پیش‌بینی بارش برف و باران در بیشتر نقاط کشور (۷ دی ۱۴۰۳) پرواز مشهد - نجف ناچار به فرود اضطراری شد| ماجرا چه بود؟ وزیر علوم در مشهد: قطعی برق تحصیل دانشجویان را هم مختل کرده است | باید به دنبال تحصیل و آموزش مجازی دانشجویان باشیم نفقه چیست و به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟ انتقال آب از هزارمسجد به مشهد | چالش ادامه‌دار + فیلم واکنش متفاوت وزارت آموزش و پرورش به رقص دانش‌آموزان بابلی زلزله کاشمر در استان خراسان رضوی را لرزاند (۶ دی ۱۴۰۳) مراقبت‌های تغذیه‌ای در پیشگیری از بیماری‌های تنفسی کمبود یُد چه علائمی دارد؟ بدون تجویز پزشک، دارو مصرف نکنیم؛ حتی یک مسکن ساده نکات ایمنی استفاده از آسانسورها در شرایط احتمالی قطع برق | مراقب سُریدن آسان‌­سُرها باشید فشار مالیاتی از روی پزشکان برداشته می‌شود پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (پنجشنبه، ۶ دی ۱۴۰۳) | بهبود کیفیت هوا از اوایل هفته آینده قطع داروی بیماران دیابتی بسیار خطرناک است گلایه مردم از قطعی‌های مکرر برق در حاشیه شهر مشهد | خاموشی‌های نامنظم! استفاده از ماسک‌های N۹۵ در هوای آلوده، کمک‌کننده است یا نه؟ بررسی چالش‌های دارویی کشور (۶ دی ۱۴۰۳) آخرین وضعیت تب دنگی در کشور (۶ دی ماه ۱۴۰۳) سیگار کشیدن در نوجوانی به قلب آسیب می‌رساند آیا روند شیوع آنفلوانزا افزایشی است؟ لزوم ایمن‌سازی شهر در برابر زلزله اجرای نافرجام طرح پزشک خانواده در شهر مشهد اولویت جدید حج تمتع اعلام شد (۶ دی ۱۴۰۳) قتل هم‌اتاقی به خاطر آب خوردن با پارچ! اعتراف به قتل پسر ناپدیدشده بعد از کشف جسد در رودخانه زمان ثبت نام جدید وام ضروری ۳۰میلیون تومانی بازنشستگان کشوری اعلام شد ورود سامانه بارشی به کشور از فردا (۷ دی ۱۴۰۳) | تداوم آلودگی هوا در شهر‌های بزرگ + فیلم توسعه نامتوازن در همکاری‌های بین‌المللی موجب غفلت از کشورهای هم زبان شده است ایران فرهنگی؛ از رودکی تا نسل جدید، میراثی که باید زنده بماند رودکی؛ گنجینه‌ای برای تحکیم پیوند‌های فرهنگی ایران و تاجیکستان ضرورت بهره‌گیری از فرصت‌های فرهنگی مشترک ایران و آسیای میانه سفیر تاجیکستان در ایران: رودکی، حلقه پیوند فارسی‌زبانان است
سرخط خبرها

ازدواج‌های فامیلی و وجود برخی فرهنگ‌ها، در شیوع بیماری‌های ژنتیکی نقش مهمی دارد

  • کد خبر: ۲۵۰۸۴۵
  • ۲۵ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۰:۳۴
ازدواج‌های فامیلی و وجود برخی فرهنگ‌ها، در شیوع بیماری‌های ژنتیکی نقش مهمی دارد
استاد گروه ژنتیک دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: از دلایل مهم شیوع برخی بیماری‌های ژنتیکی در کشور، بالابودن میزان ازدواج‌های فامیلی در مناطقی از کشور است و همینطور وجود برخی فرهنگ‌ها که سقط جنینِ دارای ناهنجاری‌های ژنتیکی را علیرغم وجود حکم شرعی آن نمی‌پذیرند.

