به گزارش شهرآرانیوز، از شیوع کرونا به بعد برخی خانوادهها از اینکه فرزندشان دائم سرماخورده است گله دارند. از نظر آنها گویی بیماری فرزندشان هرگز خوب نمیشود، درحالی که متخصصان کودک بر این باورند سیستم ایمنی کودکان ضعفی ندارد، بلکه با شیوع بیماری ویروسی کرونا، تعداد ویروسها یا به عبارتی زیرسویههای کرونا زیاد شده است. به طوی که هرچند هفته یک بار شاهد شیوع ویروس جدیدی هستیم. فرض کنید یک کودک دبستانی از هم کلاسی اش که نشانههای تب و سرفه دارد، بیماری را میگیرد.
از آنجا که هر بیماری سرماخوردگی به طور تقریبی یک هفته طول میکشد و گاهی آثار آن تا دو هفته ادامه دارد، در این مدت درگیر بیماری و پیامدهایش میشود. بعد از آن هم ممکن است کودک، ویروس بعدی را دریافت کند و این طور به نظر برسد که بهبود پیدا نکرده است.
از طرفی در هر مراجعه، پزشک هم توضیح میدهد که بیماری ویروسی است، ولی اینکه کرونای خفیف یا آنفلوانزا یا امیکرون یا هر ویروس دیگری است خیلی تشخیص دادنی هم نیست. برای همین در مطلب پیش رو به دلایلی که انتقال ویروس را در هوای سرد راحتتر میکند و همچنین به عفونتهای رایج فصل سرما و راههای مقابله با آن اشاره میکنیم.
به طور کلی ماندگاری ویروسها در روزهای سرد سال بیشتر است، ولی اینکه به چه دلایلی ماندگارترند، در ادامه توضیح میدهیم.
هوای سرد غشای خارجی ویروس آنفلوانزا را تغییر میدهد و آن را محکم تر، لاستیکیتر و مقاومت این پوشش، انتقال ویروس را از فردی به فرد دیگر آسانتر میکند.
فقط سرمای هوا سبب مقاومت ویروس نمیشود، بلکه هوای خشک هم به ویروس آنفلوانزا کمک میکند تا مدت بیشتری عفونی بماند.
استنشاق هوای سرد ممکن است بر پاسخ ایمنی دستگاه تنفسی تأثیر منفی بگذارد و سبب شود ویروسها راحتتر نفوذ کنند. به همین دلیل استفاده از شال گردن روی بینی و دهان توصیه میشود.
خورشید منبع اصلی ویتامین D و برای سلامت و ایمنی بدن ضروری است، ولی افراد در زمستان نور خورشید کمتری دریافت میکنند. همچنین فعالیت بدنی افراد در زمستان کم میشود که این موضوع هم اثر منفی بر عملکرد سیستم ایمنی میگذارد.
هوای سرد، چشمها و غشاهای مخاطی بینی و گلو را خشک میکند و با توجه به آنکه ویروسهای آنفلوانزا و سرماخوردگی از راه استنشاق وارد بدن میشوند، ویروس میتواند راحتتر به این محلهای عبورِ آسیب دیده و خشک متصل شود.
در روزهای سرد افراد بیشتر وقتشان را در خانه و سایر مکانهای سرپوشیده میمانند که این شرایط هم به معنای تماس نزدیکتر با دیگران و گسترش ویروس هاست.
تب یا لرز، سرفه، تنگی نفس یا دشواری در تنفس، خستگی، دردهای عضلانی یا درد بدن، سردرد، از دست دادن حس چشایی یا بویایی، گلودرد، احتقان یا آب ریزش بینی، حالت تهوع یا استفراغ و اسهال.
عطسه، گرفتگی بینی، آب ریزش بینی، گلودرد، سرفه، چکیدن مخاط بینی در گلو، چشمان اشک آلود و تب (چندان در سرماخوردگی رایج نیست)
آب ریزش بینی، کم شدن اشتها، سرفه، عطسه، تب و خس خس سینه.
تب یا احساس تب و لرز، سرفه، گلودرد، آب ریزش یا گرفتگی بینی، دردهای عضلانی یا درد در بدن، سردرد و خستگی، اسهال و استفراغ (در کودکان شایعتر از بزرگ سالان است)
بهترین راه تشخیص، کمک گرفتن از آزمایش است. سرعت ابتلا به بیماری هم برای تشخیص آن اهمیت بالایی دارد. متخصصان میگویند سرماخوردگی به تدریج شروع میشود، ولی آنفلوانزا گاهی ناگهان به سراغتان میآید. بنابراین، اگر زمانی احساس کردید که ناگهان به شدت بیمار شده اید، احتمالا آنفلوانزاست، هرچند که تشخیص نهایی با پزشک است.
تشخیص سرماخوردگی معمولی و آراِس وی هم ممکن است دشوارتر باشد، ولی تأثیر این بیماری بر سیستم تنفس میتواند سرنخ خوبی باشد. سرماخوردگی ممکن است با خارش گلو و سپس آب ریزش بینی شروع شود. نشانههایی که معمولا به بالای گردن محدود است.
به این معنی که در سرماخوردگی احتمال دارد با گلودرد، گرفتگی بینی و آب ریزش چشم روبه رو شوید. آراِس وی هم میتواند با همین نشانهها به سراغتان بیاید با این تفاوت که خس خس مکرر سینه نشانه آلودگی بدن با این ویروس تنفسی است. کووید۱۹ هم در آغاز میتواند تا اندازهای شبیه سرماخوردگی باشد و کم کم سبب از دست دادن حس بویایی و چشایی شود که در دوره شروع همه گیری کووید۱۹ بسیار شایع بود.
افرادی که در گروههای پرخطر قرار دارند با یافتن نشانههایی که گفته شد باید در کوتاهترین زمان به پزشک مراجعه کنند، زیرا با استفاده از روش درمانی مناسب و داروهای مؤثر، روند بهبودی را فوریتر پشت سر میگذارند.
ماست یک ماده غذایی پرطرف دار است که کودکان تمایل زیادی به مصرف آن دارند. توصیه میشود در کنار وعدههای غذایی خانواده، ماست بگذارید تا به تقویت سیستم ایمنی و سلامت دستگاه گوارش خود کمک کنید. متخصصان تغذیه بر این باورند که افزایش مصرف ماست با کاهش نشانگرهای زیستی در گردش التهاب مزمن مرتبط است. همچنین مصرف ماست میتواند از عفونت جلوگیری کند و بیماریهای گوارشی را بهبود بخشد. ماست منبع غنی کلسیم، فسفر، پتاسیم، ویتامین آ، ویتامین ب ۲ و ویتامین ب ۱۲ است و میتواند پروتئینهای با ارزش بیولوژیکی بالا و اسیدهای چرب ضروری را هم فراهم کند.
بیشتر وقتها بیماری در یک خانواده از سوی یکی از اعضا که در محیطهای پررفت وآمد بیشتری است، شیوع پیدا میکند. دانش آموزان همان اعضای خانه هستند که بیشتر باید مراقب سلامتی خود باشند تا بیماری را از کلاس و مدرسه به خانه منتقل نکنند. از راههای پیشگیری آنفلوانزا در مدرسهها میتوان به این چند مورد اشاره کرد: