به گزارش شهرآرانیوز؛ هشت سال قبل بود که دکتر حمید درفشی، نماینده وقت وزیر بهداشت در کمیته واگذاری خدمات دیالیز به بخش خصوصی در کشور، از رایگان بودن خدمات بیماران دیالیزی در بخشهای دولتی و خصوصی خبر داد. از آن زمان تاکنون ارائه این خدمات رایگان است و بیمهها باید براساس مصوبه دولت، ۱۰۰درصد این هزینهها را به مراکز دولتی و غیردولتی پرداخت کنند، اما وقفه چندماهه پرداخت این مبالغ سبب شده است تعدادی از مدیران مراکز غیردولتی دیالیز در مشهد و دیگر شهرستانهای خراسانرضوی بهخاطر مشکلات مالی به راهکارهایی همچون تعطیل شدن این مراکز بیندیشند؛ برای درک اهمیت فعالیت این مراکز غیردولتی، نگاهی به آمار و ارقام میاندازیم.
براساس آمار انجمن صنفی کارفرمایان مراکز دیالیز غیردولتی خراسانرضوی، بیش از ۹۰ درصد بیماران دیالیزی استان، برای انجام دیالیز به مراکز غیردولتی مراجعه میکنند. اهمیت این مسئله سبب شد برخی مدیران این مراکز غیردولتی را دور یک میز جمع کنیم تا از مشکلاتشان بگویند. میزبان هم دفتر انجمن صنفی کارفرمایان مراکز غیردولتی دیالیز استان است که در درمانگاه اباعبدا... قرار دارد.
دکتر حمید طراوتی، مدیر مرکز تخصصی داخلی سبز درمان گستر، صحبت را آغاز میکند. او به تورم سنگین اشاره و بیان میکند: تورم باعث شده است قیمت تجهیزات و وسایل مرتبط با دیالیز روزانه افزایش یابد. افزایش نرخ تورم حتی سبب شده است دولت نتواند به موقع بودجهها را برنامه ریزی کند و در حوزه اقتصاد ثبات مالی داشته باشد، با این حال ابتدای هر سال وزارت بهداشت تعرفههای مرتبط با جلسات دیالیز بیماران و تجهیزات خریداری شده را به دانشگاههای علوم پزشکی و مراکز مرتبط اعلام میکند، غافل از اینکه نه تنها به علت افزایش نرخ تورم، تعرفه تمام این موارد روزبه روز افزایش مییابد، بلکه هزینه غذا، میان وعده و صبحانهای هم که به بیماران دیالیزی داده میشود، رو به افزایش است.
او با بیان اینکه کمبود دارو ازجمله سرم و سرنگ، جزو دغدغههای عمومی مراکز غیردولتی دیالیز در کشور و خراسان رضوی است، ادامه میدهد: اگر ما نتوانیم هزینههای جاری این مراکز و بیماران دیالیزی را پرداخت کنیم، علاوه بر ایجاد مشکلات مالی، به بیماران نیز مشکلات بیشتری را تحمیل میکنیم.
دکتر طراوتی با تأکید بر اینکه در مرکز تخصصی داخلی سبزدرمان گستر ۲۷ دستگاه دیالیز فعال است و بیماران در سه شیفت در این مرکز، دیالیز خود را انجام میدهند، یادآوری میکند: در این مرکز علاوه بر فعالیت پزشکان متخصص و عمومی، متخصص بیهوشی و تعدادی از پرستاران نیز فعالیت میکنند؛ زیرا علاوه بر دیالیز، اقدامات آندوسکوپی و فعالیتهای مرتبط با درمان بیماریهای داخلی نیز انجام میشود، با این همه اگر سازمانهای بیمه به موقع هزینهها را پرداخت نکنند، علاوه بر ایجاد مشکل در دیالیز بیماران، پرداخت حقوق کارکنان این مرکز نیز با مشکلات بی شماری روبه رو میشود.
دکتر سهیل نوروزی نیز که مدیر مرکز «سپهر سلامتی» در قوچان است، مهمترین مشکل مراکز دیالیز غیردولتی را پرداخت نشدن به موقع مبالغ دیالیز بیماران توسط سازمانهای بیمه گر بیان میکند و میگوید: مدیران و کارکنان مراکز غیردولتی دیالیز، هیچ گونه هزینهای از بیماران برای استفاده از تجهیزات، غذای رایگان و آزمایشهای آنها دریافت نمیکنند، درحالی که هزینه هر جلسه دیالیز با احتساب همه این خدمات ۳میلیون تومان میشود. این هزینه را باید سازمانهای بیمه گر به طور ۱۰۰درصد پرداخت کنند، اما آنها نیز هفت ماه دیرتر این مبالغ را پرداخت میکنند.
