پیش‌بینی بارش برف و باران در بیشتر نقاط کشور (۷ دی ۱۴۰۳) پرواز مشهد - نجف ناچار به فرود اضطراری شد| ماجرا چه بود؟ وزیر علوم در مشهد: قطعی برق تحصیل دانشجویان را هم مختل کرده است | باید به دنبال تحصیل و آموزش مجازی دانشجویان باشیم نفقه چیست و به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟ انتقال آب از هزارمسجد به مشهد | چالش ادامه‌دار + فیلم واکنش متفاوت وزارت آموزش و پرورش به رقص دانش‌آموزان بابلی زلزله کاشمر در استان خراسان رضوی را لرزاند (۶ دی ۱۴۰۳) مراقبت‌های تغذیه‌ای در پیشگیری از بیماری‌های تنفسی کمبود یُد چه علائمی دارد؟ بدون تجویز پزشک، دارو مصرف نکنیم؛ حتی یک مسکن ساده نکات ایمنی استفاده از آسانسورها در شرایط احتمالی قطع برق | مراقب سُریدن آسان‌­سُرها باشید فشار مالیاتی از روی پزشکان برداشته می‌شود پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (پنجشنبه، ۶ دی ۱۴۰۳) | بهبود کیفیت هوا از اوایل هفته آینده قطع داروی بیماران دیابتی بسیار خطرناک است گلایه مردم از قطعی‌های مکرر برق در حاشیه شهر مشهد | خاموشی‌های نامنظم! استفاده از ماسک‌های N۹۵ در هوای آلوده، کمک‌کننده است یا نه؟ بررسی چالش‌های دارویی کشور (۶ دی ۱۴۰۳) آخرین وضعیت تب دنگی در کشور (۶ دی ماه ۱۴۰۳) سیگار کشیدن در نوجوانی به قلب آسیب می‌رساند آیا روند شیوع آنفلوانزا افزایشی است؟ لزوم ایمن‌سازی شهر در برابر زلزله اجرای نافرجام طرح پزشک خانواده در شهر مشهد اولویت جدید حج تمتع اعلام شد (۶ دی ۱۴۰۳) قتل هم‌اتاقی به خاطر آب خوردن با پارچ! اعتراف به قتل پسر ناپدیدشده بعد از کشف جسد در رودخانه زمان ثبت نام جدید وام ضروری ۳۰میلیون تومانی بازنشستگان کشوری اعلام شد ورود سامانه بارشی به کشور از فردا (۷ دی ۱۴۰۳) | تداوم آلودگی هوا در شهر‌های بزرگ + فیلم توسعه نامتوازن در همکاری‌های بین‌المللی موجب غفلت از کشورهای هم زبان شده است ایران فرهنگی؛ از رودکی تا نسل جدید، میراثی که باید زنده بماند رودکی؛ گنجینه‌ای برای تحکیم پیوند‌های فرهنگی ایران و تاجیکستان ضرورت بهره‌گیری از فرصت‌های فرهنگی مشترک ایران و آسیای میانه سفیر تاجیکستان در ایران: رودکی، حلقه پیوند فارسی‌زبانان است
سرخط خبرها

حکایت همدلی‌ها در هنگامه کرونا

  • کد خبر: ۱۰۰۷۷۰
  • ۱۱ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۱:۲۳
حکایت همدلی‌ها در هنگامه کرونا
فاطمه رافع - معاون سردبیر روزنامه شهرآرا

بیش از دو سال از آن روزی می‌گذرد که اولین بیمار مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شد و ما هم از موج همه‌گیری جهانی در امان نماندیم و خیلی زود فرد‌به‌فرد مردم این سرزمین، هر یک به‌نوعی با این بیماری هزارچهره دست‌به‌گریبان شدند.

در این هفتصدواندی روز که از شیوع کرونا در کشور گذشته، رنج‌ها و حسرت‌های بی‌شماری بر دل‌هایمان برجا مانده است؛ از حسرت دل‌خوشی‌های کوچکی مانند دورهمی‌ها و دیدار دوستان و آشنایان بگیرید که تا پیش از کرونا اصلا حواسمان بهشان نبود تا زخم کاری ازدست‌دادن عزیزانمان که روحمان را خراشیده است.

اما با همه این تفاصیل، وزن نیمه پر لیوان در دوران کرونا هم کم سنگین نیست و کم نبودند و نیستند آن‌ها که در عصر همه‌گیری جهانی برای گذار از روز‌های تلخ‌تر از زهر پای کار آمدند؛ همان‌ها که به‌عبارت «همه ما مسئولیم» ایمان دارند و معتقدند با همدلی و مشارکت اجتماعی می‌توان از هر بحرانی گذر کرد.

