وزیر اقتصاد: گزارشی از عادی‌سازی پرونده ایران در FATF به رئیس‌جمهور ارائه کردم درآمد ۶ هزار میلیارد تومانی اینفلوئنسر‌های ایرانی اینستاگرام بسته ۱۷ اقدام بورس برای رشد بازار تا پایان ۱۴۰۳ آخرین وضعیت تولید گاز برای زمستان ۱۴۰۳ پیش‌ بینی قیمت طلا و سکه فردا یکشنبه (۱۵ مهر ۱۴۰۳) هواپیمایی امارات استفاده از «پیجر» را ممنوع کرد ۳ آزمون کشوری توسط سازمان سنجش ۲۰ مهرماه ۱۴۰۳ برگزار می‌شود به‌زودی قیمت خرید تضمینی برنج ابلاغ می‌شود بازگشت دوباره تالار مجازی بورس (۱۴ مهر ۱۴۰۳) آیا زمان واریز مرحله سوم سود سهام عدالت مشخص شد؟ کود‌های کشاورزی بر اساس الگوی کشت شهرستان‌های خراسان رضوی توزیع می‌شود بسیاری از کارگاه‌های مشاغل سخت و زیان‌آور مشمول طرح طبقه‌بندی نیستند قیمت رسمی ۲۰ قلم کالای اساسی اعلام شد برداشت زعفران از مناطق سردسیر خراسان رضوی آغاز شد | هنوز زعفران نوبرانه به بازار عرضه نشده است درخواست جامعه کارگری از مجلس: هرچه سریع‌تر تحقیق در خصوص اموال سازمان تأمین اجتماعی را آغاز کنید پیش‌بینی حجم و نرخ رشد نقدینگی تا پایان سال ۱۴۰۳ ادامه فشار عرضه کنندگان در بورس | گزارش وضعیت بازار سهام (۱۴ مهر ۱۴۰۳) فرونشست در کمین ۳۵۹ دشت کشور شرایط فروش اقساطی X ۵۵ پرو مدیران خودرو با اقساط بلندمدت از امروز (۱۴ مهر ۱۴۰۳) + جزئیات نوسازی ۸ هزار ناوگان حمل‌ونقل عمومی در سال ۱۴۰۲ | اسقاط بیش از ۱۶۰ هزار خودرو در سال ۱۴۰۳ یک پیش‌بینی دیگر از آینده قیمت ارز (۱۴ مهر ۱۴۰۳) «در صورت افزایش حقوق کارگران، کارفرما‌ها کارگران مازاد را اخراج خواهند کرد» یک نظریه اشتباه است با کمتر از ۲۰ میلیون تومان می‌توان گوشی آیفون خرید؟ (۱۴ مهر ۱۴۰۳) توقیف بیش از ۲۰۰ هزار پاکت زعفران تقلبی در چاپخانه‌های مشهد ۹۶ میلیارد دلار فرصت انرژی در کشور از دست رفت
سرخط خبرها

پیامدهای حذف سود مرکب از جرائم بانکی

  • کد خبر: ۱۴۵۱۶
  • ۲۳ دی ۱۳۹۸ - ۱۱:۵۳
پیامدهای حذف سود مرکب از جرائم بانکی
دکتر عباسعلی لطفی استاد اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد
روز گذشته قانون تسهیل تسویه بدهی بدهکاران شبکه بانکی کشـور به شبکه بانکی ابلاغ شد. با ابلاغ این قانون، سود تسهیلات اعطایی و جرائم آن براساس نرخ سود ساده و غیرمرکب محاسبه می‌شود. با توجه به اینکه در چند سال اخیر یکی از مهم‌ترین درخواست‌های فعالان اقتصادی حذف اخذ سود مرکب از جرائم بانکی بوده است، تحقق این خواسته این سؤال را به وجود می‌آورد که این مسئله چه تأثیری بر فضای اقتصادی کشور می‌گذارد؟
در شرایط اقتصادی سخت کنونی که فشار تورم و انباشت بدهی‌های بانکی حاصل از دیرکرد در پرداخت اقساط تسهیلات دریافت شده توسط تولیدکنندگان به بانک‌ها روز‌به‌روز افزایش می‌یابد، بانک مرکزی با اجرای طرح حذف سود مرکب به نوعی سعی دارد علاوه بر کاهش فشار مالی و روانی تحمیل‌شده به مردم و ایجاد رضایت عمومی و رونق در فضای کسب‌وکار به تنش‌های موجود میان مردم و بانک‌ها خاتمه دهد که بی‌شک اجرای چنین طرح‌هایی هم به نفع مردم و هم به نفع بانک‌هاست تا با وصول بخشی از مطالباتشان تأثیر به‌سزایی در چرخه اقتصاد کشور ایفا کنند.
ایران در بین ۱۸۰ کشور جهان تقریبا بالاترین درصد بهره بانکی جهان را دارد، در‌حالی‌که کشور‌های توسعه‌یافته مانند ژاپن ۲ تا ۳ درصد بهره بانکی و سایر کشور‌ها زیر ۷ درصد بهره بانکی پرداخت می‌کنند و دولت‌ها با هدف به جریان انداختن چرخه تولید وام‌هایی با بهره‌های بسیار پایین به تولیدکنندگان پرداخت می‌کنند. با وجود اینکه بهره‌های ۱۸ درصد در اقتصاد جهانی بی‌معناست، در کشور ایران به دلیل جهش‌های تورمی شاهد بهره‌های نجومی در قبال وام تسهیلات هستیم، مسئله‌ای که سبب می‌شود با در نظرگرفتن سود مرکب در عمل نرخ سود به بیشتر از ۲۰ درصد افزایش یابد و تولید غیراقتصادی شود.
با‌این‌حال با توجه به شاخص‌های اقتصادی کشور باید گفت که این طرح‌ها به صورت مسکنی موقت عمل خواهد کرد و در‌صورتی‌که به نکاتی در سیاست‌های آینده اقتصاد کشور توجه نکنیم به همان روال گذشته برمی‌گردیم.
باید به این نکته توجه کرد که تورم یا افزایش سطح عمومی قیمت‌ها نقش تعیین‌کننده‌ای در سیاست‌های بانک مرکزی ایفا می‌کند. وقتی تولیدات در اقتصاد کم باشد ما باید به سمت تعادل مالی در اقتصاد حرکت کنیم، به این صورت که اگر میزان حجم نقدینگی متناسب با حجم تولیدات نباشد، شاهد تورمی خواهیم بود که از سطح تورم جهانی بالاتر است و آسیب این تورم گریبان مردم ضعیف و اقشار حقوق‌بگیر را می‌گیرد، در برابر این حجم تورم دولت می‌خواهد با این سیاست پولی یا حذف سود مرکب مقداری از پول‌های سرگردان را در جامعه کاهش دهد. تنها راه حذف دائمی سودمرکب یا بهره بانکی مهار تورم است، تورمی که در بیش از ۹۵ درصد کشور‌های جهان زیر ۱۰ درصد است، پس راهکار‌های مهارکننده تورم در واقع تأثیر مستقیم در حذف سود‌ها و بهره‌های بانکی دارد که اگر برنامه‌ای در سیاست‌های بانک مرکزی در این خصوص وجود نداشته باشد، دوباره شاهد ظهور بهره بانکی در اقتصاد خواهیم بود.
گزارش خطا
برچسب ها: یادداشت
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->