ثبت نام بیش از ۲۹ هزار خانواده مشهدی در سامانه سرویس مدارس «سپند» (۱۷ تیر ۱۴۰۳) آمادگی مشهد برای برگزاری مراسم‌های دهه اول محرم اکران تصاویر خادمان حسینی در قاب مفاخر در مشهد حمایت از ۵٠٠ ایستگاه صلواتی در قالب طرح «حسینیه‌ای به وسعت شهر» در مشهد روایتی تاریخی از هجوم به زائران و مجاوران حرم‌رضوی در محرم ۹ قرن پیش برگزاری جلسه هماهنگی ستاد اربعین شهرداری مشهد شهروند خبرنگار | درخواست بهسازی پیاده رو بین سیدرضی ۲۵ و ۲۷ مشهد + پاسخ بهره‌برداری از مرکز دندانپزشکی شهرداری مشهد تا یک ماه دیگر زمان بهره‌برداری از پروژه اتصال بولوار امام خمینی(ره) به بولوار نماز اعلام شد ذخایر خونی در مشهد رو‌به‌کاهش است هوای کلانشهر مشهد امروز سالم است (۱۷ تیر ۱۴۰۳) تقدیر شهردار مشهد از مردم این شهر برای حضور حماسی در انتخابات چهاردهمین دوره ریاست‌جمهوری آخرین وضعیت پروژه احداث آزادراه مشهد-چناران نگاهی به روزگار رفته یکی از مهمترین صنعت‌های قدیمی مشهد | گره خوردن تاریخ ریسندگی با تارو پود قالی مشهد روزانه ۲ تا ۶ هزار شهروند از شهربازی پارک ملت مشهد بازدید می‌کنند افزایش‌چشمگیر نماد‌ها و یادمان‌های زیارت در مشهد فارسی‌سازی کارت‌های پرواز به صورت آزمایشی در فرودگاه بین‌المللی مشهد آغاز شد ترافیک سنگین در پیرامون حرم مطهر رضوی (۱۵ تیر ۱۴۰۳) رئیس شورای اسلامی شهر مشهد: مردم باید کمک کنند تا رئیس‌جمهور موفق عمل کند + فیلم عضو شورای اسلامی شهر مشهد: کسانی که رأی ندادند، بدانند که زندگی آن‌ها وابسته به انتخاب دیگران خواهد بود + فیلم شهردار مشهد: حضور مردم نسبت به دور اول انتخابات ریاست جمهوری پررنگ‌تر و پرشورتر است + فیلم
سرخط خبرها

نادیدن مثلث موقعیت، فعلیت و ظرفیت بین‌المللی مشهد

  • کد خبر: ۱۱۲۱۷۳
  • ۲۷ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۰:۰۵
نادیدن مثلث موقعیت، فعلیت و ظرفیت بین‌المللی مشهد
محمدحسین جمال‌زاده - رئیس سابق اداره ارتباطات و همکاری‌های بین‌الملل آستان قدس رضوی

مشهدالرضا ظرفیت‌های مختلفی برای جهان‌شهر بودن و قرار گرفتن در سطحی بین‌المللی داراست. از موقعیت راهبردی‌اش گرفته تا امکانات و فرصت‌هایی که فراروی آن است، همه و همه می‌تواند مشهد در سطحی بین‌المللی بازنمایی کند.

با وجود همه این‌ها، مشهد بین‌المللی دیده نمی‌شود. توضیح آنکه مشهدالرضا خود بین‌المللی است و مردمش هم در ترازی جهان‌شهری رشد مناسبی یافته‌اند، اما تصویری که از آن برساخت می‌شود و ابعادی که از آن بازنمایی می‌شود، نتوانسته است در افقی بین‌المللی قرار بگیرد به گونه‌ای که با شنیدن نام مشهد، گزاره‌های جهان‌شهری درباره آن در اذهان و رسانه‌ها شکل بگیرد.

تصویری که از مشهد در رسانه‌ها و اذهان ساخته می‌شود کمتر بین‌المللی است یا ابعاد بین‌المللی مشهد کمتر در آن نمودار است. اما اصلی‌ترین سؤال این است که علت چیست.

به نظر می‌رسد مهم‌ترین علت این مسئله اطلاعات کم متولیان و مسئولان ملی و محلی از مثلث موقعیت، فعلیت و ظرفیت مشهدالرضاست. مثلث موقعیت، فعلیت و ظرفیت مشهد نه در سطح ملی در کانون سیاست‌گذاری‌ها و تصمیم‌گیری‌هاست و نه در سطح محلی درباره توجه مسئولان و متولیان است.

بیگانگی و بی‌توجهی به اضلاع این مثلث که ماهیت جهان‌شهری و بین‌المللی مشهد را می‌سازند، موجب شده است تصویری مقلوبه از مشهد منعکس شود، تصویری که از واقعیت دور است و از حقیقت فاصله دارد.

برای نمونه، کافی است اقدامات و فعالیت‌های ملی و محلی در سال ۲۰۱۷ که در آن، مشهد به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام برگزیده شده بود، مورد ارزیابی قرار بگیرد تا میزان ادراک ابعاد بین‌المللی مشهد از سوی مسئولان و متولیان مشخص شود.

طلایی‌ترین فرصتی که می‌توانست زمینه بازنمایی تصویری جهان‌شهری و بین‌المللی از مشهد فراهم آورد، در میان بوروکراسی پرپیچ‌وخم اداری میان دستگاه‌های متولی گذشت و نه هیچ کارنامه قابل دفاعی برای مسئولان وقت به جای گذاشت نه هیچ ارزشی به ابعاد بین‌المللی مشهد افزود.

سخن درباره ارزیابی رویداد مشهد ۲۰۱۷ بسیار است و این مجال برای بررسی آن فراخ نیست، اما از میان همه شواهد برای علتی که ذکر آن رفت، یک شاهد کافی است تا عمق ادراک ناقص درباره مثلث موقعیت، فعلیت و ظرفیت بین‌المللی مشهد فهمیده شود.

با اینکه سال‌هاست شمار زیادی از زائران عرب از سراسر جهان اسلام برای زیارت حرم مطهر امام رضا (ع) در مشهد حضور می‌یابند، هنوز تابلو‌های راهنمایی و نام‌گذاری خیابان‌ها و معابر در سطح شهر فاقد زبان عربی است. این در حالی است که بیش از ۸۰ درصد زائران غیرایرانی حرم مطهر امام رضا (ع) را زائران عرب‌زبان جهان اسلام تشکیل می‌دهند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->