به گفته او، در مرکز سپهر سلامتی قوچان، ۹دستگاه دیالیز در سه شیفت فعال است که بیماران از این دستگاهها استفاده میکنند و یک سوم بیماران دیالیزی قوچان در این مرکز، دیالیز خود را انجام میدهند، دوسوم بیماران نیز برای انجام دیالیز به بیمارستان این شهرستان مراجعه میکنند. در صورت تعطیلی این مرکز، شرایط برای ۱۲۰ تا ۱۳۰بیمار دیالیزی قوچان برای انجام دیالیز سختتر میشود، اما اگر پرداخت هزینهها ازسوی سازمانهای بیمه به همین منوال باشد، شرایط مالی برای مدیران و کارکنان مراکز غیردولتی دیالیز نیز سخت میشود.
آن طور که دکتر نوروزی بیان میکند، فقط دو شرکت فروش تجهیزات دیالیز در کشور وجود دارد که آنها هم با هر قیمت و شرایطی که میخواهند، تجهیزات را میفروشند. این شرکتها هم فروش خود را به صورت نقدی انجام میدهند و هم هرچندماه یک بار، قیمتها را افزایش میدهند.
او میگوید: دستگاههای دیالیزی که از دولت مجوز گرفته اند، ایرانی هستند که بیماران از کیفیت آنها رضایت چندانی ندارند؛ از سوی دیگر دولت مجوز ورود دستگاه خارجی را نمیدهد، از این رو تعدادی از مراکز غیردولتی دیالیز اقدام به خرید تجهیزات دسته دوم میکنند که آن هم مشکلات خاص خود را دارد.
«هر جلسه دیالیز بسته به اینکه بیمار چقدر تاب درد داشته باشد، بین سه تا چهار ساعت طول میکشد». این جمله را دکتر مرتضی بیضایی، دبیر انجمن صنفی کارفرمایان مراکز دیالیز غیردولتی خراسان رضوی، بیان و اضافه میکند: هر بیماری که برای دیالیز به مراکز غیردولتی مراجعه میکند، علاوه بر تحویل رایگان ملحفه و وسایل یک بارمصرف، برای استفاده از دستگاه دیالیز؛ صبحانه، میان وعده و یک وعده غذای گرم رایگان نیز دریافت میکند.
وی با اشاره به اینکه ۳۲ مرکز غیردولتی دیالیز در خراسان رضوی وجود دارد که تعداد زیادی از آنها در مشهد فعالیت میکنند، تأکید میکند: بیماران سه روز در هفته باید دیالیز کنند، این موضوع باعث شده است که وقتی آنها به سفر میروند، نیز مجبور باشند برای انجام دیالیز به مراکز دولتی و غیردولتی در شهر مدنظر مراجعه کنند. دکتر بیضایی با اشاره به اینکه مراکز دولتی دیالیز در خراسان رضوی نمیتوانند حجم انبوه بیماران را پوشش دهند، یادآوری میکند: بیش از ۹۰ درصد بیماران دیالیزی برای انجام دیالیز خود به مراکز غیردولتی مراجعه میکنند.
به گفته دبیر انجمن صنفی کارفرمایان مراکز دیالیز غیردولتی خراسان رضوی، بیمه تأمین اجتماعی هفته گذشته، هزینه اردیبهشت امسال این مراکز را پرداخت کرده است و درحال حاضر که در ماه آبان هستیم، این بیمه هنوز مبالغ پنج ماه اخیر را به مراکز غیردولتی دیالیز خراسان رضوی پرداخت نکرده است. او اضافه میکند: بیمه سلامت از نظر پرداخت هزینه ها، نسبت به تأمین اجتماعی جلوتر است، اما اخیرا اعلام کرده است که از ۱۰۰ درصد هزینهها ۲۵ درصد را پرداخت نمیکند و این میزان مبلغ را سازمان هدفمندی یارانهها باید پرداخت کند.
مشکل دیگری که دکتر بیضایی مطرح میکند، به تصویب مصوبه دولت برای انجام قطع برق در کشور مربوط میشود: «درست است که پروسه انجام دیالیز بیماران از طریق این دستگاهها با آب انجام میشود، اما اگر برق نباشد، اتصال آب با خون بیمار و اجرای جریان محلول شدن داروها و تلفیق آن با خون بیمار، دچار اختلال میشود». دکتر بیضایی میگوید: تعداد بیماران دیالیزی در خراسان رضوی بیش از ۳ هزار نفر است، اما به طور دقیق ماهانه در مراکز غیردولتی استان، ۴۰ هزار جلسه دیالیز اجرا میشود و حجم انبوه مسافرانی که از شهرهای دیگر برای دیالیز به مشهد میآیند، تعداد ثابت بیماران را افزایش میدهد.
