به گزارش شهرآرانیوز؛ شیوع اعتیاد در کنار کاهش سن مصرفکنندگان در زنان هم طی سالهای اخیر به دلایل مختلفی رشد بیشتری به خود گرفته است و براساس گفته رئیس شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر خراسان رضوی، فراوانی زنانی که درگیراعتیاد میشوند، روبهفزونی است که تغییرهنجارها، تنوع موادمخدر و ازبینرفتن قبح برخی مسائل مثل سیگارکشیدن در ملأعام، زمینهساز فراوانی این پدیده شوم در قشر نوجوان و زنان شده است.
علی زندی در گفتوگو با شهرآرا دراینباره اظهار کرد: متأسفانه درحالحاضر وجود قرصهایی با عنوان قرص لاغری یا مکملها در زنان دیده میشود و این اتفاق بستری شده تا این قشر به اعتیاد ناخواسته سوق داده شود؛ همچنین فضای مجازی و ارتباطات گستردهای که بهواسطه آن به وجود آورده، یکی دیگر از علل شیوع بیشتر اعتیاد چه در زنان و مردان و چه در سنین پایین شده است. در گذشته بهراحتی اطلاعات دستبهدست نمیشد، اما اکنون این ردوبدل اطلاعاتی چه درست و چه غلط در بین همه سنین و جنسیتها سرعت بیشتری گرفته است.
وی با بیان اینکه مسلما اعتیاد یک مقوله جهانی است و در کشورهای دیگر هم سن پایین اعتیاد و همهگیری اعتیاد در زنان و دختران یک معضل است، افزود: درواقع به میزان اینکه آزادیهای فردی بیشتر میشود، قطعا اعتیاد هم زیادتر میشود. به گفته رئیس شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان، مواد مخدر سنتی، موادی نبود که با خصوصیات زنانه هماهنگ باشد؛ اما موادمخدر جدید و شیمیایی که به چرخه مواد مخدر با عنوان مواد صنعتی اضافه شده، مثل شیشه، حشیش و خیلی از داروها و قرصهای اعتیادآور که برای درمان مشکلات خلقی در زنان مرسوم شده، زمینهساز اعتیاد در زنان است.
زندی افزود: براساس آخرین گزارشهای بینالمللی، شکاف جنسیتی مصرفکنندگان مواد روبهکاهش است. اگر در گذشته در کشور ما به ازای هر ۱۰ نفر مرد، یک زن مصرفکننده بود، اکنون در دنیا و ایران هم این شکاف کم شده و فراوانی اعتیاد زنان نسبت به مردان روبهفزونی است.
او به این موضوع تأکید دارد که بهطورکلی اطلاعرسانی و تبلیغات ازسوی متولیان در این امر نسبت به حجم مشکلات و جوانب متعددی که اعتیاد دارد، پایین است. برخی پژوهشها نشان میدهد به میزانی که تفریحات سالم کمتر باشد، میزان اعتیاد در آن جامعه بیشتر است.
او با اشاره به اینکه بیش از ۸۵درصد درمان اعتیاد، توسط مردم و سازمانهای مردمنهاد است، عنوان کرد: البته دراینزمینه نمیتوان معتقد بود که متولیان در حوزه درمان و پیشگیری موفق نبودهاند، اما اقدامات به فراخور پدیده اعتیاد متناسب نیست. در واقع تاکنون در این مسیر بیش از ۴ هزار شهید و بیش از ۱۲ هزار نفر جانباز داشتیم؛ پس نمیتوان گفت اقدامات مؤثری صورت نگرفته است. ما معتقدیم مهمترین اقدام در حوزه اعتیاد، پیشگیری است.
زندی اضافه کرد: کشفیات ما نشان میدهد مواد مخدر صنعتی متأسفانه در جامعه رشد داشته که این باعث نگرانی بوده و بیانگر فراوانی مصرف آن در این حوزه است.
