لاله سادات کوثری/ شهرآرانیوز- ساختوسازهای غیرمجاز، ساختوساز غیراصولی، ساختمانهای خطری و... اینها همه عباراتی است که به ساختوسازهایی اطلاق میشود که عموما بدون در نظر گرفتن اصول مهندسی و رعایت مسائل ایمنی ساخته میشود و بالا میرود. این ساختوسازها عموما در ابتداییترین مسائل زیرسازی ساختمان نظیر پی و فونداسیون با مشکل مواجه هستند و غیراصولی بالا میروند و متأسفانه در چند سال گذشته بهویژه در حریم شهر نیز بهصورت قارچگونه رشد کردهاند.
بعد مواجهه با بروز این معضل حدود ۱۵ سالی میشود که در بدنه شهرداری مشهد اداره نظارت بر ساختوسازهای غیرمجاز به وجود آمد تا مهندسان ناظر این اداره با سرکشی و نظارت دورهای در مناطق مختلف از بروز این معضل در دل شهر جلوگیری کنند و بهعبارتی باعث شوند تا همه ساختوسازها در مشهد براساس ضوابط مهندسی پیش رود.
با گسترش و نفوذ دایره نظارت این اداره تاحدی مشکلات این حوزه مرتفع شد، اما متأسفانه رشد قارچگونه این نوع ساختوسازها کمکم از داخل شهر به حاشیه شهر کشیده شد. بدین معنا که بیشتر افراد سودجو با تغییر کاربری و ساخت شبانه به سرعت واحدهای چند طبقه را در حاشیه شهر بالا میبردند، بدون آنکه مهندس ناظری پای این ساختوسازها بوده باشد.
ساختمانهایی که یک شبه ساخته میشوند
بعد اجرای طرح نظارت بر ساختوسازها و بررسی روند ساخت املاک در مشهد، معضل ساختوسازهای بدون پروانه و پایانکار یا ساختوسازهایی که با تغییر کاربری بالا میروند از دل شهر به حاشیه شهر کشیده شد. بهگونهای که در اطراف شهر که این روزها تقریبا یکسوم جمعیت شهر را منسوب به حاشیهنشینی کرده است، رشد قارچگونه ساختوساز بیضابطه و بدون ایمنی دیده میشود. در این ساختمانها بهدلیل ترس از نظارت، عموما با ۲ یا ۳ برابر حجم کارگر مورد نیاز برای ساخت یک ملک شروع به ساخت و شبانه آجرچینی میکنند و آهنگذاریشان اسکلت ساختمان هم با چند تیر آهنی است.
ساختوسازهایی که با یک لرزش فرو میریزند
کارشناسان حوزه ساختمان و عمران معتقدند بیشتر این ساختوسازها غیراصولی است و از فونداسیون درست و مناسبی برخوردار نیست. در اسکلت این ساختمانها عموما تعداد آهن استاندارد به کار برده نشده است و به همین دلیل ممکن است با اندک لرزش زمین یا یک زلزله بسیار پایین فرو بریزد.
دراینباره مسعود ایاز مدیرکل نظارت بر ساختوسازها و کمیسیونهای ماده ۱۰۰ شهرداری مشهد معتقد است آنچه در حریم مشهد در سال گذشته به پروندههای پیشگیری از تغییر کاربری و ساختوساز غیرمجاز در مرحله پی و شفته و دیوار تا ارتفاع نیممتری تعبیر میشود، تعداد ۱۸۹۳ پرونده بوده است.
وی با بیان اینکه این تعداد پرونده در حریم شهر مساحتی بیش از ۳۳۵ هکتار را به خود اختصاص داده است، افزود: در سال گذشته شناسایی و برخورد با بنگاههای املاک بدون مجوز نیز ۱۰۰۰ مورد بوده است.
وی ادامه داد: حلوفصل دعاوی و رفع اختلاف در دبیرخانه کمیته صیانت تعداد ۱۶۴ فقره پرونده است.
بیشتر بخوانید: ساختوسازهای بیرویه، در حاشیه بینظارتی/حریم مشهد، مأمن ویلاسازیهای غیرمجاز
قلع و جریمه در آرای ماده ۱۰۰وی افزود: در حریم مشهد آرای ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها ۳۵ بار اجرا شده است و این آرا مساحتی بیش از ۴۶۲۰ مترمربع را به خود اختصاص داده است.
مدیرکل نظارت بر ساختوسازها و کمیسیونهای ماده ۱۰۰ شهرداری مشهد اظهار کرد: اجرای بند ۱۴ ماده ۵۵ مناطق شهرداری در مبحث زیربناهای خطری نیز در سال گذشته ۲۶۳ مورد به مساحت ۱۶۵ هزار مترمربع بوده است.
ایاز با بیان اینکه تعدیل به حالت اولیه تغییر کاربریهای غیرمجاز در حوزه اراضی باغویلاها اعمال تبصره ۲ ماده ۱۰ قانون حفظ کاربری بوده است، افزود: این موارد نیز در سال گذشته تعداد ۱۱۸۱ مورد با ۷۹۵ هکتار بوده است که با همکاری همه دستگاههای عضو کمیته صیانت اجرا شد.
وی ادامه داد: رفع تصرف اراضی ملی و دولتی موقوفات نیز ۲ مورد بوده که با ۱۰۳ هکتار مساحت به ثبت رسیده است.