۳۲۴ نقض آتش‌بس با لبنان توسط رژیم صهیونیستی پیش بینی قیمت ارز و دلار (یکشنبه ۹ دی ۱۴۰۳) پیش بینی قیمت طلا و سکه (یکشنبه ۹ دی ۱۴۰۳) پیش بینی بورس (یکشنبه ۹ دی ۱۴۰۳)| بازار وارد فاز خنثی می‌شود؟ کاهش مصرف گاز در صنایع، توقف تولید را در پی دارد تأمین گوشت مرغ ماه مبارک رمضان و نوروز ۱۴۰۴ در مشهد و خراسان رضوی کلید خورد (۸ دی ۱۴۰۳) درباره مرحوم مهندس باقر مستوفی، پدر صنعت پتروشیمی ایران | مرد چالش‌های بزرگ ساعات کاری بانک‌ها تا پایان بهمن‌ماه ۱۴۰۳ اعلام شد نقش صادرکنندگان در جهش نرخ ارز چیست؟ بررسی قیمت امروز موبایل (۸ دی ۱۴۰۳) | شیائومی نوت ۱۳ چند؟ افزایش ۲ تا ۴۰ میلیون تومانی قیمت خودرو‌های خارجی (۸ دی ۱۴۰۳) قیمت امروز خودرو‌های داخلی (۸ دی ۱۴۰۳) | سورن پلاس ۸۴۱ میلیون تومان شد برنامه قطعی برق در مشهد تغییر کرد (۸ دی ۱۴۰۳) طلا در مشهد از مرز ۵.۲ میلیون تومان هم عبور کرد (۸ دی ۱۴۰۳) موتور سهام کوچک بازار سرمایه روشن شد | افت ۲۱ هزار واحدی شاخص بورس (۸ دی ۱۴۰۳) وزیر نفت خبر داد: افزایش ظرفیت تولید نفت تا حدود ۲۵۰ هزار بشکه در روز برای خرید عرضه اولیه «آواک» فقط ۲ ساعت فرصت دارید (۸ دی ۱۴۰۳) هر باک بنزین سوپر، ۱.۶ میلیون تومان! فاصله کوتاه نرخ طلا در مشهد با ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار تومانی شدن (۸ دی ۱۴۰۳) قیمت بنزین سوپر وارداتی اعلام شد (۸ دی ۱۴۰۳) | عرضه بنزین سوپر وارداتی تا آخر سال صعود سه‌پله‌ای تولید فولاد ایران در دنیا بیش از نیمی از کل سپرده‌های بانکی کشور، در استان تهران قرار دارد! خانه‌های کلنگی در تهران نجومی شد دلار بازار آزاد در محدوده ۸۱ هزار تومان (۸ دی ۱۴۰۳) | سکه از ۵۶ میلیون تومان عبور کرد اعتمادسازی، پیش‌نیاز توسعه اقتصادی سود سهام عدالت خود را چگونه یک‌جا دریافت کنیم؟ طلای جهانی یخ زد | قیمت طلا در بازار جهانی امروز (۸ دی ۱۴۰۳) چند؟ اعلام جزئیات پیش‌فروش برخی از محصولات سایپا از روز دوشنبه (۱۰ دی ۱۴۰۳) آخرین مهلت ثبت درخواست محصولات ایران‌خودرو اعلام شد
سرخط خبرها

پشت صحنه ریزش بورس

  • کد خبر: ۸۶۲۲۸
  • ۱۱ آبان ۱۴۰۰ - ۱۱:۲۴
پشت صحنه ریزش بورس
رضا کربلایی - کارشناس مسائل اقتصادی

بازار سهام ایران این روز‌ها حال خوشی ندارد و بدیهی است که سهام داران از افت ارزش سهامشان گلایه‌مند باشند. به راستی در پشت صحنه بورس چه می‌گذرد و آیا دخالت دولت می‌تواند به سبزشدن بازار و تقویت ارزش سهام منجر شود؟

