خانواده‌های اسرای صهیونیست خواستار سرنگونی کابینه نتانیاهو شدند (۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) مخالفت اوکراین با آتش بس یک تهدید مستقیم برای مهمانان خارجی مسکو است رژیم صهیونیستی آماده عملیات گسترده در نوار غزه (۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) رژیم صهیونیستی در تدارک حمله گسترده به سوریه واکنش برلین به دخالت مقامات آمریکایی در سیاست داخلی آلمان لغو سفر نتانیاهو به جمهوری آذربایجان پاسخ رهبر معظم انقلاب به سؤالی درباره پوشیدن لباس آمریکایی رژیم صهیونیستی به یک خودرو در جنوب لبنان حمله پهپادی کرد (۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) ۲ نظامی صهیونیست در رفح کشته شدند (۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) ترامپ با سران کشور‌های خلیج فارس دیدار می‌کند عراقچی به پاکستان و هند سفر می‌کند استعفای نخست‌وزیر وابسته به عربستان در یمن رئیس‌جمهور به مشهد می‌آید| اعلام جزئیات برنامه‌های دهه کرامت ۱۴۰۴ در مشهد+ فیلم ترکیه به هواپیمای نتانیاهو اجازه عبور نمی‌دهد رئیس جمهور «قانون اصلاح قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز» را ابلاغ کرد سخنگوی وزارت خارجه: توقف تجاوزات رژیم صهیونیستی علیه سوریه مستلزم اقدام فوری جامعه جهانی است تلاش لاپید برای تکیه زدن بر صندلی نتانیاهو واکنش انگلیس به حملات رژیم صهیونیستی در سوریه (۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) دریادار سیاری: کلیدی‌ترین مؤلفه در ارتقای قدرت ملی، قدرت نظامی است حمله اوکراین به روسیه و اعلام وضعیت اضطراری در شهر نووروسیسک + جزئیات (۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) شهادت ۷۷ فلسطینی دیگر به دست صهیونیست‌ها | شمار شهدا به ۵۲ هزار و ۴۹۵ نفر رسید (۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) استقرار ارتش رژیم صهیونیستی در جنوب سوریه (۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) رضایی: ایران برای هر سناریویی آماده است نقشه جدید صهیونیست‌ها برای وادارکردن مردم غزه به کوچ اجباری، استخدام یک گروه خلافکار برای ترساندن مردم! اولیانوف: عراقچی کاملاً درست می‌گوید؛ ایران حق دارد چرخه کامل سوخت هسته‌ای داشته باشد معاون سیاسی استانداری خراسان رضوی خبر داد: تأسیس کنسولگری هند در مشهد گزینه اصلی جانشینی والتز، یهودیِ مورداعتماد ترامپ، چه‌کسی است؟ عارف: نگاه‌های لحظه‌ای به تولید ضربه ‌می‌زند
سرخط خبرها

فعالیت اخوان‌المسلمین در اردن ممنوع شد

  • کد خبر: ۳۳۰۲۳۴
  • ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۳:۳۲
فعالیت اخوان‌المسلمین در اردن ممنوع شد
با اعلام رسمی مازن عبدالله هلال الفرایه، وزیر کشور اردن فعالیت اخوان‌المسلمین در این کشور غیرقانونی اعلام شد و از این پس همکاری با این گروه ممنوع است.

به گزارش شهرآرانیوز؛ ورود جریان اخوان‌المسلمین در هر یک کشور‌های منطقه غرب آسیا، پیشینه تاریخی منحصر‌به‌فرد خود را دارد. در کشور اردن، اخوان‌المسلمین در سال ۱۹۴۵ باهدف رسیدگی به امر آزادی تبلور ویژه‌ای یافت. یکی از مهم‌ترین سوگیری‌های این جریان، مخالفت آشکار با پیمان کمپ‌دیوید در سال ۱۹۷۹ بود. پس از آن وقایع اخوان‌المسلمین، فراز و نشیب‌های زیادی را در اردن گذرانده و اخیراً دولت مستقر در امان به طور کامل فعالیت این جریان را ممنوع اعلام کرده است.