دکتر سیدعلی آل یاسین، رئیس انجمن صنفی کارفرمایان مراکز غیردولتی دیالیز خراسان رضوی، هم قبل از اینکه به سؤالات ما پاسخ دهد، تعداد زیادی پوشه را که هرکدام شامل نامههای ارسال شده به سازمانهای مرتبط و وزارت بهداشت است، روی میز میگذارد. هدف از نگارش این نامهها در ماههای اخیر، تسهیل در پرداخت هزینهها ازسوی سازمانهای بیمه گر به مراکز غیردولتی دیالیز خراسان رضوی بوده است که تعداد بسیاری از آن ها، به مسئولان عالی رتبه خارج از استان ارسال شده، اما برخی شان هنوز بی نتیجه مانده است.
او به جلسهای که به تازگی با رئیس بنیاد بیماریهای خاص کشور داشته است، اشاره میکند و میگوید: تمام تلاش ما این است که مشکلات مالی مراکز غیردولتی دیالیز در خراسان رضوی ادامه پیدا نکند تا مدیران آنها ناچار به تعطیل این مراکز نشوند، علاوه بر این، برای بیماران دیالیزی نیز مشکلات بیشتری ایجاد نشود.
دکتر آل یاسین از مدیرانی میگوید که به خاطر جلوگیری از بسته شدن مرکز دیالیزی غیردولتی شان، تصمیم گرفته اند تعدادی از دستگاههای دیالیز خود را بفروشند تا هزینههای مالی مرکز را تأمین کنند. رئیس انجمن صنفی کارفرمایان مراکز غیردولتی دیالیز خراسان رضوی از عملکرد برخی دستگاههای دیالیز ایرانی نیز انتقاد میکند و میگوید: برای اینکه این دستگاهها فعالیت خود را به خوبی انجام دهند و بیماران دچار مشکل نشوند، لازم است یک مهندس فنی در هنگام فعالیت دستگاهها در مراکز حضور یابد.
علاوه بر این، قیمت دستگاههای دیالیز ایرانی بین ۷۵۰ میلیون تا ۸۵۰ میلیون تومان و دستگاههای خارجی بسته به مدل و برندشان، بین ۸۵۰ میلیون تا یک میلیاردو ۳۳۰ میلیون تومان است. او البته به این نکته نیز اشاره میکند که برای جلوگیری از ایجاد مشکل در هنگام دیالیز بیماران و قطع شدن برق، تمام مدیران مراکز غیردولتی را الزام کرده ایم برای مراکز خود ژنراتور خریداری کنند؛ زیرا در هنگام قطع برق، این ژنراتورها حدود یک ساعت تا یک ساعت ونیم میتوانند برق را به دستگاههای دیالیز برسانند. دکتر آل یاسین که چند سال قبل برای مرکز غیردولتی اباعبدا... (ع) یک دستگاه ژنراتور با هزینه ۷۵۰ هزار تومان خریده است، میگوید: هزینه ژنراتور در حال حاضر بیش از ۲ تا ۳ میلیارد تومان است.
پس از شنیدن صحبتهای مدیران مراکز غیردولتی دیالیز، سراغ غلامرضا خزاعی، رئیس اداره روابط عمومی و امورفرهنگی مدیریت درمان تأمین اجتماعی خراسان رضوی، را میگیریم تا از چرایی دیر واریز شدن سهم بیمه به این مراکز بگوید.
خزاعی دیر واریز شدن مبالغ توسط بیمه تأمین اجتماعی به مراکز دیالیز غیردولتی را تأیید میکند و میگوید: ما این موضوع را از مدیران سازمان تأمین اجتماعی کشور پیگیری کرده ایم و آنها نیز به این نکته اشاره کرده اند که دلیل دیر پرداخت شدن مبالغ توسط سازمان بیمه تأمین اجتماعی، هزینه سنگین واردشده متناسب سازی حقوق بازنشستگان است.
وی با اشاره به اینکه مشکل دیر واریز شدن مبالغ به مراکز غیردولتی دیالیز در کشور از سوی تأمین اجتماعی و سایر سازمانهای بیمه گر سراسری است، تأکید میکند: با این حال قرار است به صورت ویدئوکنفرانس با معاون مالی پشتیبانی سازمان تأمین اجتماعی کشور جلسهای در همین باره برگزار کنیم تا راهکارهای موجود برای رفع مشکل را بررسی کنیم.
او به این نکته نیز اشاره میکند که به طورکلی بررسی اسنادی که مراکز طرف قرارداد بیمه تأمین اجتماعی برای پرداخت هزینههای جلسات دیالیز بیماران به تأمین اجتماعی ارائه میکنند حداقل دو ماه زمان میبرد، بنابراین اینکه این مراکز اسناد خود را تا چه زمانی به تأمین اجتماعی ارائه میدهند، نیز بسیار اهمیت دارد.
سراغ مدیر روابطعمومی ادارهکل بیمه سلامت استان را هم گرفتیم تا درباره دلیل اعلام اخیر این ادارهکل مبنیبر اینکه ۲۵ درصد هزینه دیالیز را به مراکز غیردولتی پرداخت نمیکند، پاسخ دهد، اما محمد کفشدار پاسخگویی را به استعلام از تهران موکول کرد.