گلایه مردم از قطعی‌های مکرر برق در حاشیه شهر مشهد | خاموشی‌های نامنظم! آیا ماسک‌های N۹۵ در هوای آلوده موثر هستند یا نه؟ بررسی چالش های دارویی کشور (۶ دی ۱۴۰۳) آخرین وضعیت تب دنگی در کشور (۶ دی ماه ۱۴۰۳) سیگار کشیدن در نوجوانی به قلب آسیب می‌رساند آیا شیوع آنفلوآنزا افزایشی است؟ لزوم ایمن‌سازی شهر در برابر زلزله اجرای نافرجام طرح پزشک خانواده در شهر مشهد اولویت جدید حج تمتع اعلام شد (۶ دی ۱۴۰۳) قتل هم‌اتاقی به خاطر آب خوردن با پارچ! اعتراف به قتل پسر ناپدیدشده بعد از کشف جسد در رودخانه زمان ثبت نام جدید وام ضروری ۳۰میلیون تومانی بازنشستگان کشوری اعلام شد ورود سامانه بارشی به کشور از فردا (۷ دی ۱۴۰۳) | تداوم آلودگی هوا در شهر‌های بزرگ + فیلم توسعه نامتوازن در همکاری‌های بین‌المللی موجب غفلت از کشورهای هم زبان شده است ایران فرهنگی؛ از رودکی تا نسل جدید، میراثی که باید زنده بماند رودکی؛ گنجینه‌ای برای تحکیم پیوند‌های فرهنگی ایران و تاجیکستان ضرورت بهره‌گیری از فرصت‌های فرهنگی مشترک ایران و آسیای میانه سفیر تاجیکستان در ایران: رودکی، حلقه پیوند فارسی‌زبانان است وضعیت قرمز عمومی اختتامیه نخستین همایش «رودکی و پیوند‌های فرهنگی ایران و تاجیکستان» برگزار شد رییس نظام پزشکی مشهد: آمار مرگ‌های ناشی از آلودگی هوا نگران کننده است ضرب‌وشتم پرستار در بیمارستان قائم(عج) مشهد، این بار توسط پزشک بانوی وزرشکار مشهدی به چهار بیمار زندگی دوباره بخشید (۵ دی ۱۴۰۳) پروژه جایگزین یک باب مدرسه سنگی در خراسان رضوی ۹۴ درصد پیشرفت فیزیکی دارد هواشناسی خراسان رضوی در پی آلودگی هوا هشدار نارنجی صادر کرد (۵ دی ۱۴۰۳) تاخیر طولانی پرواز تهران به مشهد به علت برخورد خودرو به هواپیما روی باند (۵ دی ۱۴۰۳) درباره خواص بی‌شمار کدو حلوایی | نارنجی پرخاصیت ویدئو | چند توصیه خودمراقبتی در روز‌های آلودگی هوا نارضایتی مردم از کاهش ساعت کاری کارمندان | ادارات در خواب نیم‌روزی! دستگیری زنی که از ۲ فرزندش برای پوشش فروش مواد مخدر استفاده می‌کرد | زندان، انتهای عشق شیرین و فرهاد پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (چهارشنبه، ۵ دی ۱۴۰۳) | ورود سامانه بارشی از بعدازظهر شنبه
سرخط خبرها

شدیدترین بحران آبی در دشت کهن مشهد

  • کد خبر: ۲۴۱۲۹۹
  • ۰۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۲:۱۷
شدیدترین بحران آبی در دشت کهن مشهد
آب در دشت مشهد بسیار بیمار و زمین‌گیر شده و نفس‌های آخرش را می‌کشد. باید هوایش را داشته باشیم که بی‌آبی، مرگ و نابودی است.

روز‌های داغ مرداد‌ماه آغاز شده است. به گفته کارشناسان هواشناسی، امسال تابستان داغ‌تری را از سر می‌گذرانیم. آب در دشت مشهد بسیار بیمار و زمین‌گیر شده و نفس‌های آخرش را می‌کشد. باید هوایش را داشته باشیم که بی‌آبی، مرگ و نابودی است. محدوده مطالعاتی مشهد فضای مستطیل‌گونه‌ای بین دو رشته کوه هزار‌مسجد در شمال و بینالود در جنوب است. گستره آن بیش از ۶ هزار کیلومتر‌مربع است که نزدیک به نیمی از آن دشت است. مشهد پس از تهران، دومین کلان‌شهر ایران است. جمعیت آن نزدیک به ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر است.

در سال، نزدیک به ۳۰‌میلیون نفر هم به آن رفت‌وآمد می‌کنند. در دشت مشهد نزدیک به ۶۰‌درصد جمعیت، ۷۵ درصد صنعت و بیش از ۹۰ درصد مراکز‌های خدماتی، بهداشتی، درمانی و بازرگانی استان مستقر شده است. افزایش بی‌حساب‌و‌کتاب جمعیت شهر و جانمایی شهرک‌های صنعتی و کارخانه‌ها و شهر گلبهار در نیمه غربی دشت بر روی آبخوان زیرزمینی، اسراف بیمارگونه آب شرب و بهداشت، کشاورزی، صنعت، پایین‌بودن بهره‌وری آب و روند فزاینده آلودگی آن، دشت مشهد را با بدترین بحران در تاریخ کهنش روبه‌رو کرده است.

 در این دشت سطح آب زیرزمینی هر سال کاهش می‌یابد، حجمی از آبخوان زیرزمینی نابود می‌شود، آب و خاک شور می‌شوند، آب‌دهی چشمه‌ها، کاریز‌ها و چاه‌ها کم می‌شود، زمین نشست می‌کند و شکاف می‌خورد، پایداری راه‌ها، راه‌آهن، فرودگاه، خط‌های جابه‌جایی انرژی و آب و ساختمان‌ها و هرچه از گذشته‌های دور تاکنون ساخته‌ایم تهدید می‌شود و در ناحیه فرونشست خاک‌های بارور کشاورزی به کانون‌های ریزگرد و گرد‌و‌غبار تبدیل می‌شود.

در محدوده مطالعاتی مشهد، خشک‌سالی‌های بسیار شدید و گسترده، پیامد‌های ویرانگر گرم‌شدن زمین و رفتار‌های دور از همزیستی کشور افغانستان، شدت ورشکستگی آبی و پیامد‌های مرگ‌بار و برگشت‌ناپذیرش و کمبود شدید آب آشامیدنی و بهداشتی را دو‌صد‌چندان کرده است. 

مدیریت و تأمین آب در سال‌های گذشته با خشک‌سالی کم‌نظیر و بسیار شدید و کمبود شدیدتر اعتبار و بی‌اخلاقی‌ها، با همه نقد‌های منصفانه و عادلانه‌ای که بر آن هست، کاری کارستان بود. به همه آنان که چنین‌کار بزرگی را به سرانجام رساندند، دست‌مریزاد و خسته‌نباشید می‌گویم. ما سال‌هاست که نه آب زمین که خونش را می‌خوریم! آب‌خوان زیرزمینی را نابود می‌کنیم تا بیش از ۶۰‌درصد گستره دشت مشهد، زیر پا و پی خانه‌مان، فرو بنشیند. 

کج‌راهه‌ای که می‌رویم، پایانش دشتی سوخته و فرهنگ و تمدنی نابود‌شده و «عبرت دیگران» خواهد بود. تنها گزینه ممکن، کاهش مصرف و افزایش بهره‌وری آب است. باید دست در دست هم، دشت مشهد و «قطعه‌ای از بهشت» را نجات دهیم. ما می‌توانیم و «در کار خیر حاجت هیچ استخاره نیست.»

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->