به گزارش شهرآرانیوز، نتایج تحقیقات جدید نشان میدهد که قرار گرفتن طولانیمدت در معرض سطوح بالای آلودگی هوا ممکن است به سلامت مغز افراد به ویژه سالمندان آسیب برساند.
این تحقیق که در مجله The Journals of Gerontology منتشر شده، نشان میدهد که قرار گرفتن در معرض دیاکسید نیتروژن (NO۲) و ذرات معلق ریز (موسوم به PM۲.۵) با کاهش تواناییهای شناختی، بهویژه مهارتهای زبانی، مرتبط است.
NO۲ عمدتاً از طریق احتراق سوخت وارد جَو میشود و از آلایندههایی است که از وسایل نقلیهای مانند خودروها، کامیونها و اتوبوسها و همچنین نیروگاهها تولید میشود. ذرات آلاینده PM۲.۵ نیز در هوای آزاد معمولاً از احتراق بنزین، نفت، گازوئیل یا چوب بهوجود میآید و شامل ذرات ریزی است که میتوانند بهطور عمیق وارد ریهها شوند.
محققان در این پژوهش، دادههای سلامتی مربوط به ۱۱۲۷ بزرگسال ۶۵ ساله و بالاتر را مورد بررسی قرار دادند. این تیم، قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا را در طی یک دوره ۱۰ ساله (۲۰۰۸–۲۰۱۷) بررسی کرد و عملکرد حافظه، عملکرد اجرایی (یعنی برنامهریزی، حل مشکلات و انطباق با موقعیتهای جدید)، زبان و عملکرد شناختی شرکتکنندگان را ارزیابی کرد.
یافتهها نشان داد که افرادی که در مناطق با بالاترین سطوح NO۲ و PM۲.۵ زندگی میکنند، در مقایسه با کسانی که در مناطق با سطوح آلودگی متوسط زندگی میکنند، در آزمونهای شناختی عملکرد ضعیفتری داشتند.
این تحقیق همچنین نشان داد که منابع مختلف آلودگی هوا تأثیرات متفاوتی بر سلامت مغز دارند. بهعنوانمثال، آلودگی ناشی از صنایع، گرمایش خانگی و احتراق سوختها (مانند زغالسنگ و نفت) شدیداً با عملکرد ضعیفتر در مهارتهای زبانی ارتباط داشت.
نویسندگان دلایل این یافتهها را بررسی نکردند، اما احتمال دادند که این نتایج ممکن است به این دلیل باشد که قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا ارتباط بیشتری با آسیب به لوب گیجگاهی دارد که بخشی از مغز است که با یادگیری زبان و معناها بیشتر ارتباط دارد.
دکتر جرجیو دیگسا، نویسنده اصلی این تحقیق گفت: «مطالعه ما نشان میدهد که آلودگی هوا نهتنها به ریهها و قلب آسیب میزند، بلکه به سلامت مغز نیز آسیب میرساند، بهویژه زمانی که افراد برای مدت طولانی در معرض سطوح بالای آن قرار میگیرند.»
منبع: تسنیم