درگیری دو مربی بدنسازی به جنایت انجامید| قاتل بخشیده شد! آیا ادارات اراک و استان مرکزی فردا دوشنبه (۱۸ تیر ۱۴۰۳) تعطیل است؟ تهیه بسته‌های آموزشی وزارت بهداشت برای پیاده‌روی اربعین امکان تغییر گروه آزمایشی و حوزه امتحانی در کنکور ۱۴۰۳ وجود دارد؟ تصادف دو دستگاه خودرو پراید، سه مصدوم برجای گذاشت دستگیری عاملان قتل جوان شرور پس از سه هفته آیا ادارات استان قم فردا دوشنبه (۱۸ تیر ۱۴۰۳) تعطیل است؟ آیا قاتلان استخدام شده، ‌قاتلان سریالی هستند؟ حکم قصاص برای مامور پلیس صادر شد | شلیک مرگبار به متهم فراری نمک دریا دارای ناخالصی‌های سرطان‌زاست| آلودگی نمک‌های رنگی و سنتی به فلزات سنگین جنایت تکان‌دهنده با رویای مهاجرت از کشور ربودن زن جوان به بهانه ازدواج در تهران پلمب دو سالن زیبایی بدلیل تداخل پزشکی در مشهد(۱۷تیر ۱۴۰۳) مجازات حبس برای قاچاقچیان عروس دشت‌های ایران آیا ادارات استان یزد پنجشنبه‌ها تعطیل است؟ ۸۳ فقره سرقت از مجتمع‌های مسکونی در غرب مشهد رمزگشایی شد (۱۷ تیر ۱۴۰۳) کشف ۳۵۰۰ عدد قرص غیرمجاز از یک واحد صنفی متخلف در مشهد نتایج نهایی کنکور ۱۴۰۳ چه زمانی اعلام می‌شود؟ اسامی پذیرفته‌شدگان آزمون آموزگار ابتدایی و استثنایی ۱۴۰۳ اعلام شد + جزئیات دستگیری اعضای باند لیلا در لانه سیاه توسط پلیس مشهد + عکس
سرخط خبرها

عاشورا محور اتحاد شیعه و سنی در افغانستان است

  • کد خبر: ۴۷۰۳
  • ۱۶ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۹:۲۱
عاشورا محور اتحاد شیعه و سنی در افغانستان است
محمدرضا هاشمی

عزاداری برای شهدای کربلا و همدردی با کاروان اسرا در فرهنگ شیعی و به تبع آن کشورهایی که دارای شهروندانی با مذهب تشیع هستند اهمیت و جایگاه زیادی دارد. حداقل شهروندان مشهدی گوشه ای از این واقعیت را در دهه اول محرم و اربعین حسینی و ایام چهل وهشتم وقتی جمعیت هایی از افغانستان، پاکستان و سال های اخیر از عراق به حرم امام رضا(ع) می آیند و عزاداری می کنند از نزدیک دیده اند.

اما نکته ای که اهمیت دارد تفاوت در نوع عزاداری ها در میام اقوام و قومیت ها و ملیت های گوناگون برای شهدای کربلاست.تا زمانی که عاشورا و تاسوعای حسینی را در کابل ندیده بودم ذهنیت من از عزاداری افغانستانی هایی که به چشم دیده ام به هیئت مهاجران افغانستانی در مشهد خلاصه می شد اما وقتی در قلب افغانستان با تمام حواشی منحصربه فرد امنیتی و مذهبی اش که شما هم به آن آگاه هستید عزاداری برای شهدای کربلا را از نزدیک دیدم متوجه شدم که مکتب حسینی منحصر به شیعیان نیست و هر انسان آزاده ای به قدر اقبالش می تواند از آن بهره مند شود.
در سال هایی که در کنار همه دشمنان دیگر مردم این سرزمین داعش هم ظهور کرده بود و هر از گاهی با قتل عامی فجیع عرض اندام می کرد همواره تکیه خانه ها، حسینیه ها و مساجد شیعیان مورد تهدید قرار می گرفت و گاه انفجارهایی نیز رخ می داد. همین تهدیدات و نگرانی ها سبب شده بود که مردم خود تأمین امنیت مراسم مذهبی را بردوش بگیرند و از برادران و خواهران عزادارشان محافظت کنند. البته وجود این تهدیدات و اتفاقات ناگوار هیچ گاه از ارزش و احترام افغانستانی ها اعم از شیعه و سنی در روزهای عزاداری سالار شهیدان کم نکرده است.

یکی از نکاتی که در عزاداری مردم افغانستان همواره برای خود من جالب بوده توجه به آداب و ارزش هایی است که در قالب های گوناگون از گذشتگانشان به ارث برده اند، به عنوان نمونه ابیاتی که مداحان افغانستانی می خوانند نسل به نسل و سینه به سینه از پیشینیانشان به آن ها رسیده، یا سنت «عَلم کشی» که در شب هفتم محرم به پاسداشت و احترام قمربنی هاشم در مراسم عزاداری این مردم انجام می شود با همان کیفیتی است که در سالیان دراز انجام می شده است.
«منقبت خوانی» یکی دیگر از برنامه های ثابت عزاداران افغانستانی در شب های محرم است، منقبت خوان با ابیاتی در وصف حضرت رسول(ص) و حضرت امیر(ع) نفس خود را گرم می کند و رشادت شهدای کربلا را با صدایی رسا برای حاضران می خواند.

عاشورا محوری برای اتحاد شیعه و سنی در افغانستان است تا آنجا که از سال های دور عالی ترین مقام سیاسی این کشور یعنی رئیس جمهور که همواره سنی مذهب است در روز عاشورا با حضور در مراسم عزاداری شیعیان به شهدای کربلا درود می فرستد و همراه با دیگران عزاداری می کند. علاوه براین دیگر شهروندان سنی مذهب شهر کابل هم در روز دهم ماه محرم با توزیع نذورات و حضور در مراسم عزاداری نشان می دهند که پیام عاشورا تنها برای یک بخش از انسان ها نیست.

یکی از سنت های دیگری که در سال های اخیر در افغانستان رواج یافته و با حمایت مردم روبه رو شده اهدای خون به نیازمندان در روز عاشوراست. علما و رهبران مذهبی افغان این سنت را برای جلوگیری و کاهش قمه زنی و استفاده از زنجیرهای تیغ دار که ارمغان مهاجرت بخشی از مردم در سال های جنگ به پاکستان بود بنیان گذاشتند که خوشبختانه نتیجه آن مثبت بود.

گفتگو با  علیرضا نظری خرم، نویسنده کتاب «داستان بریده بریده»

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->