اقتصاد از حوزه‌هایی بود که از همان روز‌های نخست تعطیلی و قرنطینه، با شبیخون کرونا روبه‌رو شد و نتیجه آن تنگ‌ترشدن عرصه برای خانواده‌هایی بود که پیش از کرونا هم دغدغه معیشت داشتند. بااین‌حال، نیک‌اندیشان این روزگار وارد گود شدند و پیامد همدلی‌شان، بی‌‎شمار بسته‌های معیشتی بود که در جای‌جای این مرزوبوم به‌دست نیازمندان رسید.

در روزگاری که تهیه ماسک دل‌نگرانی برخی بود، شماری دیگر از خیراندیشان، پویش نذر ماسک راه انداختند و طولی نکشید که این دغدغه هم برطرف شد. فراهم‌کردن دستگاه اکسیژن‌ساز برای بیمارانی که به‌سختی نفس می‌کشیدند و توان مالی برای خرید یا تأمین هزینه اجاره دستگاه را نداشتند نیز از دیگر جلوه‌های مشارکت اجتماعی و همدلی در عصر کرونا بود.

در این دوران هر کسی به هر شکلی که دستش می‌رسید، کاری کرد؛ یکی آستین بالا زد و بسته‌های آب‌میوه را برای تقویت قوای جسمانی بیماران کرونایی فراهم کرد، آن دیگری مواد ضدعفونی‌کننده را به‌دست نیازمندانش رساند، برخی هم از بخش‌های مراقبت ویژه بیمارستان‌ها سر در آوردند و بی‌مزدومنت به تیمار بیماران کرونایی پرداختند.

گروهی هم در روز‌هایی که شمار زیاد قربانیان کووید ۱۹، غسال‌ها را بی‌رمق کرده بود، داوطلبانه راهی سالن‌های تطهیر آرامستان‌های شهر شدند تا طاهران نفسی تازه کنند. شماری از بهبودیافتگان کرونایی هم با اهدای پلاکت خونشان به یاری بیماران کرونایی بدحال شتافتند.

برخی جوان‌تر‌ها هم با انجام کار‌هایی کوچک از قبیل انجام خرید‌های روزانه برای سالمندانی که به‌دلیل بیماری‌های زمینه‌ای احتمالی و نیز ضعف بدنی، کرونا بیشتر سلامت و جانشان را تهدید می‌کرد، مسئولیت اجتماعی‌شان را انجام دادند تا مسن‌تر‌ها در خانه بمانند.

برشمردن شاهد مثال‌های این قبیل مشارکت‌های اجتماعی «مثنوی هفتاد من کاغذ» است و در این مجال نمی‌گنجد، با‌این‌حال مروری بر این مصداق‌ها نشانگر آن است که مردم ایران به‌ویژه مشهدی‌ها از آزمون مشارکت اجتماعی و همدلی در عصر این ویروس ناشناخته سربلند بیرون آمده‌اند.

البته هرازگاهی اخباری تلخ هم از گوشه‌وکنار به گوش می‌رسید که خوانندگان از شنیدنش شاخ درمی‌آوردند و حکایت از آن داشت که در زمانه شیوع ویروس شاخ‌دار، شماری از اهالی این شهر و دیار، فضا و فرصت را برای سوداگری مهیا دیدند و به خیال خام خودشان «از آب گل‌آلود ماهی گرفتند»؛ از سودجویی برخی برای گران‌فروشی و احتکار ملزومات بهداشتی مقابله با کرونا بگیرید تا ناجوانمردی آن‌ها که آب را به‌جای الکل به مشتریان درمانده از واهمه همه‌گیری غالب کردند.

یادآوری این قبیل سودجویی‌ها، اهمیت و ضرورت آموزش مشارکت اجتماعی را در گذار از بحران‌ها به‌ویژه در روزگار همه‌گیری کرونا نشان می‌دهد.

تک‌تک افراد جامعه باید بدانند که حکایت این بحران سلامت، حکایت همان کشتی است که همه ما در آن نشسته‌ایم و برای اینکه این کشتی سوراخ، سالم به ساحل برسد، باید آحاد جامعه احساس مسئولیت کنند و بدانند عبور از این اوضاع بحرانی فقط وظیفه مسئولان دولتی نیست و مشارکت اجتماعی فردفرد جامعه نقشی سازنده دراین‌زمینه دارد.

همه مردم باید بدانند برای گذر از این بحران چه نقش و وظیفه‌ای دارند. این وظیفه حتی می‌تواند به‌سادگی رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی باشد که برخی از آن سر باز می‌زنند. اینجاست که جای خالی همان آموزش و فرهنگ‌سازی احساس می‌شود و تحقق آن مستلزم تعیین یک متولی مشخص فرهنگی است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->