غیرمرتبط با رسالت شهرداری ها، برگزاری جلسات تشریفاتی با هزینه‌های هنگفت، دخالت و مشارکت در اموری که جزو وظایف شهرداری نیست و فقط با نیت تبلیغات خاص سیاسی یا مدیریتی انجام می‌گیرد (مثل اسپانسر شدن برخی تیم‌های ورزشی خاص که اثری بر توسعه ورزش همگانی نمی‌گذارد)، جابه جایی بخشی از اعتبارات امور زیربنایی و کلان همچون مدیریت حاشیه شهر، قطارشهری، حمل ونقل عمومی و... با سایر فعالیت‌های کم ارزش، هیجان زدگی در مناسبت ها، سفر‌های داخلی و خارجی کم بازده، حضور و اتلاف وقت مدیران در جلسات غیرضروری فقط برای دیده شدن در انظار عمومی و رسانه‌ها و کار‌های بسیار دیگری که جانشین امور خدمت رسانی جهادی و منطقی می‌شود.


اکنون که در دوره ششم شورا‌های اسلامی شهر، این اراده برای ایجاد تحول و چرخش رویکرد‌ها وجود دارد، این مهم به عنوان یکی از اقدامات اساسی در حوزه خدمت رسانی محل توجه قرار گرفته است که امیدواریم مدیران مربوط تا حصول نتیجه، به تحقق آن وفادار بمانند و در عمل، زمان پایان امور نمایشی و تزئینی فرارسیده باشد. زمانی که نام خدمت رسانی محسوس و منطقی به میان آورده می‌شود، منظور ارائه نوعی از خدمات است که با رسالت و قوانین مدیریت شهری همخوانی داشته باشد و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه و دارای اثربخشی فراوان باشد، همچنین به صورت مستقیم سبب افزایش رفاه و رضایت و بهبود زندگی شهروندان شود.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->