به گفته اکثر تحلیلگران دلیل اعلام ممنوعیت، جلوگیری از فعالیت جریان‌های افراطی در اردن است. مقامات اردن از فعالیت نیرو‌های اسلام‌گرا با توجه به همسایگی با فلسطین اشغالی و سوریه در هراس هستند. بدین ترتیب متوقف کردن فعالیت اخوان‌المسلین در شرایط کنونی و با توجه به تغییرات گسترده در کشور‌های منطقه از منظر دولتمردان اردنی دارای اهمیت ویژه‌ای است.

تیغ ممنوعیت بر فعالیت قانونی

با اعلام رسمی مازن عبدالله هلال الفرایه، وزیر کشور اردن فعالیت اخوان‌المسلمین در این کشور غیرقانونی اعلام شد و از این پس همکاری با این گروه ممنوع است. بعد از انتشار این خبر در رسانه‌ها، به دیگر احزاب اردنی هشدار داده شد که در صورت همکاری با جریان اخوانی با آنها نیز برخورد می‌شود. در مقابل با انتشار این خبر شاهد واکنش‌هایی در درون مرز‌ها و خارج از مرز‌های اردن بوده‌ایم. در سیستم داخلی اردن، گروه‌های سیاسی برای حفظ بقای خود تصمیم به قطع ارتباط با اخوان‌المسلمین گرفتند. اما باید درک کرد که اعلام ممنوعیت به تنهایی نتیجه مثبتی قلمداد نمی‌شود، زیرا عمر سیاسی جریان اخوان در اردن سابقه طولانی دارد و بسیاری از گروه‌ها و افراد با آن انس گرفته‌اند.

در انتخابات پارلمانی اخیر در کشور اردن، جریان اخوانی توانسته یک سوم آراء انتخاباتی را کسب کند؛ بنابراین منع کردن کامل فعالیت این جریان احتمالاً با مقاومت مردمی مواجه خواهد شد. از سوی دیگر در سطح منطقه‌ای شاهد موضع‌گیری‌های کشور‌های حاشیه خلیج‌فارس بوده‌ایم. برخی مانند عربستان و امارات که سابقه مبارزه با این جریان را دارند حمایت خود را از تصمیم گرفته شده اعلام کردند. در عین حال بازیگرانی مانند ترکیه و قطر ضمن توجه به حفظ روابط با دولت اردن لب به انتقاد از این تصمیم گشودند. بدین ترتیب در سطح ملی و منطقه‌ای دولتمردان اردنی با نوسانات نتایج تصمیم خود درگیر هستند.

قبل از اعلام خبر ممنوعیت فعالیت‌های اخوان المسلمین، تأثیرات رخداد‌های داخلی و خارجی به اتخاذ این تصمیم تاریخی دامن زد. در سیستم دولتی کشور اردن، بسیاری از افراد نگران نفوذ افکار اسلامی و ضداسرائیلی- ضدآمریکایی در درون اذهان عمومی بودند. همچنین از منظر خارجی، تحولات اخیر در همسایگی کشور‌های اخوانی شرایط را برای اردن پیچیده کرده است.

جریانات مسلط در منطقه غرب آسیا که از سابقه طولانی و تأثیرات مشابه در کشور‌های همجوار برخوردار هستند، ریشه‌ای تنومندتر از آن دارند که با ممنوعیت آن بتوان از فعالیت آنها جلوگیری کرد. جریان اخوان‌المسلمین که از همان ابتدا به دنبال پیگیری‌های ایده‌های اسلامی بود در درون کشور‌های منطقه نفوذ گسترده‌ای پیدا کرد. برهمین اساس هرگونه تصمیم در خصوص این گروه در وهله اول در درون جامعه هدف و در وهله دوم در خارج از مرزها، واکنش‌هایی را در پی دارد. همچنین بهره بردن از جریانات و احزاب مختلف در منطقه غرب آسیا موضوعی است که دولت‌ها در تحولات مختلف از آن بهره می‌گیرند.

بررسی این موضوع که تا چه زمانی دولت امان بتواند در برابر این تصمیم ایستادگی کند و تا چه میزان طرفداران و مخالفان منطقه‌ای با این تصمیم همراهی و یا مقابله خواهند کرد امری است که آینده اخوان‌المسلمین در اردن را مشخص می‌کند.

منبع: مهر

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->