به گفته رئیس شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان خراسان رضوی، حدود ۲.۷ درصد سنین ۱۵تا ۶۴ سال در استان اعتیاد دارند که بهطورمیانگین حدود ۱۲۰ هزار نفر معتاد در استانمان وجود دارد و ازاینتعداد، معتادانی بهاصطلاح آخرخطی داریم که بهوضوح در شهر استعمال دارند و این معتادان بین ۶ تا ۹ هزار نفر هستند.
او بیان کرد: معتاد متجاهر فردی است که درواقع بیخانمان و دارای رفتارهای پرخطر است و در درمان مشکل دارد. اولین اقدامی که برای ایندسته معتادان میتوانیم انجام دهیم، این است که این فرد را از پاتوقی که حضور دارد و عامل انتقال خیلی از بیماریهاست، خارج کرده و از آسیب بیشتر به فرد جلوگیری کنیم. پس نباید گفته شود انتقال این معتادان و برگشت دوباره آنها به جامعه چرخه باطلی است.
زندی اضافه کرد: در این مقوله ما دو رویکرد پرهیزمدار و کاهش آسیب در قبال معتادان را داریم. در رویکرد پرهیزمدار تأکید بر این است فرد معتاد از هرگونه مصرف مواد پاک شود. در رویکرد آسیبمدار، تأکید بر پرهیز نیست و فرد میتواند تا آخر عمر مصرفکننده باشد و داروی جایگزین بخورد تا از آسیب بیشتر به آن جلوگیری شود.
او افزود: نمیتوان عنوان کرد که اعتیاد بعضا در مناطق کمبرخوردار یا برخوردار کمتر یا بیشتر است؛ زیرا نوع مصرف موادمخدر در مناطق برخوردار و کمبرخوردار یا فقیر و پولدار متفاوت است و میتوان گفت در جاهایی که جرم بیشتر و سواد کمتر است، اعتیاد هم بیشتر دیده میشود.
زندی اظهار کرد: گرانشدن ماده مخدری مثل تریاک بهدلیل ممنوعیت کشت خشخاش در افغانستان باعث شده تقاضا برای ترک آن و جایگزین داروهای درمانی که قیمت کمتری دارد، بیشتر شود. درحالحاضر قیمت داروی درمان در کلینیکها، بالاست و این موضوع میتواند زنگخطری برای رفتن بهسمت مواد مخدری مثل هروئین و شیشه و تزریقها را که عواقب بدتری دارد، در بین افراد معتاد داشته باشد.
به گفته او، آخرین توصیههایی که در پیشگیری گفته میشود، باز هم تأکید بر نقش خانوادههاست. خانوادهها باید بدانند که موضوع اعتیاد برای فرزندان درهربستری فراهم است و اگر مراقبت نکنند، بهراحتی فرد میتواند فرد مصرفکننده باشد.
زندی افزود: در حوزه اعتیاد بهترین، مؤثرترین و اثربخشترین راهکار این است که فرد بههیچعنوان مبتلا نشود. اگر فرد مبتلا شد، درمان به معنی بهبودی کامل فرد بسیار کار سختی است و زمانبر است.
او گفت: سن بحرانی و سن آغاز مصرف موادمخدر بین ۱۲تا ۲۵سال است. اگر نوجوان را بتوانیم در هر مقطع تحصیلی سالم به مقطع دیگر تحصیلی ببریم، قطعا خطر اعتیاد در سنین پایین کمتر هم میشود و بعد از ۲۵ سال، چون شخصیت فرد شکل گرفته است، درصد معتادشدن فرد کم میشود.
زرندی ابراز کرد: ارتباط عاطفی خانوادهها با فرزندان نقش کلیدی در شکلگیری شخصیت فرد در سنین کودکی دارد. درواقع باید اطلاع و آموزش در دوران ابتدایی داده شود. قطعا باید متولیان امر در بحث پیشگیری، بودجه و آموزش در سنین پایین را بهصورت جدی دنبال کنند.