به گزارش شهرآرانیوز، دکتر طیبه حمزه لویی، ضمن اشاره به طیف مختلف بیماری‌های ژنتیکی گفت: به طور کلی بیماری‌های ژنتیکی به چهار دسته تقسیم می‌شوند و شامل بیماری‌های تک ژنی (که کار‌های تشخیصی برای آنها انجام می‌شود)، بیماری‌های کروموزومی، بیماری‌های چند ژنی یا مولتی فاکتوریال که هم محیط و هم ژنتیک خانواده در آن دخیل است مانند بیماری دیابت، چاقی و؛ و همین طور سرطان‌های ارثی مثل سرطان پستان، سرطان روده و... می‌باشد.

وی ادامه داد: بیشترین بیماری‌هایی که آزمایشگاه ژنتیک در رابطه با آنها کار می‌کند، بیماری‌های تک ژنی مثل تالاسمی، SMA، دوشن و فیبروز کیستی است که جزو بیماری‌های تک ژنی هستند و به آنها ختلالات مندلی هم گفته می‌شود.

دکتر حمزه لوئی علت شیوع این بیماری‌ها در کشور ایران را نسبت به سایر کشورها، وجود شرایط فرهنگی خاص و کثرت ازدواج‌های خویشاوندی دانست و افزود: ازدواج‌های فامیلی سبب می‌شود که بیماری‌های ژنتیکی از فراگیری بیشتری در کشور برخوردار باشند و تفاوت هم نمی‌کند که این ازدواج‌ها در کدام منطقه از ایران باشد.

وی همچنین گفت: در حال حاضر مردم برخی مناطق کشور، به دلیل اعتقادات و فرهنگی که دارند، با سقط جنینی که مشکل ژنتیکی دارد، مخالف اند و لذا اگر قبل از زایمان به فرد گفته شود، که لازم است جنین به دلیل ناهنجاری‌های ژنی سقط شود، فرد نمی‌پذیرد در صورتی که مجوز سقط در جمهوری اسلامی برای جنین مشکل‌دار، قبل از چهار ماهگی دوره بارداری وجود دارد.

دکتر حمزه لوئی در تکمیل این سخن افزود: تشخیص‌ها معمولاً در هفته ۱۰ تا ۱۲ انجام می‌شود و بنابراین خیلی زودتر از اینکه روح در جنین دمیده شود، می‌توان بیماری را تشخیص داد تا در صورت مشکل داشتن سقط انجام شود، ضمن اینکه بسیاری از بیماری‌ها اگر در بدو تولد تشخیص ژنتیکی داده شود، می‌تواند تحت درمان قرار گیرد و عوارض بیماری از بین برود.

وی علت عدم مراجعه بسیاری از خانواده‌ها به مراکز تشخیص ژنتیکی را هزینه بالای این خدمات و عدم همکاری بیمه‌ها در پوشش دادن خدمات مذکور دانست وگفت: به دلیل گران بودن تست‌های ژنتیکی، مردم نمی‌توانند این آزمایش‌ها را به راحتی انجام دهند و در این شرایط دولت و بیمه‌ها باید پای کار باشند و خدمات را پوشش دهند، در واقع خدمات عمومی باید برای همه مردم باشد و از تکرار تست‌ها که بار هزینه بیماران را دوچندان می‌کند پیشگیری شود، همچنین اگر در یک فامیل، بیماری ژنتیکی شناسایی و جهش ژنتیکی که علت آن بیماری است هم شناخته شود، برای همه افراد فامیل که به نوعی ارتباط خونی با بیمار دارند همان جهش تشخیص را می‌توان ارائه کرد.

استاد گروه ژنتیک دانشگاه تاکید کرد: یک سیستم دولتی باید در صدد این باشد که در دراز مدت بیماران ژنتیکی و به طور کلی بیماران در جامعه کمتر شوند و سیستم بهداشتی نیز پیشگیری کند تا این بیماری‌ها ریشه کن شده یا کاهش یابند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->