تجربه بالاوپایین شدن ارزش سهام در ماه‌های پایانی دولت پیشین و ماه‌های نخست دولت کنونی نشان داد که دخالت دولت‌ها و سیاسی شدن شاخص بازار سهام هرگز به نفع بازار سهام و سهام داران تمام نمی‌شود. با این پیش فرض، این پرسش مطرح می‌شود که آیا دولت باید دست روی دست بگذارد و بازار هم به حال خود رها شود؟

واقعیت این است که نبض بازار سهام مانند همه بازار‌ها بر اساس معادله عرضه و تقاضا و رفتار بازیگران آن سالم تر، شفاف‌تر و دقیق‌تر می‌زند و هرگونه مداخله دولت‌ها فقط به اختلال منجر می‌شود. از این رو وقتی دخالت مستقیم یا غیرمستقیم دولت در متغیر‌های اثرگذار بر بازار سهام تشدید شود، بازار به تدریج از ماهیت خود که همانا شفافیت و نقدشوندگی و همچنین واقعی شدن عرضه و تقاضاست، فاصله می‌گیرد و اعتماد بازیگران بازار هم درنتیجه این وضعیت به سیاست گذاران و دولت‌ها تضعیف می‌شود.

به همین دلیل هم مداخله دولت پیشین برای بالابردن بی قواره شاخص کل با هدف فروش سهام خود قابل دفاع نیست و هم اینکه نوع سیاست گذاری پولی و مالی ماه‌های نخست دولت کنونی، ممکن است آسیب‌ها به شاخص اعتماد سهام داران را بیشتر سازد.

در چنین وضعیتی سهام داران درباره نوع سیاست گذاری بانک مرکزی ازجمله بالابردن نرخ بهره بین بانکی انتقاد می‌کنند و از اینکه دولت بخشی از کسری بودجه اش را به گونه‌ای تأمین می‌کند که نتیجه آن تخلیه نقدینگی از بازار سهام و تضعیف نقدشوندگی بازار باشد، در ابهام قرار می‌گیرند.

لازمه یک بازار سهام شفاف این است که دولت‌ها از مداخله به شیوه‌های گوناگون ازجمله تشویق به حضور هیجانی مردم در بازار، دستکاری در قیمت کالا‌ها با هدف تنظیم بازار و همچنین سیاست‌هایی که باعث تضعیف ثبات اقتصادی می‌شود، دست بردارند و اجازه دهند که بازار سهام به مسیر تعادل و ثبات برگردد.

در چنین وضعیتی دادوستد سهام پیش از اینکه متأثر از انتظارات تورمی یا دست بردن در شاخص نرخ بهره بین بانکی یا دخالت در قیمت گذاری کالا‌ها شکل بگیرد، بر اساس مؤلفه‌هایی مانند بازده واقعی شرکت‌ها و همچنین چشم انداز سودآوری آن‌ها در آینده شکل خواهد گرفت.

دولت‌های بی پول ممکن است برای جبران هزینه هایشان بخواهند به دخالت در بازار روی آورند، اما نتیجه مطلوبی در بلندمدت حاصل نخواهد شد و اگر دولت با کسری بودجه شدید روبه رو است، راه آن اصلاح ساختار‌ها به ویژه اصلاح بودجه کشور است، نه استقراض از بانک مرکزی یا افراط در استفاده از ابزار‌هایی که نتیجه آن به زعم برخی باعث ریزش ارزش بازار سهام شود.

مطالبه مردم از دولت و بانک مرکزی کاهش نرخ تورم و احیای اقتصاد است و در این صورت پشت صحنه و چشم انداز آینده بازار سهام روشن‌تر خواهد شد و بورس ماهیت واقعی اش را پیدا می‌کند که درنهایت به نفع سهام داران و کاهش هزینه برای دولت خواهد بود.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->