به گزارش شهرآرانیوز، سیاستهای ارزی دولت اگرچه کاهش واردات و بهبود تراز تجاری را رقم زد، اما نحوه تعرفهگذاری برای کالاها به خصوص تفاوت نرخ واقعی و گمرکی زعفران صادراتی ضمن اینکه به واقعی بودن ارزش صادرات لطمه وارد میکند، تجار را برای رفع تعهد ارزی نیز با مشکل جدی مواجه کرده است.
ارزش هر کیلو زعفران صادراتی در سامانه گمرک هزارو ۲۰۰دلار ثبت شده است. این در حالی است که ارزش واقعی هر کیلو زعفران صادراتی استان حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰دلار است، اما در سامانه گمرک هزارو ۲۰۰دلار ثبت شده است. این تفاوت قیمتی دو پیامد مهم دارد؛ اول اینکه میزان واقعی صادرات استان دچار نقص میشود، زیرا میزان واقعی زعفران سه چهارم ارزش ثبتشده در دادههای گمرک است و این موضوع برای برخی دیگر از کالاها رخ داده است و این یعنی باید درنظر بگیریم که میزان واقعی صادرات استان نسبت به آنچه گمرک اعلام میکند، کمتر خواهد بود. پیامد دوم و ضدصادراتی این مسئله، رفع تعهد ارزی صادرکنندگان است. وقتی ارزش یک کالا در تعرفه گمرک هزارو۲۰۰دلار ثبت میشود، صادرکننده باید بر مبنای ارزش هزارو۲۰۰دلاری درخصوص رفع تعهد ارزی اقدام کند؛ یعنی درحالیکه صادرکننده به طور مثال، صدکیلو زعفران به ارزش ۷۰۰دلار بابت هرکیلو صادر کرده، در مجموع ۷۰هزار دلار زعفران صادر کرده است، اما برای رفع تعهد ارزی باید بابت هرکیلو زعفران هزارو ۲۰۰دلار رفع تعهد کند که در مجموع معادل ۱۲۰هزار دلار خواهد بود؛ یعنی صادرکننده درحالیکه ۷۰هزار دلار صادرات داشته است، باید بر مبنای ۱۲۰هزار دلار رفع تعهد کند که این عدد نه میزان واقعی صادرات است و عاملی ضدصادرات خواهد بود.
به گفته غلامرضا میری این اختلاف بین صادرکننده و بانک مرکزی باید برطرف شود. تاوقتیکه این اختلاف وجود دارد ما شاهد افزایش قاچاق این محصول خواهیم بود و روزبهروز هم بیشتر خواهد شد. مسلما بانک مرکزی، سازمان توسعه تجارت، جهاد کشاورزی و سازمان صمت باید فکری برای این موضوع بکنند که زعفران به صورت قاچاق و بیکیفیت از کشور خارج نشود.
وی افزود: حدود یک ماه دیگر که زعفران جدید وارد بازار میشود باید برای این موضوع برنامهریزی شود. اگر فکری نشود همانطور که صادرکنندگان تا الان کنار زده شدند و شاهد حضور قاچاقچیان به جای آنها هستیم، این روند ادامه خواهد داشت.
به گزارش شهرآرانیوز، تعهد ارزی برای صادرکننده در بیشتر محصولات صادراتی به عنوان یک چالش مطرح است. اما این چالش به گفته کارشناسان برای زعفران بیشتر است. چندی پیش تعهد ارزی صادرات فرش دستباف تا سه سال برای صادرات ایندسته محصولات لغو شد. اگر چه که هنوز عملیاتی نشده است، اما به گفته کارشناسان، عملیاتی شدن لغو تعهد ارزی تاثیر ۲۰درصدی را در رفع مشکلات فرش دستباف که روند نزولی صادرات را در سالهای گذشته داشته است، رقم میزند.