حمیدرضا علیزاده رضایی در گفتگو با خبرنگار شهرآرانیوز با اشاره به این جشنواره گفت: توانبخشی مبتنی برجامعه CBR راهبردی است در درون برنامه توسعه جامعه کشور، به منظور ارایه خدمت توانبخشی، کاهش فقر، برابری فرصتها و فراگیر سازی اجتماعی همه افراد دارای معلولیت است که از طریق تلاشهای مشترک خود افراد دارای معلولیت، خانوادههای آنان، جوامع و سازمانها و سایرخدمات دولتی و غیر دولتی، در زمینه سلامت، آموزش، اشتغال، اجتماعی توانمندی انجام میشود.
وی ادامه داد: در راستای اجرای برنامه cbr یک چها چوب پیشنهادی توسط سازمان بهداشت جهانی تهیه گردیده که شامل پنج مولفه کلیدی سلامت، آموزش، معاش، اجتماعی و توانمندسازی است و در هر یک از این مولفهها پنج جزء وجود دارد چهار مولفه اول مربوط به بخشهای کلیدی توسعه است که بیانگر تمرکز رویکرد چند بخشی در CBR میباشد. آخرین مولفه مربوط به توانمندسازی فرد معلول، خانوادههای آنان و جامعه است که مبنایی برای حصول اطمینان از دسترسی افراد دارای معلولیت به تمام بخشهای توسعه و بهبود کیفیت زندگی و لذت بردن از حقوق بشر است.
علیزاده افزود: بازیهای بومی محلی با هدف ارتقا ِ سطح سلامت و توانمندیهای جسمانی، روانی و اجتماعی افراد دارای معلولیت (دارای آسیب بینایی، شنوایی، جسمی حرکتی، صوت و گفتار، ذهنی و سالمندان) و در اجرای مولفه سلامت و توانمندسازی برای افراد ساکن روستا اجرای میشود. همچنین اجرای بازیهای بومی محلی باعث افزایش سطح مشارکت افراد دارای معلولیت در فعالیتهای اجتماعی و ارتباط با دوستان و همسالان، افزایش سطح دسترسی افراد دارای معلولیت روستایی به دانش فنی و تجهیزات ورزشی، پیشگیری از تشدید معلولیت و عوارض ناشی از آن در افراد دارای معلولیت، کاهش هزینههای درمانی افراد دارای معلولیت میشود.
معاون امور توانبخشی اداره کل بهزیستی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: استان خراسان رضوی پیشرو در اجرای بازهای بومی محلی در کشور میباشد. به صورتیکه حدود ۳۰ مرحله بازیها بومی محلی به مناسبتهای مختلف برای سالمندان و سایر افراد دارای معلولیت در شهرستانها برگزار گردیده است.
وی یادآور شد: درسال ۱۳۹۸ اولین دوره جشنواره بازیهای بومی محلی استانی در شهر مشهد برگزار گردید. در سال ۱۴۰۲ با عنایت به تفاهم نامه مشترک سازمان بهزیستی کشورو وزارت ورزش و جوانان و و پیرو جلسات کارشناسی با فدراسیون ورزش روستایی و عشایری و بازیهای بومی محلی برای برگزاری جشنواره بازیهای بومی محلی در برنامه توانبخشی مبتنی برجامعه جهت اجرای بازیهای بومی محلی در ۱۲ آذر برنامه ریزی گردید.. پس از ابلاغ به استانها مراحل انتخاب ۷ شهرستان نیشابور، مشهد، کاشمر، تربت حیدریه، گناباد، بجستان و خلیل آباد صورت گرفت.
گفتنی است؛ جشنواره استانی با حضور برگزیدگان ۷ شهرستان و با حضور ۸۴ نفر معلول با همکاری اداره کل ورزش و جوانان و همکاری فدراسیون ورزش روستایی و بازیهای بومی محلی در سالن علی حمیدی آسایشگاه فیاض بخش مشهد برگزار شد و برگزیدگان استانی به صورت ۶ نفر خانم و ۶ نفر آقا در هر بازی به رقابتهای کشوری معرفی خواهند شد.