به گزارش شهرآرانیوز، علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه امشب (پنجشنبه) دوم شهریور ماه در گفتوگویی تلویزیونی درباره پذیرش عضویت ایران در گروه بریکس گفت: پیوستن ایران به بریکس همچون پیوستن ایران به شانگهای در بعد بینالمللی سیاست خارجی دولت سیزدهم است.
باقری همچنین عنوان کرد: جنبه بینالمللی سیاست خارجی دولت سیزدهم مبتنی بر این است که ایران بتواند جایگاه شایسته خودش در مناسبات بینالمللی را پیدا کند و بتواند نقش موثر در ساختارها و سازوکارهای بینالمللی ایفا کند برای اینکه هم منافع جمهوری اسلامی و ملت ایران تامین شود و هم اینکه بتواند ایدههای خودش را در عرصه مناسبات منطقهای و بینالمللی عرضه کند و به ثمر بنشاند.
وی همچنین درباره عضویت ایران در شانگهای عنوان کرد: بیش از ۱۵ سال جمهوری اسلامی ایران در صف پیوستن به سازمان همکاری شانگهای بود. در دولتهای قبل اقدامات متعددی انجام شد برای اینکه ایران به این سازمان همکاری منطقهای بپیوندد.
وی عنوان کرد: عضویت کامل ایران در نشست سران در دهلی نو حلقهای از تکمیل حلقههای مربوط به سیاست همسایگی دولت جمهوری اسلامی ایران بود.
این دیپلمات ارشد ایرانی بیان کرد: ایران علاوه بر روابط دوجانبهاش با کشورهای همسایه و منطقه، در قالب سازمان همکاری شانگهای با روسیه، هند، پاکستان و چند کشور واقع در شمال ایران مثل قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان وارد تعامل سیاسی و امنیتی با منشاء منطقهای و با برد بینالمللی شد.
وی با اشاره به بیش از ۱۵ سال زمان طی شده برای عضویت ایران در شانگهای، گفت: از زمانی که ایران اراده کرد به مجموعه بریکس بپیوندد چقدر طول کشید؟ زمان بسیار کوتاهی این دوره طی شد. این بدان جهت بود که اولا قابلیتهای جمهوری اسلامی ایران برای بازیگران اصلی بینالمللی روشن شد و دوم اینکه ایران ساختارها و سازوکارهای لازم برای هم افزایی با این نوع سازمانهای بینالمللی را در عرصه سیاست خارجی خودش به عینه بروز و نمود داد.
علی باقری ادامه داد: پیوستن ایران به شانگهای نشانگر آن است که ایران در کنار دیگر کشورهای بزرگ و مستقل در دنیا اراده جدی دارند که منافع خودشان را براساس مولفههای درونزا تعقیب کنند و این اراده عملی امروز خود را نشان داده است.
وی گفت که اولین نشست وزرای خارجه کشورهای حوزه خلیج فارس (هشت کشور حوزه خلیج فارس) تحت عنوان مجمع گفتوگوهای منطقهای در سطح وزرای خارجه در نیویورک و در پایان شهریور ماه برگزار میشود و این رهاورد دیگری از سیاست همسایگی است و این زیر ساخت خروج نرم بیگانگان از منطقه را فراهم میکند.
معاون وزیر خارجه در بخش دیگری از حضورش در برنامه صف اول درباره روند آزادی زندانیان ایرانی و آزادسازی داراییهای بلوکه شده ایران در کره جنوبی هم اظهار داشت: طرف آمریکایی میگفت من پولها را به شما نخواهم داد تا زمانی که زندانیهای مدنظرم در ایران آزاد شوند. آمریکاییها پولهای ما را گروگان خواستهای دیگر کرده بودند. ما به آمریکاییها گفتیم زندانی را در مقابل پول مبادله نمیکنیم، ما زندانی را در مقابل زندانی مبادله میکنیم.
وی توضیح داد: تعدادی از هموطنان ما به دلیل انجام فعالیتهای اقتصادی به ناحق در آمریکا دستگیر شدند و آمریکاییها آنها را متهم به دور زدن تحریمها کردند که از نظر همه کشورهای مستقل دنیا حتی اروپاییها، تحریمهای آمریکا غیرقانونی است، ولی آمریکاییها زور میگویند. تعدادی از هموطنان ما گروگان آمریکاییها بودند و ما گفتیم اگر زندانی در ایران دارید که میخواهید آزاد شود، باید آنها را آزاد کنید. در همین چارچوب توافقی شکل گرفت.
باقری ادامه داد: ولی وقتی بحران اوکراین پیش آمد طرف مقابل از نهایی سازی توافق اجتناب کرد. آن زمان میگفتند ما با روسها نمیتوانیم سر یک میز بنشینیم. آنها وقفهای را در روند مذاکرات ایجاد کردند و طبیعتا موضوع آزادسازی پولهای ما هم یک مقداری به محاق رفت.
وی اضافه کرد: ما موضوع را رها نکردیم و از اسفند ۱۴۰۰ که مذاکرات متوقف شد، ما این موضوع را از طریق واسطهها با آمریکاییها پیگیری کردیم و اینکه پولهای ما باید آزاد شود. آمریکاییها از پرداخت حقوق مردم ما سرباز میزدند تا اینکه در اواخر شهریور سال گذشته، آمریکاییها بعد از پیگیریهای زیادی که کردیم، پذیرفتند که خارج از چارچوب توافق رفع تحریمها نسبت به آزادسازی پولهای ما و زندانیان اقدام کنیم. چون زمان گذشته بود و شرایط عوض شده بود، نیاز بود که توافق بروز و بازبینی شود و بر همین اساس مذاکرات غیرمستقیم بین دو طرف شکل گرفت برای اینکه ترتیبات لازم برای انجام کار و آزادسازی پولهای مسدود شده ما در کره جنوبی عملیاتی شود. اغتشاشات پاییز سال گذشته ذهن آمریکاییها را به خاطر اشتباه محاسباتی آنها از مسیر اصلی منحرف کرد، اما خیلی سریع و در اواخر پاییز به مذاکرات برگشتند و مسیر ادامه یافت تا همین اواخر که این امر محقق شد.
معاون وزیر خارجه با بیان اینکه آمریکاییها در اجرا یک مقداری تعلل میکردند، اظهار داشت: به هر حال آمریکاییها در این دوره زمانی مجبور شدند نسبت به آزادسازی پولهای ایران در کره جنوبی اقدام کنند. آمریکاییها علیرغم اینکه در طول مذاکرات و حتی چند ماهی بعد از مذاکرات تاکید ویژه داشتند که آزادسازی پولهای ایران صرفا بعد از احیای برجام محقق خواهد شد.اما فرآیند دیپلماتیک ایران، شرایط را به گونهای سامان داد که آمریکاییها مجبور شدند از حرف خود عقب نشینی کنند و خارج از چارچوب توافق پولهای ایران را آزاد کنند و مسیر آزادی زندانیان مسیر خود را طی خواهد کرد.
منبع: فارس