ریحانه صادقی | شهرآرانیوز؛ هرسال ۱۰ میلیون نفر در جهان در پی ابتلا به سرطان جان خود را از دست میدهند. این رقم بیش از مجموع جانباختگان ایدز، مالاریا و سل است. متخصصان تخمین میزنند تا سال ۲۰۳۰ میزان جانباختگان سرطان به ۱۳ میلیون نفر برسد.
UICC بزرگترین و قدیمیترین سازمان جهانی مرتبط با سرطان است. این سازمان باور دارد دسترسی به تشخیص، درمان و مراقبتهای نجاتبخش در زمینه سرطان باید منصفانه و برابر در دسترس همگان باشد، صرفنظر از محل زندگی، میزان درآمد، پیشینه فرهنگی یا جنسیت.
تدابیر و اقدامات لازم برای مهار همهگیری جهانی کووید ۱۹ سبب بروز اختلالات درخور توجهی در خدمات درمانی سرطان شده است. این امر بر وضعیت کلی سلامت و پیامدهای مرتبط با سرطان در سالهای آینده اثرگذار خواهد بود. در عین حال، سازمانها و افراد فعال در حوزه سرطان، در سرتاسر جهان، با این شرایط سازگار شده و با اقدامات نوآورانه برای تداوم در ارائه خدمات و ابقای پیشرفتهای کسبشده در زمینه مراقبتهای سرطان تلاش کردهاند.
روز جهانی سرطان ۲۰۲۲-۲۰۲۴: از میان برداشتن شکافهای موجود در حوزه مراقبتهای سرطان این پویش با برنامهای سهساله و به منظور الهامبخشی برای ایجاد تغییر و برانگیختن افراد به کنشگری در این زمینه، حتی پس از پایان این روز آغاز شده است.
روز جهانی سرطان در سال ۲۰۲۲، به عنوان سال اول این پویش سهساله، با شعار «شناخت مسئله» به درک و شناخت نابرابریهای موجود در زمینه مراقبتهای سرطان در سراسر جهان اختصاص یافته است. میزان درآمد، سطح تحصیلات، موقعیت مکانی و تبعیضهای مبتنی بر قومیت، جنسیت، گرایشهای جنسی، سن، ناتوانیهای جسمی و سبک زندگی افراد تنها بخشی از عواملی هستند که میتوانند تأثیری منفی بر نحوه دریافت درمان افراد داشته باشند.
مسئله مهم این است که بدانیم ایجاد تغییر امکانپذیر است. شعار سال دوم این پویش «اتحاد صداهای ما و آغاز کنشگری» است. این کنشگری میتواند به اشکال گوناگونی اتفاق افتد، از تشویق همسایهها به رساندن هممحلی مبتلا به سرطانشان به مراکز درمان تا اطمینانیافتن از وجود گزینههای خوراکی سالم و قابلتهیه در مدارس محلی. سال ۲۰۲۴ این پویش با شعار «با هم کسانی را که در قدرت هستند به چالش خواهیم کشید» به کار خود پایان میدهد.
یکی از گروههای موفقی که میتوان در این زمینه مثال زد Asian Women Cancer Group است که فعالیتهایش با برنامههای روز جهانی سرطان همسویی بسیاری دارد. این گروه یک نهاد غیرانتفاعی غیررسمی است که فعالیت خود را از سال ۲۰۰۵ و تنها با ۳ زن نجاتیافته از سرطان پستان آغاز کرد. این ۳ زن جلسات گروه را غیررسمی و در خانههای خود برگزار میکردند تا تجربههایشان از این بیماری را با یکدیگر به اشتراک بگذارند و از هم حمایت کنند. پس از مدتی، با اضافه شدن افراد مبتلا به انواع دیگر سرطان، این گروه نیز چتر حمایتی خود را گستردهتر کرد و از آن پس، تعداد اعضای گروه رفتهرفته بیشتر شد. کارکردها و اهداف این گروه شامل موارد زیر است:
منبع: تارنمای رسمی روز جهانی سرطان